Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les primeres tres persones que s’han acollit als TBC han commutat amb èxit la sanció imposada Els infractors han dut a terme tasques de suport a la brigada de jardineria i de suport administratiu a la Biblioteca municipal. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les primeres tres persones que s’han acollit als TBC han commutat amb èxit la sanció imposada

Els infractors han dut a terme tasques de suport a la brigada de jardineria i de suport administratiu a la Biblioteca municipal.
L’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic i la que regula la tinença d’animals ofereixen la possibilitat de substituir les sancions econòmiques administratives per hores de treball en benefici de la comunitat (TBC). Des de finals d’octubre de 2011, quan es va aprovar el reglament dels TBC, 3 persones ja han commutat la seva infracció per treballs comunitaris i una quarta acaba d’iniciar la tasca que li ha estat assignada, després d’expressar la seva voluntat de reparar la infracció que va cometre realitzant una activitat d’utilitat pública o d’interès social no retribuïda. Paral·lelament, hi ha un parell de persones més que també s'han mostrat interessades en acollir-se als TBC.

La regidora de l’àrea de Cohesió social i serveis a les persones, Anna Mª Martínez, ha explicat que “el fet que aquesta mesura sigui relativament nova i que la tramitació dels expedients sancionadors tardi aproximadament uns 6 mesos, això sense tenir en compte els recursos que pot presentar el ciutadà i que fan allargar el procés, fa que el percentatge de rubinencs que s’han mostrat interessats en substituir la sanció econòmica per treballs en benefici de la comunitat encara sigui baix”. De totes maneres, Martínez confia que, en un futur, “hi hagi més persones que optin per fer els TBC, una mesura amb un evident valor rehabilitador, amb la qual l’Ajuntament de Rubí pretén fomentar la millora del civisme i la convivència a la ciutat”.

De les 23 persones que han estat sancionades per infringir l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals, 2 han optat per realitzar treballs en benefici de la comunitat en comptes de pagar la sanció econòmica. Per reparar el dany causat, una d’elles ha dut a terme tasques de suport a la brigada de jardineria, mentre que l’altra ha realitzat tasques de suport administratiu a la Biblioteca municipal.

Pel que fa a l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic, de les 63 persones que han comès alguna infracció, la majoria (41) relacionades amb molèsties causades per sorolls, 4 han decidit acollir-se als TBC. La persona que ja ha commutat la seva sanció ha realitzat tasques de suport a la brigada de jardineria. I la que aquesta setmana ha iniciat els treballs en benefici de la comunitat que li han estat assignats està prestant els seus serveis al departament de Ciutadania i Civisme del consistori. Totes dues havien comès una infracció relacionada amb molèsties per sorolls. Les altres dues persones, sancionades per haver pintat grafits en espais no autoritzats, s'estan plantejant l'opció d'acollir-se als TBC.

Les 3 persones que ja han commutat la sanció imposada, totes elles dones d’entre 30 i 45 anys, han fet un total de 20 hores de treball en benefici de la comunitat, ja que van cometre una infracció lleu, sancionada amb fins a 300 euros de multa o bé amb aquesta quantitat de temps dedicat a una activitat d’utilitat pública o d’interès social.

Com sol·licitar els TBC
Un cop notificada la sanció econòmica, l'infractor pot optar per pagar la multa o acollir-se als TBC. Si es decideix per fer treballs en benefici de la comunitat, la persona sancionada ha de donar el seu consentiment exprés a través d’una sol·licitud. En el cas dels menors d'edat (a partir dels 14 anys) és imprescindible el consentiment de la mare, el pare o els tutors legals, sempre que es respecti la voluntat dels joves. Els infractors tenen un termini de 30 dies per presentar aquesta sol·licitud, que es pot tramitar a l'Oficina de Atenció al Ciutadà (OAC) del centre o a la de Les Torres. En un termini màxim de 30 dies més, un tècnic municipal confirmarà l'acceptació o denegació de la petició.

En cas de complir tots els requisits, s'informarà dels diferents tipus de treball que es poden realitzar, que poden ser suport a tasques d'informació i prevenció, atenció i ajuda a les persones, col·laboració en campanyes municipals, tasques de manteniment i neteja del municipi, suport a entitats locals i tasques de medi ambient i reciclatge, entre d'altres. L’assignació dels treballs es determinarà en funció de la infracció comesa, de manera que l'activitat tingui la vinculació més directa possible, i de la capacitat formativa i física de l'infractor, per assegurar que l'activitat es desenvolupi de manera adequada.

Finalment, se signarà un compromís entre la persona sancionada i l'Ajuntament de Rubí. Els serveis municipals faran un seguiment del correcte desenvolupament del TBC i s'arxivarà l'expedient sancionador un cop completats els treballs de forma satisfactòria. Si l'informe és desfavorable, l'infractor haurà d'abonar l'import de la sanció.