Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les obres de remodelació de la plaça del Doctor Guardiet comencen l'1 de juny El carrer Santa Llúcia canviarà el sentit de circulació i l’accés als aparcaments afectats pel tancament de les obres es farà pel carrer Sant Joan. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Les obres de remodelació de la plaça del Doctor Guardiet comencen l'1 de juny

El carrer Santa Llúcia canviarà el sentit de circulació i l’accés als aparcaments afectats pel tancament de les obres es farà pel carrer Sant Joan.
L'alcaldessa de Rubí, Carme García, i el regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, han explicat en roda de premsa que les obres de remodelació de la plaça del Dr. Guardiet i del carrer Riera, que passarà a integrar-se dins la plaça com a zona de vianants, s’iniciaran el pròxim dimarts, 1 de juny. Els treballs aniran a càrrec de l’empresa GEA21 S.A. i suposen una inversió d’1.350.721,40 €, subvencionada en 650.000 € pel PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) de la Generalitat.

La previsió del consistori és que les obres finalitzin durant el primer trimestre de 2011. L’alcaldessa ha destacat que “és tracta d’una reforma molt esperada per l’equip de govern perquè totes dues formacions (PSC i ERC) les portàvem en el nostre programa electoral donat que entenem que per Rubí és un luxe disposar d’una plaça molt emblemàtica en ple centre de la ciutat amb poc ús social i infrautilitzada”.
Per la seva banda, el regidor Pujol ha apuntat que la reforma de la plaça “segueix la filosofia de l’illa de vianants que persegueix un centre de la ciutat més amable i culturalment i comercialment atractiu per als ciutadans i ciutadanes”.

Durant el temps que durin les obres tot l’espai afectat restarà tancat (a excepció de la part de la plaça situada més a prop de la Plaça Catalunya, tocant a Maximí Fornés, que no es tancarà fins després de la Festa Major). Aquest tancament fa que s’hagin de reubicar els espectacles de Festa Majori Rubifolk que es fan a l’amfiteatre durant els mesos de juny i juliol. El nou espai és l’amfiteatre que s’està construint a l’esplanada del Castell.
Aquest fet, segons han explicat tant l’alcaldessa com el regidor Martí Pujol, va ser consensuat amb les entitats usuàries de la plaça tot just en començar a treballar el projecte. “Des d’aleshores les entitats ja van començar a planificar les activitats pensant en el nou espai del Castell més ample i amb més capacitat de públic”, ha aclarit Pujol.

Després de la presentació als mitjans de comunicació, l’alcaldessa i el regidor d’Identitat i Projecció Exterior, acompanyats pels responsables tècnics del projecte i de la seva execució, han explicat les afectacions als veïns i entitats que han participat en la reunió informativa que s’ha celebrat a l’auditori de l’edifici Rubí Desenvolupament. Al llarg de la trobada s’han aclarit els dubtes que els més directament afectats per les obres.

El projecte

La zona d’actuació és de 4.911 m2, entre els carrers Santa Llúcia i Maximí Fornés, i comprèn la reurbanització de la plaça del Dr. Guardiet i del carrer Riera, fent que aquest darrer es converteixi en carrer de vianants.

Actualment, l’espai central de la plaça està ocupat per un amfiteatre utilitzat de forma molt esporàdica com a atri de l’eslglésia de Sant Pere i escenari d’espectacles culturals. Com a resultat de les obres, la nova plaça serà d’un únic nivell amb paviment de pedra natural ocre combinada amb franges de quarsita vermella. Propera a la sortida de l’església, es col·locarà una font ornamental.

En els dos extrems de la plaça es concentres dues zones de descans amb bancs, gespa i espais de jocs infantils.

L’arbrat actual, compost per til·lers i tipuanes, es preserva i reubica envoltant l’espai central, i s’incorporen noves espècies d’arbres de flor, entre elles pruners i arbres de Judea. Paral·lelament, al front edificat del carrer de la Riera, es planta una alineació d’alzines.

Afectació a la mobilitat de la zona

L’inici de les obres comportarà el canvi de sentit de circulació en el carrer Sant Llúcia (veure plànol), en el tram comprès entre els carrers Riera i Sant Joan. D’aquesta forma es garanteix des d’aquest carrer la sortida a Can Fatjó o l’accés al centre pel carrer Espoz i Mina.

Aquest canvi de sentit ve provocat perquè es prohibeix el pas de vehicles (excepte els de les obres), a partir de l’alçada del carrer Santa Llúcia, pel carrer de la Riera en direcció a Maximí Fornés.
L’accés als aparcaments dels carrers afectats pel tancament per les obres es farà des del carrer San Joan, en el cas del carrer Sant Sebastià (que permetrà el doble sentit de circulació), i des del carrer Maximí Fornès en el cas del carrer Xercavins.

Per garantir el pas d’entrada i sortida dels vehicles dels aparcaments del carrer Sant Sebastià sense dificultats se suprimiran els estacionaments que hi ha actualment. També es prohibirà l’estacionament de vehicles al carrer Torrijos, en el tram entre Santa Llúcia i Passeig de la riera, mentre durin les obres.


Per regular i facilitar l’accés dels vehicles des del carrer Gimnàs cap el carrer Cadmo i el pont, s’ha col·locat semàfors a la cruïlla d’aquests carrers que han començat a funcionar aquesta setmana i que es mantindran un cop finalitzin les obres

D’altra banda, es garanteix la mobilitat dels vianants amb itineraris senyalitzats per les zones afectades per les obres.

La nova plaça, un disseny compartit

El disseny final de com ha de ser la nova plaça del Dr. Guardiet és fruit d’un treball inicial de posada en comú amb les entitats usuàries de l’espai i veïns de la zona que van participar al llarg del mes de gener en tallers participatius.

Aquesta implicació ciutadana es va ampliar a tota la població durant el mes de juny convidant la ciutadania a participar en una votació popular per a escollir el projecte a desenvolupar entre les 3 propostes presentades. Finalment, més de 1000 ciutadans i ciutadanes van triar el Projecte Nucli Rubeo que és el que es començarà a executar l’1 de juny.