Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les mocions de caràcter social i econòmic centren el Ple municipal ordinari del mes d’abril L’ecosocialista Marta Ribas renuncia a l’acta de regidora per dedicar-se a la seva tasca com a diputada al Parlament de Catalunya. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Les mocions de caràcter social i econòmic centren el Ple municipal ordinari del mes d’abril

L’ecosocialista Marta Ribas renuncia a l’acta de regidora per dedicar-se a la seva tasca com a diputada al Parlament de Catalunya.
El Ple municipal ordinari corresponent al mes d’abril de 2013 ha aprovat quatre mocions de caràcter social i econòmic. Entre d’altres, s’ha acordat demanar l’aplicació de tot un seguit de mesures que assegurin el compliment de la funció social de l’habitatge, a instància dels grups del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La moció ha estat aprovada malgrat l’abstenció de Convergència i Unió (CiU) i els vots en contra del Partit Popular (PP).

Tal com han exposat els tres partits d’esquerres, una de les conseqüències derivades de l’actual crisi és l’existència d’un desorbitat parc d’habitatges sense ús, que a Catalunya suma un estoc de 80.000 habitatges buits de nova construcció. Paral·lelament, centenars de famílies catalanes són desnonades cada dia: es calcula que més de 32.000 famílies estan en risc de perdre casa seva de forma immediata. La manca d'habitatge, la impossibilitat d’emancipar-se o la pèrdua de la vivenda provocada per un desnonament i el deute arrossegat de per vida representen l'exclusió efectiva de multitud de persones del sistema econòmic i social actual. Per aquest motiu, el Ple ha acordat demanar al govern de la Generalitat l'adopció de mesures legals per garantir que es pugui expropiar un habitatge quan una família està a punt de ser desnonada o quan no pugui fer front al pagament del deute hipotecari. Una altra de les demandes que es faran arribar al Govern català passa per deixar sense efecte la derogació, mitjançant l’anomenada Llei òmnibus, dels diferents articles de la Llei d’Habitatge de Catalunya, per tal de garantir el compliment de la funció social de l'habitatge a Catalunya. El Ple també sol·licitarà que es penalitzin les entitats bancàries, immobiliàries o de gestió patrimonial que no destinin els pisos buits al lloguer i proposa que s’incentivi el lloguer a través del reforç de les subvencions, amb incentius fiscals i una assegurança contra els impagaments i desperfectes.

El PSC ha presentat dues mocions més de caràcter socioeconòmic, totes dues aprovades malgrat els vots en contra del PP. La primera, sobre l’impagament de la despesa farmacèutica, ha prosperat després que els socialistes acceptessin una transacció de CiU. Els socialistes argumenten que l’acumulació de cinc mesos d’impagaments del Catsalut en les factures de medicaments, sumada a les successives retallades de preus i marges de benefici, ha deixat a la vintena de farmàcies rubinenques en una situació molt propera al col·lapse. Això, asseguren, pot comportar des del tancament definitiu de negocis fins al perill de manca de provisió per a la ciutadania de Rubí. En aquest sentit, consideren que cal recuperar el consens perdut amb el sector mitjançant l’impuls de la Mesa del Medicament de Catalunya, òrgan constituït el 2009 amb tots els agents relacionats amb el sector del medicament a nivell català. Així, el Ple ha acordat instar el Govern de la Generalitat a convocar immediatament aquesta mesa per arribar el més aviat possible a una proposta consensuada d’estructura de finançament del sistema, que fixi les prioritats i distribueixi els recursos de manera equilibrada entre tots els actors implicats. I, alhora, demanar al Govern de l'Estat, amb càrrec al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), una partida finalista suficient per a fer front als pagaments pendents amb caràcter immediat.

L’altra moció presentada pel PSC s’oposa a les noves condicions d'accés a la jubilació anticipada. Segons el Partit dels Socialistes, el Reial Decret que el Consell de Ministres va aprovar el passat 15 de març, que endureix les condicions d’accés a la jubilació anticipada i parcial amb l’excusa d’assegurar la viabilitat del sistema de la Seguretat Social, trenca l’acord que es va aconseguir el febrer de l’any 2011 en matèria de pensions, així com el consens polític i social del Pacte de Toledo. Segons el PSC, es tracta d’una reforma innecessària perquè la reforma de la jubilació anticipada i parcial ja estava prevista a la llei 27/2011 amb un ampli acord social i polític. Segons els socialistes, la reforma del Govern del PP farà que jubilar-se abans de temps sigui més difícil i suposi una menor pensió, que faci falta més edat, més cotització i augmentin les penalitzacions. En aquest sentit, el Ple ha acordat demanar que es derogui el Reial Decret Llei 5/2013 per recuperar el consens polític i social del Pacte de Toledo, així com instar el Govern central a dialogar per buscar el màxim consens possible entre sindicats, empresaris i partits polítics sobre l’edat i les condicions específiques per a jubilar-se de forma anticipada. El Ple també denuncia la condemna a la misèria que suposa aquesta reforma per a les persones majors de 55 anys que es prejubilin.

