Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Obertes les inscripcions per a participar al taller d’artesania amb materials reciclats i al de creació de sabó amb oli de cuina usat El consistori també ha organitzat una nova visita a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus, el proper 19 de gener. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Obertes les inscripcions per a participar al taller d’artesania amb materials reciclats i al de creació de sabó amb oli de cuina usat

El consistori també ha organitzat una nova visita a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus, el proper 19 de gener.
L’Ajuntament de Rubí ha organitzat una nova visita al CTR-Vallès, una de les plantes de tractament de residus del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Aquesta activitat s’emmarca dins la campanya “Si recicles bé, tothom estalvia” que impulsa el consorci i a la qual l’Ajuntament s’hi va adherir l’any passat.

L’objectiu de la visita és familiaritzar els participants amb les diferents fraccions, incidint en els impropis més comuns que es gestionen a la planta, així com sensibilitzar els ciutadans sobre la importància de separar bé a casa, mostrant els efectes que comporta una separació mal feta, l’esforç econòmic que cal fer per pal·liar-los i l’impacte mediambiental.

Durant la visita al CTR-Vallès es presentarà la situació de la planta i la seva funció a la comarca. Es revisaran les diferents fraccions, des de la prevenció fins al reciclatge, i es visitaran les instal·lacions per conèixer de primera mà la fracció resta.

Aquesta activitat es durà a terme el dissabte 19 de gener. La sortida tindrà lloc a les 10h des de l’Escardívol. Per a participar-hi cal inscriure’s gratuïtament al Telèfon Verd – 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil).

Tallers de sabó i d’artesania
El dissabte 26 de gener, de 10:30h a 12:30h, es duran a terme dues activitats de manera paral·lela a l'Escola Pau Casals. Totes dues requereixen inscripció prèvia trucant al Telèfon Verd.

D'una banda, es realitzarà un nou taller de creació de sabó amb l'oli que hem reciclat a la cuina. El principal objectiu d’aquesta activitat és ensenyar als participants com fer sabó a partir del reciclatge d’oli domèstic de fregir i, alhora, que prenguin consciència de la necessitat de reduir, reutilitzar, separar i reciclar els residus.

El taller es divideix en 3 blocs: la primera part consisteix en una xerrada-debat sobre la gestió dels residus urbans. S’introdueix el concepte de les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar), els sistemes actuals de tractament de residus i la necessitat de contribuir en la recollida selectiva com a mitjà per millorar la tria dels residus municipals i el seu posterior reciclatge. També s’informa els participants dels punts on poden portar l’oli per a ser tractat: deixalleria de Cova Solera, minideixalleria del Mercat Municipal i deixalleria mòbil. La segona part del taller fa referència al procés de saponificació. D’una forma molt bàsica i entenedora, els participants descobriran els fonaments químics de l’elaboració del sabó a partir d’oli domèstic usat. I, per últim, tindrà lloc la part pràctica: fer sabó amb l’oli de cuina. Serà el moment en què es posarà en pràctica la teoria tractada al taller. Amb l’oli de fregir i la sosa que facilitaran els educadors, els participants elaboraran el sabó en fred. Cal que els participants portin un recipient on endur-se el sabó realitzat al taller (per exemple, un envàs usat de iogurt).

I, de l’altra, es durà a terme un taller d’artesania amb materials de rebuig. Els participants aprendran a fer polseres amb xapes de llaunes de refresc, a confeccionar moneders amb brics, etc.

Més de 600 joguines recollides
Durant els mesos de novembre i desembre s'ha fet una recollida de joguines de segona mà a diversos punts de recollida, coincidint amb la REfira i la Fira de Nadal, i mitjançant els serveis de les deixalleries municipals (Cova Solera i les dues unitats mòbils). Aquesta activitat s'ha fet de manera coordinada amb Creu Roja, Serveis Socials i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i ha tingut com a resultat la recollida de 625 joguines (amb un pes de 200kg) que han deixat de ser un residu per continuar jugant en altres mans.

Aquestes joguines han estat repartides durant la diada de Reis i han cobert necessitats de famílies de la ciutat que, per situacions econòmicament complexes, no podien comprar-ne de noves. Creu Roja fa molts anys que realitza campanyes de recollida de joguines. Aquest any, l’entitat ha vist com augmentava la quantitat de joguines per repartir gràcies a aquesta nova recollida de joguines de segona mà a la ciutat.

Les joguines han estat triades per l'equip del Servei Educatiu de Residus atenent a criteris de bon estat, no sexistes i no bèl·liques i posteriorment han rebut un nou tractament per part dels voluntaris i voluntàries de Creu Roja que les han acabat de deixar a punt perquè arribessin amb el màxim bon aspecte a les mans dels infants. Val a dir que moltes famílies que van aportar joguines ja els havien fet un rentat de cara, conscients que anirien a parar a altres mans, i les portaven als punts de recollida en perfectes condicions.