Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les alcaldesses de Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola es reuneixen amb el president de la Generalitat per posar en valor el potencial econòmic del CiT La voluntat és atraure inversions en el conjunt dels tres municipis, que actualment agrupa el 70% de la indústria farmacèutica i genera el 3% del PIB català. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les alcaldesses de Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola es reuneixen amb el president de la Generalitat per posar en valor el potencial econòmic del CiT

La voluntat és atraure inversions en el conjunt dels tres municipis, que actualment agrupa el 70% de la indústria farmacèutica i genera el 3% del PIB català.
Les alcaldesses de Rubí, Carme García, de Sant Cugat, Mercè Conesa, i de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, s’han reunit amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per posar en valor el corredor del Catalonia Innovation Triangle (CiT). La voluntat de la reunió de treball ha estat, segons les alcaldesses, “situar el CiT en el mapa de les inversions per tal d’aconseguir generar ocupació”. Es pretén que aquest territori, que aplega 220.000 habitants, 10.000 empreses, 5.000 investigadors i 60.000 estudiants universitaris, pugui acollir inversions estrangeres o europees.

És per això que han traslladat al president de la Generalitat “la necessitat de potenciar aquest eix com un territori capdavanter en el model de creixement futur de Catalunya”. El corredor del CiT representa un nou model de desenvolupament de l’activitat econòmica, basat en la innovació i en la cooperació entre el sector públic, el sector privat, les universitat, els centres d’investigació i recerca i les associacions empresarials. A partir d’aquesta aliança estratègica entre institucions es conforma una gran àrea de desenvolupament basada en el coneixement, on es genera el 3% de l’activitat econòmica del país i dóna feina a 90.000 treballadors.

A més, aplega una alta concentració d’investigació i innovació gràcies als seus 45 centres d’investigació –entre ells, la major infraestructura científica al sud d’Europa com és el sincrotró Alba, el Parc Tecnològic del Vallès (amb més de 137 empreses dedicades a la recerca–, més de 4.000 investigadors i quasi 60.000 estudiants universitaris (el 20% del total català) amb la presència de 5 campus (UAB –segona universitat d’Espanya segons el darrer rànquing de l’URAP–, UIC, E.U. Gimbernat, UPC i Esade, que aquest any ha decidit traslladar els MBA internacionals a la seva seu del campus de Sant Cugat).

Per tot plegat, Carme García, Mercè Conesa i Carme Carmona han volgut posar en valor l’entorn del CiT, la situació estratègia com a nus de comunicacions viari i ferroviari, la qualitat de vida que ofereix als professionals, entorn d’innovació, així com l’accés als mercats, proveïdors i clients. Addicionalment, i de forma molt especial, han volgut posar de relleu que al CiT es treballa intensament de forma col·laborativa entre empreses, universitats i centres de recerca, administració pública i societat civil (model “Quàdruple Hèlix”), cosa que és precisament el que promou i exigeix la UE en la seva estratègia de finançament al desenvolupament econòmic (RiS3, emmarcada en l’horitzó 2020) i que està treballant el govern de la Generalitat a través de la Conselleria d’Economia i Coneixement. En aquest sentit, les alcaldesses han volgut destacar davant el president la necessitat que el CiT ocupi l’espai que li correspondria en el plantejament català.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha assegurat que la preocupació de les tres alcaldesses “és que el territori CiT continuï sent econòmicament dinàmic”. En aquest sentit, ha parlat de les demanes que han fet arribar al president Mas. “Hem demanat al president que quan estudiï els projectes que passaran per la seva taula recordi que en aquest territori hi ha les infraestructures i les condicions necessàries perquè qualsevol empresa es pugui instal·lar d’una manera immediata, a banda que ho tingui en compte també pels plans europeus d’inversió”. Unes demandes que, com ha explicat García, han estat recollides pel president de la Generalitat.

Catalonia Innovation Triangle
El febrer de 2008, els ajuntaments de Rubí, Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès van signar la constitució del Catalonia Innovation Triangle (CiT), un consorci per promoure el creixement econòmic i científic a l'entorn de l'autopista AP-7 i del seu lateral B-30 mitjançant la cooperació de l'administració pública, les universitats, els centres de recerca i les associacions empresarials.

Un dels objectius d’aquesta aliança ha estat atraure noves activitats econòmiques a la zona per esdevenir un dels corredors europeus d'excel·lència empresarial. També, impulsar la prestació de serveis als polígons i parcs empresarials, millorar la mobilitat i la comunicació i generar un clima favorable a l'aprenentatge continu, la recerca, el desenvolupament i la innovació.

Al triangle hi ha tres eixos fonamentals per al país com són els centres universitaris, amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l'Escola d'Arquitectura del Vallès (UPC) i EsadeCreapolis; les infraestructures de recerca, amb el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca de la UAB i el sincrotró ALBA; i els parcs empresarials i vivers d’empreses de base tecnològica com ara el Parc Empresarial de Can Sant Joan, els onze Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de Rubí o els vivers del Trade Center o EsadeCreapolis.