Convergència i Unió (CiU) ha vist com tots els grups votaven a favor de la seva moció sobre la política industrial de l’Ajuntament de Rubí, excepte Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), que s’ha abstingut. Segons els convergents, la sortida de la crisi econòmica vindrà de la mà de la internacionalització de l'economia, de la innovació tecnològica i de la recuperació de la indústria. I Rubí, en tant que segona ciutat catalana en sòl industrial, és clau i pot liderar el procés de recuperació econòmica de Catalunya. Tot i així, CiU és conscient que, malgrat ser una ciutat potent a nivell industrial, no pot basar la seva força només en els km2 de sòl industrial i que cal seguir millorant la imatge de la ciutat de cara al món empresarial i aprofundir en les inversions destinades a posar al dia i modernitzar els polígons industrials del municipi. El regidor de CiU, Víctor Puig, ha reconegut la feina feta pel consistori en la millora dels polígons industrials, però, entre d’altres, ha qualificat “d’error polític” la gestió de Can Serra. Per la seva banda, el regidor de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern, Jaume Buscallà, ha fet un repàs de bona part de les accions que s’han dut a terme en l’àmbit de la promoció econòmica a la ciutat i ha explicat que el que malmet la imatge de la ciutat són, precisament, declaracions com les que ha fet CiU darrerament, assegurant que Rubí no té una bona política industrial.

En aquest sentit, i entre d’altres, el Ple ha acordat fer de la presidència del Catalonia Innovation Triangle (CIT), que aquest any ostenta Rubí, una eina per reforçar la cooperació i les estratègies compartides de promoció econòmica per atraure noves activitats a Rubí i mantenir a llarg termini la política d’inversions que s'ha dut a terme durant l'últim any als polígons industrials. El plenari també ha acordat facilitar la tramitació administrativa a l’hora d’instal·lar noves empreses a la ciutat, gràcies a les noves eines del consistori (nova Oficina de Serveis a l’Empresa i seu electrònica), així com establir un protocol d'actuació dins el Pla Director de Polígons Industrials local existent que permeti identificar els factors que poden provocar la no-captació d'inversions empresarials i, alhora, actuar amb celeritat per impedir deslocalitzacions al detectar-ne la possibilitat.

D’altra banda, el Ple ha aprovat la moció presentada per ICV-EUiA per donar suport a la querella argentina de condemna als crims del franquisme, amb les abstencions del PP. Concretament, s’ha acordat que l’Ajuntament de Rubí condemni, d’una banda, la sublevació militar-feixista dirigida pel general Francisco Franco el juliol de 1936 contra el règim republicà legítimament constituït l’any 1931 i, de l’altra, el règim dictatorial posterior que, durant quaranta anys, va reprimir tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones. El Ple també ha donat suport a la querella per delictes de genocidi i lesa humanitat contra els crims del franquisme i s’ha compromès a instar la ciutadania, sobretot rubinencs i rubinenques familiars de víctimes, a donar suport a aquesta querella.

El Ple també ha donat llum verda, altra vegada amb les abstencions del PP, a la moció presentada per ICV-EUiA, PSC i ERC amb motiu dels deu anys de guerra i ocupació a l’Iraq. Entre d’altres, s’ha acordat demanar la retirada de totes les forces d'ocupació militars i paramilitars presents a l'Iraq, que es deroguin tots els acords, les estructures polítiques i les lleis imposades sota l'ocupació i que l’OMS analitzi els efectes tant de l'urani empobrit com d'altres armes prohibides utilitzades contra la població iraquiana. El Ple també exigeix el respecte dels drets humans de la població iraquiana i l'alliberament immediat de tots els detinguts sense càrrecs ni judici, la fi de les detencions arbitràries i l'abolició de la pena de mort en aquest país. A més, reclama eleccions lliures sense cap ingerència exterior, ja que el futur de l’Iraq ha de recaure en mans del poble iraquià.

A banda de les mocions presentades pels diferents grups, el Ple també ha donat compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2012 de l’Institut Municipal de Comunicació (IMCO) i de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica i Social (IMPES). També s’ha donat compte de la informació que s’ha facilitat al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per complir la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Últim Ple per a Marta Ribas
L’ecosocialista Marta Ribas ha renunciat a l’acta de regidora per dedicar-se a la seva tasca com a parlamentària. Ribas va anunciar la seva decisió després de ser escollida diputada per Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) al Parlament de Catalunya. No obstant, no ha estat fins al Ple del mes d’abril que ha deixat el seu càrrec a l’Ajuntament de Rubí, coincidint amb el retorn de la regidora Ànnia García després del seu permís de maternitat. Durant els mesos en què Ribas ha estat regidora i parlamentària alhora, el seu sou de l’Ajuntament s’ha guardat. El partit té previst lliurar aquests diners a un projecte social.

L’alcaldessa i la majoria de portaveus dels grups municipals han destacat de Ribas la seva capacitat d’oratòria i el fet que sempre s’ha pogut comptar amb ella en temes de ciutat i li han desitjat sort en aquesta nova etapa. Els regidors del Partit Popular s’han absentat de la Sala de Plens durant el comiat de Marta Ribas. Una estona abans, el grup municipal d’ICV-EUiA havia fet el mateix quan el regidor popular Jonathan Cobo ha intervingut en la moció sobre la política industrial de Rubí.