Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Festa Major, gots compostables amb la campanya 'Aquí s'aprofita tot. Separa' L'Ajuntament distribuirà 100.000 gots i instal·larà contenidors especials als principals actes de celebració. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Per Festa Major, gots compostables amb la campanya 'Aquí s'aprofita tot. Separa'

L'Ajuntament distribuirà 100.000 gots i instal·larà contenidors especials als principals actes de celebració.
L’Ajuntament de Rubí repartirà 100.000 gots compostables a les entitats que oferiran servei de bar durant els actes de Festa Major. Es tracta de la campanya “Aquí s’aprofita tot. Separa”, amb l’objectiu de continuar els principis medi ambientals i fomentar l’ús racional d’aquests recipients durant la celebració.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Reinaldos, ha explicat que es tracta d’uns gots “fets amb material derivat del blat de moro, no transgènic, que es recolliran com si fossin fracció orgànica”. La seva estructura és sòlida, rígida i reciclable, i té una capacitat de 400 ml. El cost de les 100.000 unitats és de 14.800 euros.

Les 24 entitats ubicades a l’Escardívol que oferiran servei de bar disposaran inicialment de 1.500 unitats. Els gots també s’utilitzaran als actes principals de la Festa Major, com són la inauguració, la xocolatada, les havaneres, la recepció de les entitats, etc. Pel que fa al conjunt d’activitats esportives i culturals que organitza l’Ajuntament, Xavier Reinaldos ha recomanat “la utilització del got reutilitzable mitjançant el servei ordinari que disposa la deixalleria”.

Reinaldos ha explicat que en aquestes zones s’ubicarà uns contenidors específics amb un distintiu només per llençar els gots compostables, que seran recollits pel sistema de neteja i portats a la planta de compostatge com la fracció orgànica. Paral·lelament, es garantirà la recollida dels gots llençats a terra a través del servei. El regidor ha manifestat que, segons l’acollida que es registri per part de la ciutadania, “generalitzarem el seu ús la resta de l’any, tot esperant un ús racional”.

Antecedents
El regidor ha explicat que a 2001 es va fer la primera experiència amb uns 6000 gots reutilitzables per Festa Major de 400 ml i es va instal·lar a l’Escardívol una carpa perquè els ciutadans utilitzessin el got de forma voluntària.

Del 2002 al 2004, es va ampliar el projecte i es van repartir uns 60.000 gots reutilitzables. L’entitat ecologista CEPA va ser l’encarregada de recollir i netejar els gots bruts, amb un pressupost de 30.000 euros l’any. A partir del 2004, el servei de deixalleria de l’Ajuntament de Rubí va incorporar l’ús de vaixelles reutilitzables i la seva gestió.

Segons Xavier Reinaldos, aquest sistema acabava essent un problema “perquè generava un cost molt elevat de distribució, recollida i neteja i, a més, el nombre de gots bruts sempre era molt superior al de gots nets”.