Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manuel Velasco: 'És una llàstima que el Parlament no s’hagi posicionat en contra del Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc' La proposta de resolució que ERC, PSC i ICV-EUiA havien presentat a la Comissió de Territori i Sostenibilitat no ha prosperat pels vots en contra de CiU i PP. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Manuel Velasco: 'És una llàstima que el Parlament no s’hagi posicionat en contra del Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc'

La proposta de resolució que ERC, PSC i ICV-EUiA havien presentat a la Comissió de Territori i Sostenibilitat no ha prosperat pels vots en contra de CiU i PP.
Els grups parlamentaris de Convergència i Unió (CiU) i del Partit Popular (PP) han tombat la proposta de resolució que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) havien presentat a la Comissió de Territori i Sostenibilitat de la cambra catalana reclamant la suspensió de l’aprovació del Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc. El regidor de l’àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat de l’Ajuntament de Rubí, Manuel Velasco, ha lamentat que aquestes dues formacions no hagin votat a favor de la proposta: “És una llàstima que el Parlament no s’hagi posicionat en contra del Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc”. Malgrat aquest revés, Velasco ha estat contundent: “Continuarem lluitant perquè el PEU no tiri endavant, perquè no s’allargui la vida de Can Carreras i perquè Can Balasc no s’obri com a abocador”.

El Pla Especial Urbanístic, aprovat de forma inicial el passat 15 de gener, contempla ampliar la vida útil de l’abocador de Can Carreras i la instal·lació d’un nou dipòsit de residus no especials a Can Balasc. La proposta de resolució argumentava que l’aprovació inicial del PEU s’ha produït amb posterioritat a la moratòria en l'admissió a tràmit de sol·licituds corresponents a infraestructures de gestió de residus relatives a dipòsits controlats de classe II acordada pel govern de la Generalitat, a proposta de l'Agència de Residus de Catalunya.

La proposta també posava en qüestió els dos dipòsits per la seva afectació, present o futura, en el medi ambient i la salut de les persones de l’àmbit al qual afecten. També es posava de manifest el rebuig social a aquest pla i la proximitat d’aquestes instal·lacions a nuclis habitats, centres educatius i altres equipaments, com ara una residència per a gent gran. A banda de l’oposició de l’Ajuntament de Rubí, també s’ha mostrat contrari a aquest PEU el consistori de Castellbisbal, donat que la urbanització de Can Campanyà d’aquest municipi es troba a només 900 metres del que seria el futur abocador de Can Balasc. Paral·lelament, a la proposta de resolució també es posava en dubte la interpretació feta del tipus de residus que podrien ser admesos al nou abocador de Can Balasc.

És per tot això que les tres formacions d’esquerres que havien presentat el text reclamaven al govern de la Generalitat que suspengués l'aprovació del PEU i les autoritzacions ambientals que hi estan relacionades, i que obrís un procés de diàleg amb els ajuntaments de Rubí i Castellbisbal, així com amb la plataforma Rubí Sense Abocadors, els equips directius dels centres escolars propers i amb les associacions veïnals més afectades. També demanaven suspendre provisionalment l'activitat a l'abocador de Can Carreras i iniciar una investigació en relació a la tipologia de residus que s'hi han abocat darrerament, i que l'Agència de Residus de Catalunya adoptés les mesures necessàries per fer complir els límits de l'autorització de funcionament de l'actual abocador de Can Carreras.

A la comissió d’aquest dimecres al Parlament hi han assistit l’alcaldessa de Rubí, Carme García; el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco; el portaveu d’ICV-EUiA, Francesc Hinojosa; el futur regidor d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), Falet Bosc, i dos membres de la plataforma Rubí Sense Abocadors.

Velasco ha recordat que el Pla Especial Urbanístic contradiu la moció que el Ple municipal va aprovar, amb els únics vots en contra del PP, a la sessió plenària d’octubre de 2012. En aquell Ple es va acordar, entre d’altres, demanar a la Generalitat la suspensió provisional de l’activitat a l’abocador de Can Carreras i l’inici d’una investigació en relació a la tipologia de residus que s’hi han abocat. També es va aprovar demanar a l’administració autonòmica la suspensió de l’autorització ambiental, atorgada el 9 de gener de 2012, per la incorrecta gestió de l’abocador i les repercussions ambientals que aquesta activitat té sobre els veïns, els centres educatius propers i la ciutadania de Rubí en general. El consistori rubinenc ha presentat al·legacions al Pla Especial Urbanístic, argumentant que incompleix la normativa urbanística tant pel que fa a qüestions formals com de fons.