Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles de Rubí aconsegueixen un estalvi net de 45.250 euros gràcies al projecte 50/50 Els centres educatius rebran la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les escoles de Rubí aconsegueixen un estalvi net de 45.250 euros gràcies al projecte 50/50

Els centres educatius rebran la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa
Les escoles de la ciutat han assolit durant el curs 2012-2013 un estalvi net de 45.250,91€ gràcies al projecte Euronet 50/50, impulsat per l’Ajuntament de Rubí. En el marc d’aquesta iniciativa, els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra meitat dels diners els invertirà l’Ajuntament en projectes d’eficiència energètica per seguir augmentant l’estalvi als centres educatius.

El projecte Euronet 50/50 ha comptat amb la participació d’onze de les tretze escoles públiques de Rubí. La majoria d’elles han aconseguit una important reducció de la despesa que, en total, representa un estalvi net de 45.250,91€.

L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits perquè les escoles obtinguin les subvencions directes contemplades al projecte entre els mesos de desembre i gener, de manera que ja puguin utilitzar-les a principis de l’any vinent. Les ajudes ascendiran a un total de 28.684,93€.

Tot i que els resultats presentats es corresponen al curs 2012-2013, en realitat s’han produït en només vuit mesos, ja que el projecte es va iniciar al gener. Per tant, tot fa preveure que l’estalvi que s’aconseguirà durant aquest nou curs serà molt més gran. A més, a partir del 2014 totes les escoles entraran al programa de monitoratge d’edificis inclòs al Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi, cosa que els permetrà controlar a temps real el seu consum energètic d’electricitat, aigua, gas i gasoil. Aquesta informació és molt útil com a eina d’eficiència energètica, ja que permet prendre consciència de quins comportaments provoquen major despesa d’energia i, per tant, ajuda a posar-hi remei.

El projecte Euronet 50/50 va arrencar a Rubí a principis d’any amb la creació d’un equip energètic a cada centre educatiu format per un representant del servei d’Educació de l’Ajuntament, professors, alumnes, membres de l’AMPA, personal de menjador i del servei de neteja i el conserge de l’escola, assessorats pels tècnics del projecte Rubí Brilla. La funció d’aquest equip ha estat fer seguiment del projecte i calcular els estalvis aconseguits. També es va crear la figura del responsable energètic, que és un alumne de cada classe encarregat de comprovar que tots els llums estan apagats quan finalitza la jornada escolar o que els aparells electrònics no queden en stand-by, entre d’altres. Precisament en el marc del projecte s’han establert protocols quant a encesa i apagada de llums i aparells, s’ha regulat també l’horari de la calefacció (aquesta és una de les mesures que ha donat millors resultats, ja que la calefacció representa un 60% del total de la despesa energètica), s’han eliminat punts de llum innecessaris, s’ha controlat l’aigua per detectar possibles fuites i s’han fet aïllaments a portes i finestres. D’altra banda, s’ha buscat la implicació directa dels alumnes mitjançant l’exposició de panells que recullen el desenvolupament del projecte.

Els resultats del projecte Euronet 50/50 s’han presentat aquest dimarts en roda de premsa a l’Escola Pau Casals, un dels centres que ha desenvolupat amb èxit la iniciativa. El seu director, Josep Bautista, ha declarat que la comunitat educativa s’ha abocat en el projecte “no només pels beneficis econòmics sinó també pel que suposa de feina pedagògica”. Un aspecte que també ha destacat l’alcaldessa, Carme García Lores: “El projecte 50/50 representa un estalvi econòmic però també conscienciació [...]. En moltes ocasions, els nens acaben ajudant les famílies a canviar els seus hàbits”.

El projecte 50/50 acabarà a finals del 2015. Al novembre de cada any es calcularà l’estalvi assolit a tots els centres i, al desembre, l’Ajuntament aprovarà la subvenció directa a les escoles, tal com ha passat aquest 2013.

La metodologia en què es basa el projecte Euronet 50/50 va néixer a Hamburg l’any 1994. En aquests moments, participen en aquesta iniciativa nou països europeus, entre ells Espanya. La Diputació de Barcelona va coordinar una prova pilot d’aquesta iniciativa a diversos municipis de la província. A la nostra ciutat, s’ha apostat de manera molt decidida pel projecte portant-lo a onze de les tretze escoles públiques del municipi i optimitzant tant la metodologia com els beneficis per a l’escola. Així, en el cas de Rubí, el 50% de l’estalvi es torna a invertir al centre educatiu, aspecte que el projecte inicial europeu no contemplava.

Després d’aquests primers mesos d’aplicació a Rubí, algunes de les escoles que encara no han participat al projecte han manifestat la seva voluntat de fer-ho. Entre elles, alguns centres concertats que podrien aplicar mesures d’estalvi energètic amb l’assessorament de l’equip de Rubí Brilla.