Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maria Palau pren possessió del càrrec de Síndica de Greuges en substitució de Jordi Quintas El ple municipal se suma a la manifestació del 10 de juliol i en defensa de l’Estatut. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Maria Palau pren possessió del càrrec de Síndica de Greuges en substitució de Jordi Quintas

El ple municipal se suma a la manifestació del 10 de juliol i en defensa de l’Estatut.
Maria Palau és la nova Síndica de Greuges de Rubí en substitució de Jordi Quintas. Palau va prendre possessió del càrrec durant la sessió plenària corresponent al mes de juny.

L’alcaldessa, Carme Garcia, va donar la benvinguda a la nova Síndica i li va estendre la mà de la corporació municipal per tal de facilitar-li la tasca que se li ha encomanat. En la seva intervenció va destacar que Maria Palau és “la persona adequada per a fer aquesta feina, ja que quan se li va proposar el càrrec, el primer que va dir és que potser no ho sabria fer i que potser no estava preparada. Això demostra que és la persona ideal”. Carme Garcia també va remarcar el fet que la nova Síndica sigui una dona i es va mostrar convençuda que no li costarà desenvolupar aquesta nova tasca, “després de tota una vida dedicada als altres”.

Per la seva banda, la nova Síndica va agrair “les paraules d’ànim” que li van brindat els portaveus de tots els grups municipals i “la unanimitat” a l’hora de nomenar-la. Palau va manifestar que treballarà “amb perseverança, amb llibertat i independència” i que malgrat que la Sindicatura ja està consolidada, seguirà contribuint a la seva difusió. La nova Síndica de Greuges va qualificar “la feina és complexa i difícil”, però va prometre “dedicar-hi temps i esforç”.

Amb aquest presa de possessió, Maria Palau relleva Jordi Quintas, que ha ocupat el càrrec durant els últims 6 anys (recordem que, després d’esgotar els 5 anys de mandat, encara n’ha exercit un en funcions a l’espera de trobar substitut).

Quintas va agrair a tothom “el suport que li han proporcionat durant tot el temps que ha durat el mandat”. Un agraïment que els portaveus van considerar que era recíproc en reconèixer-li la tasca feta durant tots aquests anys, caracteritzada pel seu “rigor, constància, perseverança, reflexió i insistència”, entre d’altres adjectius, “tot sempre des de la més estricta educació”.

Jordi Quintas, que va signar el llibre d’honor de la ciutat i va rebre una placa commemorativa i un pin amb l’escut de la ciutat, es va mostrar molt satisfet que el seu relleu sigui Maria Palau, una persona que considera “altament qualificada” i a la qual va desitjar i augurar “una eficaç gestió en la defensa dels drets i les llibertats públiques dels ciutadans”.

Al ple d’ahir, tant Quintas com Palau van estar acompanyats per diferents Síndics d’arreu de Catalunya, entre ells els de Terrassa, Sabadell (que alhora és el president del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya), Mollet, Santa Coloma, Cornellà, Sant Boi, Vilafranca i Tarragona.

Memòria de la Sindicatura

Abans de cedir el seu càrrec a Maria Palau, Jordi Quintas ha presentat la memòria de la Sindicatura corresponent a l’últim any.

Entre el juny del 2009 i el maig del 2010, el Síndic de Greuges de Rubí ha atès més de 80 queixes presentades pels ciutadans. Les principals àrees afectades (tenint en compte que una mateixa queixa pot estar relacionada amb més d’un departament a la vegada), han estat la d’Ecologia Urbana i Seguretat (19 queixes), Serveis Centrals (12), Serveis a les Persones (12) i Serveis Territorials (8), entre d’altres.

Una vintena d’aquestes queixes s’han resolt de manera satisfactòria per al ciutadà, mentre que el Síndic n’ha hagut de desestimar 13 perquè el sol•licitant no tenia raó. Quintas ha “informat” 34 peticions més, és a dir, que ha recollit la informació necessària de l’administració i l’ha traslladat als interessats; i ha fet una dotzena de recomanacions. També ha desviat 3 queixes al Síndic de Greuges de Catalunya (ja que les competències d’aquests casos sobrepassaven l’àmbit municipal) i ha fet una tasca de mediació. Per últim, el Síndic no ha acceptat un total de 18 queixes perquè no tenien fonament.

En total, durant aquests 6 anys, Jordi Quintas ha tramitat un total de 518 queixes formulades pels ciutadans.

Si bé Quintas reconeix que “l’administració ha millorat molt en aquests darrers 6 anys”, també recorda que “encara queda molta feina per fer”. Entre d’altres, troba necessari reduir el temps de resposta per part de l’administració, que enguany ha estat de 55 dies de mitjana.

Moció sobre l’Estatut

D’altra banda, el ple municipal va aprovar una moció que instava l’Ajuntament de Rubí a sumar-se a l’acte de manifestació del proper 10 de juliol a Barcelona sota la capçalera “Som una nació. Nosaltres decidim”, davant la recent sentència del Tribunal Constitucional envers l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

La moció, presentada conjuntament per tots els grups municipals excepte el PP, a instància de la secció local de Rubí d’Òmnium Cultural, ha estat aprovada amb els únics vots en contra del Partit Popular.

El text “insta el consistori municipal i els seus òrgans de govern a defensar la posició del poble català davant de qualsevol instància, tot tenint present que la política municipal és element essencial de la construcció nacional i que, aquesta, només es pot basar en la lliure determinació del poble que la configura”.

Per contra, el ple va desestimar la moció de rebuig a la participació de les empreses de treball temporal en les contractacions laborals d’aquest Ajuntament, presentada per Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa. Els vots favorables d’ICV-EUiA, ERC i ACR no van ser suficients perquè prosperés la moció, davant dels vots contraris de PSC, CiU i PP.