Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'equip de govern demana la suspensió provisional de l'abocador de Can Carreras Es demanarà també que no s'atorgui la llicència ambiental a la instal·lació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'equip de govern demana la suspensió provisional de l'abocador de Can Carreras

Es demanarà també que no s'atorgui la llicència ambiental a la instal·lació
L'equip de govern ha decidit demanar el tancament cautelar de l'abocador de Can Carreras i l'inici d'una investigació en relació a la tipologia de residus abocats. Va ser durant una visita de membres del grup d'ACR, acompanyats del director adjunt de l'Agència de Residus de Catalunya, Francesc Giró, que van poder constatar una incorrecta gestió de l'activitat, al portar residus sanitaris possiblement del grup III. Segons l'autorització ambiental de Can Carreras, concedida per la Generalitat aquest mateix any, aquest tipus de residus no estan permesos.

El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha reiterat que l'equip de govern sempre s'ha manifestat en contra d'aquesta instal·lació, però que la llicència la dóna la Generalitat, per tant és a qui 'demanem la suspensió provisional de la llicència i l'inici d'una investigació per tal de saber si l'abocament d'aquests residus ha estat puntual, i demanem també una reunió urgent amb l'Agència Catalana de Residus per conèixer de primera mà quina és la seva posició'.

'Com a Ajuntament sempre hem tingut una posició clara' diu Velasco, i ha recordat que es continuen fent controls d'olors i de molèsties als veïns. Arés Tubau, portaveu d'ERC i sòcia de govern confirma la posició contrària a aquesta instal·lació 'la ciutat ha arribat al límit, tant per les molèsties a la ciutadania com per l'actitud de la pròpia empresa que ho gestiona' i insisteix que aquest abocador 'és insostenible per la nostra ciutat' i insisteix que 'hem d'aconseguir la suspensió cautelar i la investigació i que finalment derivin en un tancament definitiu'.

Agustí Martínez, regidor d'ACR, ha assenyalat també que, a banda d'haver vist l'abocament d'aquests residus sanitaris no permesos, durant la visita que van realitzar a l'abocador van trobar altres irregularitats importants, 'hi ha problemàtiques de registres d'entrada de camions, i això fa sospitar', i es mostra totalment d'acord amb l'equip de govern que el que cal és demanar aquesta suspensió de la llicència.

I és que entre altres mesures que vol sol·licitar l'equip de govern, també es vol demanar la retirada de l'autorització ambiental atorgada el 9 de gener de 2012, a causa de la incorrecta gestió de l'abocador i les repercusions ambientals sobre els veïns. Així mateix es traslladarà aquesta informació a la Fiscalía de Medio Ambiente y Urbanismo, a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, tot dins dels expedients de petició d'informació oberts per aquests organismes.

Una llista de queixes i d'infraccions

L'Ajuntament té diversos contenciosos oberts amb l'empresa. Durant aquest any el Consistori ha realitzat diverses inspeccions i actuacions a Can Carreras i al juny es va enviar a la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de l'estat tot l'expedient de Can Carreras. Ja al gener, arran de les denúncies veïnals, es van realitzar mesures olfactives que van determinar que les molèsties per males olors superen els màxims tolerables. Per tant, l'ajuntament va requerir a TMA Grupo Sánchez SL que implantés les mesures correctores necessàries per evitar aquestes males olors i la seva propagació i posteriorment els portaveus municipals van comprovar in situ l'aplicació d'aquestes. La Direcció General de Qualitat Ambiental també va requerir a l'empresa Grupo FSM Verispania SL, titular de l'activitat de dipòsit de residus inerts i no perillosos, que incorporin aquestes mesures. L'any 2010 també es va informar negativament contra l'abocament a Can Carreras de materials que no siguin inerts.

Durant la visita que ACR va realitzar el 6 de setembre, es van detectar diverses irregularitats, com ara que el magatzem de compostatge es troba pròxima al bosc el que representa risc d'incendi, així com la presència de residus sanitaris, els quals, abans de dipositar-los en un abocador, primer s'han de tractar, esterilizar i triturar. I, segons ha confirmat Manuel Velasco durant la roda de premsa, a la llicència que té atorgada la instal·lació no s'inclouen cap tipus de residus d'aquests grup.