Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les obres del nou equipament sociocultural del Pinar finalitzaran a l'abril Aquest també serà el moment en què és previst que s’iniciïn els treballs d’urbanització del barri. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Les obres del nou equipament sociocultural del Pinar finalitzaran a l'abril

Aquest també serà el moment en què és previst que s’iniciïn els treballs d’urbanització del barri.
L’alcaldessa de Rubí ha anunciat, durant una visita a les obres del nou equipament sociocultural que s’està construint al Pinar, que els treballs finalitzaran a l’abril. Carme García ha destacat que “aquest edifici no només serà pel barri del Pinar, sinó per tota la ciutat”. De fet, l’alcaldessa ha puntualitzat que “es tracta d’un equipament de ciutat que canviarà significativament l’entrada de Rubí”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Veïns del Pinar, Mª José Munuera, que també ha assistit a la visita d’obres, s’ha mostrat “gratament sorpresa” al veure l’interior de l’edifici. La dirigent veïnal ha explicat que aquest és “un espai per al barri on s’hi podran fer múltiples activitats, i, a la vegada, un espai molt necessari per a la ciutat de Rubí”. Segons Munuera, “aquest edifici possibilitarà que se salvi la barrera infranquejable, fruit de la distància amb el centre i com a conseqüència de tenir un polígon industrial enmig, que sembla que existeixi amb la ciutat”.

Els treballs de construcció del nou equipament sociocultural del Pinar, que es van iniciar l’octubre de 2009, és previst que estiguin totalment enllestits a l’abril. Hores d’ara ja ha finalitzat la fase d’execució de les particions interiors de l’edifici i s’estan realitzant les instal·lacions i els revestiments interiors, a banda dels treballs de fusteria i pintura. Paral·lelament, els operaris estan treballant a la façana i acabant la coberta de l’edifici.

El nou equipament sociocultural s’està construint amb la voluntat de convertir-lo en un símbol d’identitat del barri i d’atracció per a la resta de la ciutat. Aquest edifici tindrà usos diversos, ja que integrarà activitats tant culturals com docents i, a més, serà una nova porta d’accés al Pinar.

L’edifici, totalment adaptat per a minusvàlids i invidents (no només en termes d’accessibilitat, sinó també de senyalització), s’està construint en un solar de 758 m2, situat davant de la rotonda de la carretera C-1413a. L’edifici consta de planta baixa més dues plantes que permeten resoldre el fort desnivell de 7 metres existent entre la carretera i la part alta del solar. L’accés a l’equipament es podrà fer tant des de la carretera com directament des de la part superior, on hi haurà l’entrada principal vinculada al barri.

L’edifici disposarà de 1.500 m2 útils (prop de 1.800 construïts) on hi podran haver al voltant de 450 persones simultàniament. L’equipament es distribueix en 3 plantes, on hi haurà espais per acollir un casal infantil de 200 m2, una sala polivalent amb una capacitat per a 150 persones i diversos espais i sales per a tallers variables, moltes d’elles en grandària, en funció de les necessitats de les activitats. L’equipament també disposa d’un espai per a ubicar-hi un telecentre, una zona d’exposicions i un bar.

L’import aproximat de construcció d’aquest nou equipament és de 2.500.000 euros i les obres van a càrrec de l’empresa Sather Construccions.

L’equipament està contemplat a les obres de millora del Pinar que s’estan fent des de l’any 2007 dins del Pla de Barris, valorat globalment amb un pressupost de 6,6 milions d’euros i subvencionat al 50% per la Generalitat de Catalunya. Un altre dels projectes contemplats al Pla és el vial que connecta el Pinar amb el nucli urbà de Rubí i que es va obrir el juny del 2008.

La urbanització del Pinar, a l’abril
L’Ajuntament de Rubí té previst iniciar, el mes d’abril, les obres d’urbanització del barri del Pinar, que ara estan en procés de licitació. Amb aquests treballs, el consistori pretén prioritzar la circulació de vianants sobre el trànsit rodat, mantenir al màxim els espais verds existents a la zona i intentar eliminar els forts desnivells que existeixen actualment al barri.

El projecte contempla la reordenació i reurbanització de tot el barri: els vials, els carrers interiors que hi ha entre els edificis del barri i l’aparcament existent, així com també l’accés al nou equipament sociocultural que s’està construint a la zona.

També s’eixamplaran les voreres i es reduiran els desnivells que existeixen actualment al barri, gràcies a la construcció de noves escales i rampes. El projecte també preveu arranjar el front de la carretera C-1413a a l’entrada del barri, ampliant la vorera i col·locant un nou pas de vianants semaforitzat davant del nou equipament sociocultural que s’està construint.

En els dos extrems del barri es concentraran les dues principals zones d’estada, comunicades per un passeig peatonal (amb prioritat per als vianants, permetent el pas puntual de vehicles que hagin d’entrar als guals o dels vehicles de càrrega i descàrrega). El projecte preveu l’ampliació i reforma de la plaça actual i la creació d’una de nova a la zona d’accés al nou equipament sociocultural. Les places es pavimentaran combinant paviments tous i acolorits. També es crearan nous espais enjardinats i d’esbarjo, amb predomini d’arbres de flor, es remodelarà l’actual pista esportiva, es crearà una pista de petanca i nous espais de joc infantils.

Per últim, es renovaran les xarxes de serveis de clavegueram, enllumenat i reg, a banda de soterrar alguns creuaments aeris.

La superfície aproximada d’intervenció és d’uns 20.000 m2. Les obres consisteixen bàsicament en la millora estructural del barri, amb l’objectiu de cohesionar-lo a la ciutat. El Pinar, situat a uns 2 quilòmetres de distància del nucli urbà de Rubí, respon a la tipologia clàssica de polígons residencials construïts als anys ’60 en els quals es va instal·lar part de la població obrera immigrant procedent d’altres zones de l’Estat espanyol.