Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'equip de Rubí Brilla es reuneix a València amb tècnics europeus dins el projecte REMIDA La localitat de Carlet ha acollit una nova trobada de coordinació de la iniciativa europea REMIDA https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'equip de Rubí Brilla es reuneix a València amb tècnics europeus dins el projecte REMIDA

La localitat de Carlet ha acollit una nova trobada de coordinació de la iniciativa europea REMIDA
Membres de l’equip de Rubí Brilla, el projecte municipal de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables, han participat a la tercera reunió de coordinació de la iniciativa REMIDA (smaRt Energy chains and coMunIties in the meD Area), que ha tingut lloc aquest dimecres i dijous a la localitat valenciana de Carlet.

La trobada ha servit per fer balanç de la feina que estan realitzant els diferents socis del projecte amb l’objectiu final de signar el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, pel qual els municipis es comprometen a reduir les seves emissions de diòxid de carboni més d’un 20% l’any 2020. Rubí ja es va adherir a aquest document l’any 2008 i, a principis de 2011, va aprovar el seu propi Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES). Per aquest motiu, la nostra ciutat, en una fase més avançada que la resta de participants, contribueix a REMIDA amb la iniciativa Comerç sostenible, una acció específica de dinamització i foment de la sostenibilitat del comerç local.

A la trobada d’aquesta setmana a València, l’equip de Rubí Brilla ha explicat precisament els darrers avenços dins d’aquest projecte, així com les polítiques que s’estan duent a terme tant a Rubí com al conjunt de Catalunya en matèria d’eficiència energètica i energies renovables.

D’altra banda, els representants de les regions participants la reunió han acordat celebrar jornades de portes obertes que ajudin a conèixer a la ciutadania les accions desenvolupades en el marc del projecte REMIDA. En el cas de Rubí, aquesta proposta es materialitzarà durant la Setmana Europea de l’Energia, que se celebrarà entre el 23 i el 29 de juny.

En suport del comerç local

La iniciativa REMIDA està cofinançada amb el fons FEDER de la Comissió Europea a través del programa de cooperació territorial MED (Europe in the Mediterranean), enfocat a la innovació per a les energies renovables i l’eficiència energètica en les regions mediterrànies. REMIDA té com a objectiu posar en marxa nous esquemes de participació entre entitats públiques-privades i persones, per tal d’estimular l’eficiència energètica, l’ús de les energies renovables i el desenvolupament del que es coneix com a “cadenes intel·ligents”. Rubí forma part d’aquest projecte juntament amb l’Agència Energètica de la Ribera de València, i municipis d’Itàlia, França, Grècia, Eslovènia, Montenegro i Bòsnia i Herzegovina.

Per a l’acció Comerç sostenible, la nostra ciutat ha obtingut un finançament de 120.000€ per al període 2013-2015, als quals cal sumar una aportació de 40.000€ del propi Ajuntament. La iniciativa pretén que els comerços estalviïn en la factura energètica, facin una correcta gestió dels seus residus i apostin per una comercialització sostenible i de proximitat que acabi desembocant en un augment de la seva competitivitat i, per tant, en la dinamització del comerç local.

En aquests moments, els estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregats de fer el treball de camp dins el projecte Comerç sostenible, gràcies al conveni subscrit entre l’Ajuntament de Rubí i el centre universitari, ja han finalitzat les auditories als 47 establiments inscrits. A partir d’ara, els comerciants rebran uns informes personalitzats amb propostes de millora encarades a augmentar el valor dels seus establiments, fent incidència en el consum energètic, la gestió dels residus i la proximitat del producte. Moltes d’aquestes accions no els suposaran cap despesa econòmica però, en cas que sigui necessària, els comerciants seran informats de les ajudes i subvencions existents per poder-les aplicar. Els establiments rebran també formació específica, així com assessorament sobre les diferents possibilitats de compra d’energia que existeixen en l’actualitat.

La propera fase del projecte Comerç sostenible s’iniciarà durant el proper mes de juliol, moment en què es farà un segon estudi per avaluar el resultat de les accions que s’hagin pogut implementar. En funció dels resultats, s’atorgarà als comerços uns distintius de classificació que indicaran el seu grau de sostenibilitat (bronze, plata, or o rubí) i que seran visibles a la porta de cada establiment.