Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Maria Palau es convertirà en la nova Síndica de Greuges de Rubí el proper 1 de juliol L’alcaldessa, Carme García, l’ha presentada als portaveus municipals i als mitjans de comunicació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Maria Palau es convertirà en la nova Síndica de Greuges de Rubí el proper 1 de juliol

L’alcaldessa, Carme García, l’ha presentada als portaveus municipals i als mitjans de comunicació.
Maria Palau, mestra de professió, rellevarà Jordi Quintas al capdavant de la Sindicatura de Greuges de Rubí. Fa gairebé un any que Quintas ocupa el càrrec en funcions, després que el maig del 2009 es complissin els seus 5 anys de mandat. El canvi es produirà durant la sessió plenària corresponent al mes de juny, que se celebrarà l’1 de juliol.

L’alcaldessa, Carme García, s’ha mostrat satisfeta que la nova Síndica de Greuges sigui Maria Palau, “una persona que no ha estat imposada, sinó que compta amb el consens polític de la ciutat”. La pròpia Síndica ha declarat que per ella “és important el consens, ja que les persones que li han de fer confiança (els polítics) són aquelles que els ciutadans han triat perquè els representin”.

Palau també ha explicat que quan li van proposar ocupar aquest càrrec va sentir un “còctel de sentiments: sorpresa, il·lusió i molt respecte per la feina, ja que es tracta d’una tasca important de cara a poder ajudar el ciutadà”.

Per la seva banda, l’actual Síndic de Greuges, Jordi Quintas, s’ha mostrat molt satisfet pel nomenament de Maria Palau, perquè considera que “és la persona adient pel càrrec i perquè és una dona”. Segons Quintas, “és una satisfacció veure que les dones són presents a diferents àmbits de la vida, com ara a la política, la cultura o la comunicació”.

Maria Palau Perna va néixer el 1945 a Betesa, a l’Alta Ribagorça. Després de viure a diferents municipis, el 1971 es va instal·lar a Rubí. La seva vida professional ha estat íntimament lligada a l’educació. Ha exercit de mestra d’educació primària a l’escola Obispado de Egara de Terrassa i, des de l’any 1974, a l’Escola Ribas de Rubí.

Des que es va jubilar parcialment s’ha involucrat activament en diferents projectes de caire social. Va iniciar un club de lectura en el marc del Club Muntanyenc de Sant Cugat i guia les sortides que aquesta entitat organitza a Rubí per conèixer les masies de la ciutat. També col·labora amb el Banc del Temps de la ciutat veïna i, des de fa 4 anys, gestiona el Fons Social Rubí. Es tracta d’un projecte iniciat ara fa 10 anys que consisteix en oferir préstecs sense interessos a persones amb necessitats econòmiques puntuals i que compta amb el suport de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur.

Palau és la primera dona que assumeix la responsabilitat de Síndica de Greuges a Rubí. Ha tingut dos predecessors en el càrrec: Jordi Xercavins (2000-2002) i Jordi Quintas (2004-2010), a qui substituirà en el càrrec a partir del dia 1 de juliol, en el ple ordinari corresponent al mes de juny. El mateix dia està previst que Quintas s’acomiadi i presenti la darrera memòria de la Sindicatura de Rubí.

L’últim any, en xifres

Entre el maig del 2009 i el maig del 2010, el Síndic de Greuges de Rubí ha atès 79 queixes presentades pels ciutadans.

Un total de 20 queixes s’han resolt de manera satisfactòria pel ciutadà, mentre que 13 han estat desestimades perquè el ciutadà no tenia raó. 34 més han estat “informades”, és a dir, que el Síndic ha recollit la informació necessària de l’administració i l’ha traslladat a les persones que havien presentat aquesta petició. Quintas també ha fet 12 recomanacions, ha desviat 3 queixes més al Síndic de Greuges de Catalunya (ja que les competències d’aquests casos sobrepassaven l’àmbit municipal) i ha fet una tasca de mediació. Per últim, el Síndic no ha acceptat un total de 18 queixes perquè no tenien fonament.

Atenció ciutadana

Actualment, el Síndic de Greuges de Rubí presta els seus serveis al carrer Pitàgores, 5, entresol 3ª. Un cop finalitzin les obres de l’Ateneu, la Sindicatura recuperarà el seu despatx habitual, ubicat en aquest equipament.

L’horari d’atenció és, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i dimarts i dijous, també de 17 a 19.30 h. El telèfon de l’oficina del Síndic és el 93 697 21 59.