Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les obres de rehabilitació de la masia de Can Serra començaran a mitjans de mes L’objectiu d’aquests treballs és convertir aquest espai en un viver d’empreses relacionades amb les energies renovables. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Les obres de rehabilitació de la masia de Can Serra començaran a mitjans de mes

L’objectiu d’aquests treballs és convertir aquest espai en un viver d’empreses relacionades amb les energies renovables.
L’Ajuntament de Rubí rehabilitarà la masia de Can Serra amb la voluntat de crear una nova infraestructura de suport a les empreses i, molt especialment, a les firmes de nova creació en els sectors de les energies renovables, l’eficiència energètica i la innovació tecnològica. Les obres per condicionar aquest espai, que han estat adjudicades a l’empresa Maheco S.A. per un import de 520.201 euros, s’iniciaran la segona quinzena de maig, amb un termini d’execució previst de 5 mesos.

Aquest projecte, que es coneix amb el nom de Centre d’Empreses de Can Serra, persegueix un doble objectiu. D’una banda, fomentar l’emprenedoria i els serveis de suport a la creació i consolidació d’empreses, parant especial atenció a les que es dediquen al sector de les energies renovables i a les firmes innovadores en tecnologia. I, de l’altra, promocionar i donar suport al teixit empresarial del municipi a través de la prestació de serveis de qualitat a les companyies.

La Masia de Can Serra, ubicada al polígon industrial La Llana, serà la seu d’aquest nou Centre d’Empreses. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, de 1.097 m2 de superfície útil, que s’estructura en una planta baixa, un pis i un altell.

- La planta baixa acollirà els accessos, el vestíbul, una sala de reunions, una sala d’instal·lacions i dotze despatxos d’entre 10 i 14 m2 cadascun, destinats a l’allotjament d’empreses de nova creació.

- La primera planta disposarà d’una sala de reprografia, dues sales de reunions (totes dues dotades d’un sistema de tancament mòbil que permetrà convertir-les en tres sales més petites) i 11 mòduls d’entre 10 i 14 m2.

- Per últim, a l’altell s’ubicarà un espai polifuncional, així com les infraestructures necessàries per a accedir-hi.

El nou Centre, a més d’oferir espais per a la creació de noves entitats, també acollirà l’Oficina de Servei a l’Empresa (OSE), que actualment està ubicada a l’edifici Rubí +D. D’aquesta manera, es concentraran en un mateix emplaçament tots els serveis destinats al teixit empresarial.

La distribució de l’espai s’ha planificat tenint en compte les diferents activitats que s’hi duran a terme, parant especial atenció a l’especialització del viver. En aquest sentit, el projecte de rehabilitació inclou la implantació de sistemes d’energies renovables, en aquest cas basats en la geotèrmia. Es procurarà que tot el disseny de l’edifici contempli solucions d’estalvi energètic aplicat a una tipologia d’edificació, la masia, ja de per si de característiques d’ecoeficiència. També es recolliran les aigües pluvials en un dipòsit de reserva per a reutilitzar-les, a banda de l’aigua que s’aprofitarà per a la cisterna dels sanitaris. A més, es preveu la instal•lació de plaques fotovoltaiques que, alhora, projectaran ombra a l’aparcament exterior.

El Centre d’Empreses de Can Serra oferirà serveis d’informació i assessorament transversal al desenvolupament d’una activitat econòmica (pla d’empresa, gestió financera, gestió comptable, impostos, etc.). I, al ser un viver especialitzat, també proporcionarà serveis específics vinculats als sectors d’especialització (assessorament sobre les estratègies més adients per al tipus de sector, estudis de mercat, formació especialitzada, etc.), així com també un servei de seguiment i monitorització de l’activitat durant el temps en què l’empresa estigui allotjada al Centre.

Aposta clara per les energies sostenibles
L’Ajuntament de Rubí aposta per impulsar els sectors emergents de les energies renovables i l’eficiència energètica com a mecanismes de generació d’ocupació i activitat econòmica. En aquest sentit, el consistori ha liderat el desenvolupament de dos projectes de cooperació europea de la iniciativa Urb-AL (que té la finalitat de facilitar i fomentar la cooperació descentralitzada entre ciutats i entitats locals d’Europa i l’Amèrica Llatina) dins l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica.

D’una banda, i durant el període 2002-2004, l’Ajuntament de Rubí va liderar el projecte Energías renovables y oportunidades de empleo Energía+D. En el marc d’aquesta iniciativa es van realitzar 5 estudis de cada municipi participant: es va caracteritzar cada una de les ciutats, es va elaborar una diagnosi energètica, es van avaluar els recursos renovables disponibles, es van establir els possibles objectius municipals en l’àmbit de les energies renovables i es van estudiar les oportunitats d’ocupació derivades d’aquests objectius.

I, de l’altra, entre els anys 2006 i 2008 va impulsar el projecte Energías renovables y desarrollo local. L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir a l’avenç cap el desenvolupament energètic sostenible mitjançant la utilització de les energies renovables, especialment la solar, reduint la dependència energètica local i aprofitant les possibilitats de generació d’ocupació derivades de la implantació d’aquestes noves tecnologies.

El Centre d’Empreses, una necessitat a Rubí
Rubí, amb una extensió de 32,3 km2 i una taxa de creixement anual de població del 2,3%, es caracteritza per ser un municipi amb una gran activitat econòmica que, a més, es localitza en un entorn territorial de gran dinamisme econòmic. Actualment, la ciutat compta amb 11 polígons industrials.

Cada any, el Servei de Suport a l’Emprenedoria de l’Ajuntament de Rubí atén una mitjana de 360 usuaris i realitza un promig de 58 plans d’empresa. Anualment, més de 50 empreses s’acaben creant a partir dels serveis de suport que els ofereix el consistori.