Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'equip de govern proposa reduir la pressió fiscal durant els propers dos anys El govern local ha exposat a l’oposició el nou escenari econòmic amb la voluntat d’aconseguir el màxim consens polític https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'equip de govern proposa reduir la pressió fiscal durant els propers dos anys

El govern local ha exposat a l’oposició el nou escenari econòmic amb la voluntat d’aconseguir el màxim consens polític
L’equip de govern va presentar dijous als grups de l’oposició la proposta d’ordenances i pressupostos que es portarà a aprovació aquest 2013. Per primera vegada, s’ha treballat sobre un escenari econòmic de dos anys amb l’objectiu de donar una millor resposta a la situació de crisi actual.

El govern municipal s’ha plantejat com a objectiu prioritari aconseguir el màxim consens polític entre totes les formacions, especialment en un moment en què, tal com ha explicat l’alcaldessa, Carme García Lores, en una entrevista a Ràdio Rubí, “ens estem jugant el manteniment dels serveis públics municipals i la garantia de l’estat del benestar dels nostres ciutadans”. Després de presentar la proposta econòmica el passat dijous, la primera edil ha destacat la bona predisposició demostrada pels diferents grups municipals: “Crec que és una proposta que recull moltes de les reclamacions dels partits en èpoques anteriors”.

Tot i que encara no es poden donar a conèixer les xifres exactes de la proposta econòmica, perquè tot just s’han iniciat les negociacions polítiques, l’alcaldessa ja ha avançat que la intenció de l’equip de govern és reduir la pressió fiscal als rubinencs i rubinenques tant a les ordenances del 2014 com les del 2015. Segons l’alcaldessa, és moment de reconèixer l’esforç que han suportat les famílies en aquests darrers anys de crisi econòmica.

La rebaixa que beneficiarà més ciutadans serà la de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que es podrà reduir gràcies a l’aplicació d’una fórmula nova. La intenció és que aquest impost variï en funció del tipus de vivenda, i que la rebaixa la notin sobretot les famílies, els comerciants i les petites i mitjanes empreses. En el cas de les grans empreses i dels immobles rústics, l’IBI també s’abaixarà però en menor percentatge. Pel que fa a la reducció exacta, dependrà de com evolucionin les negociacions polítiques amb l’oposició.

A banda de l’IBI, també s’han proposat rebaixes en altres tributs i taxes, com la que paguen els paradistes del Mercat Municipal, les llicències d’activitats i la taxa per residus comercials.

La reducció de la pressió fiscal és una de les línies mestres d’una proposta econòmica que també fa incidència en el manteniment dels serveis públics municipals, fins i tot d’aquells que podrien quedar fora de la reforma de la Llei de Bases de Règim Local. Segons l’alcaldessa, això serà possible gràcies a la bona gestió de les finances municipals, que permetrà fins i tot que aquest 2013 es tanqui amb un nivell d’endeutament històric, que podria ser de la meitat de l’actual. García Lores també ha volgut posar l’accent en l’esforç que ha fet la plantilla municipal durant aquests darrers temps, treballant més amb menys recursos.

Tal com ha avançat l’alcaldessa, el proper pressupost municipal anirà vinculat a un tercer Pla de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi, que tornarà a prioritzar l’atenció a les persones, el manteniment dels serveis públics i les accions per sortir de la crisi. La intenció del govern municipal també és que els comptes per al proper exercici contemplin un capítol d’inversions realitzades plenament amb recursos propis i que incideixin especialment en el manteniment de la ciutat.

La voluntat de l’equip de govern és que almenys les ordenances fiscals s’aprovin al ple municipal que se celebrarà a finals d’aquest mes d’octubre.