Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les urbanitzacions recuperaran 12 hectàrees de zona verda El Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local subvenciona tres projectes de millora ambiental amb més de 410.000 euros. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les urbanitzacions recuperaran 12 hectàrees de zona verda

El Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local subvenciona tres projectes de millora ambiental amb més de 410.000 euros.
L’aportació del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) permetrà portar a terme un projecte d’intervenció paisatgística a 12 hectàrees del Torrent de Can Solà (Torrentó de Can Mir). Les obres han estat adjudicades a l’empresa rubinenca Parc i Jardins Catalunya S.L. per un import de 206.812,39 euros.

Amb aquesta intervenció, el consistori pretén millorar paisatgísticament tota la zona des d’un punt de vista ambiental. En aquest sentit, es netejarà el torrent, retirant els impropis que hi pugui haver (runes, mobiliari, plàstics, llaunes, etc.). Això reduirà el risc d’incendi i permetrà el correcte desguàs de l’aigua. A més, es crearà una zona recreativa pública.

Els treballs s’han iniciat amb les tasques de neteja de tota la zona, fent un desbrossament selectiu de les espècies invasores per tal que les espècies autòctones es puguin desenvolupar i colonitzin aquest espai. Es pararà una especial atenció en netejar la llera del torrent de manera que faciliti el pas de l’aigua en cas de pluges abundants.

Una zona de passeig
El projecte també preveu adequar els diferents senders d’accés amb un desbrossament que permeti el pas de persones al llarg del recorregut principal, que anirà des de la zona d’entrada, prop de Can Mir, fins a la zona del carrer Alva Myrdal, on és previst el punt de sortida. Es preveu un recorregut d’uns 1.400 metres, en general seguint el curs de la llera del torrent. L’actuació preveu la instal·lació d’escales de travesses i baranes, així com els petits moviments de terres necessaris per a la instal·lació d’aquestes estructures. També s’adequaran les zones d’estada: petites àrees planes, situades a prop dels punts d’accés des de la urbanització i al costat d’algun arbre que pugui fer ombra.

D’altra banda, el FEOSL també subvenciona la recuperació natural i les mesures per garantir l’estabilitat del talús del marge dret de la riera de Can Solà.

Aquestes obres, que ja s’han iniciat, han estat adjudicades a l’empresa Romero Gamero S.A. per un import de 152.462,40 euros.

Actualment, un tram d’uns 60 metres d’aquesta riera està afectat per la urbanització d’uns habitatges que envaeixen el seu curs. Les piscines i els patis d’aquestes edificacions ocupen la zona fluvial i han desplaçat la llera del torrent uns 3 metres de mitjana.

Això ha provocat l’existència d’un talús pràcticament vertical, d’uns 5 o 6 metres d’alçada totalment inestable, amb el conseqüent perill de col·lapse i risc tant per a les persones com per als béns.

L’actuació que porta a terme l’Ajuntament de Rubí consisteix en estabilitzar el talús, deixant-lo en la mesura del possible en el seu estat original. Per això es construirà un calaix de formigó a la zona d’actuació, que quedarà encaixat al corredor.

Un cop finalitzin els treballs, el consistori durà a terme la recuperació natural del torrent amb diferents espècies vegetals, totes elles autòctones, per contribuir a la seva biodiversitat.

El Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local també subvenciona el projecte executiu de creació de 4 franges forestals de protecció d’urbanitzacions al terme municipal de Rubí. Les obres, que s’iniciaran a principis de juny, han estat adjudicades a l’empresa Contratas Ancar S.L. per un import de 53.244,65 euros.

En total es crearan 4 franges:
- Franja de Can Serrafossà, localitzada al Camí de Can Serrafossà, amb una superfície d’1 hectàrea
- Franja de Castellnou - Sector B, ubicada al c/ Banyoles (0,51 ha)
- Franja de Can Tapis, a Sant Muç, localitzada entre el Camí de Can Tapis i l’avinguda de Can Bosc (2,75 ha)
- Franja del CEIP Joan Maragall, situada entre l’escola i el carrer del Turó (1,66 ha)

Es tracta de terrenys forestals situats als marges immediats de les urbanitzacions, que comporten un risc de propagació d’incendis forestals. Precisament, amb aquestes obres el consistori pretén reduir el risc de foc, continuant la tasca marcada als Plans de Prevenció d’Incendis Forestals (PPI) de Rubí.

Els treballs consisteixen en el desbrossament, la tala selectiva i tot un seguit de treballs de recuperació de la qualitat de la vegetació amb la finalitat de disminuir el perill d’incendi forestal. També s’afavorirà la correcta estructuració de les diferents espècies vegetals davant les espècies invasores.