Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'aplicació de la Comunitat Rubí Brilla es presenta a l'Smart City Expo World Congress L’Ajuntament de Rubí, la UPC i l’empresa Enerbyte han fet possible aquest projecte de foment de l’estalvi energètic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'aplicació de la Comunitat Rubí Brilla es presenta a l'Smart City Expo World Congress

L’Ajuntament de Rubí, la UPC i l’empresa Enerbyte han fet possible aquest projecte de foment de l’estalvi energètic
Rubí presentarà el proper dimecres 20 de novembre a l'Smart City Expo World Congress l’aplicació multiplataforma del projecte d’estalvi energètic Comunitat Rubí Brilla. L'acte, presidit per l’alcaldessa de Rubí, Carme García Lores, tindrà lloc a partir de les 17 h a la sala D del Conference Center Hall 2 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, i comptarà amb la participació de responsables del projecte Rubí Brilla, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l’empresa Enerbyte Smart Energy Solutions SL.

Comunitat Rubí Brilla s’inclou en una de les quatre línies de treball del projecte global Rubí Brilla, que ha impulsat l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables. En concret, s’emmarca en l’àmbit domèstic, que trasllada al conjunt de la població els objectius recollits al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, és a dir, la reducció d’emissions de diòxid de carboni en més d’un 20% l’any 2020. Les altres línies de treball del projecte Rubí Brilla són la indústria, el comerç i el mateix Ajuntament.

En aquests moments, ja s’està duent a terme una prova pilot de la Comunitat Rubí Brilla a prop de 200 llars rubinenques. Aquesta consisteix en la instal·lació d’un aparell que s’adhereix al quadre elèctric i que permet avaluar el consum de l’habitatge a temps real durant tot un any.

Gràcies a l’aplicació Personal Energy™, dissenyada per l’empresa Enerbyte, les famílies que participen en aquesta prova pilot podran accedir en tot moment a les dades a través del seu ordinador, tauleta o telèfon intel·ligent. La plataforma està dissenyada al voltant d'un model de segmentació sociològica de perfils desenvolupat conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. Cada ciutadà rebrà informació personalitzada sobre el seu consum d'energia, el seu nivell d'eficiència en comparació amb els altres, el seu consum previst a final de mes i la potència contractada més adequada a les seves necessitats. La plataforma interactuarà amb els usuaris proporcionant missatges adaptats i plans d'estalvi que els guiaran en la consecució d'objectius de manera mesurable. Actuarà també com una xarxa social on els usuaris podran intercanviar coneixements i debatre, col·laborar en causes comunes, jugar i competir entre ells.

L'Ajuntament de Rubí calcula que, gràcies a la informació personalitzada enfocada a l’acció, al canvi de comportament i a les dinàmiques de gamificació i xarxa social, les famílies participants al projecte podran arribar a aconseguir estalvis anuals superiors al 10%. A més, la seva experiència servirà per confeccionar un mapa energètic de la ciutat i prioritzar posteriorment accions d’eficiència en aquelles zones amb una despesa més elevada.

El projecte Comunitat Rubí Brilla exemplifica de manera clara el concepte de triple hèlix, ja que és possible gràcies a la col·laboració de l’administració pública (Ajuntament de Rubí), el món universitari (UPC) i l’empresa privada (Enerbyte).

Una cita amb el futur

L'Smart City Expo World Congress és un punt de trobada del sector públic i privat on es donen a conèixer les solucions més innovadores per a les ciutats intel·ligents. La tercera edició del certamen se celebrarà entre el 19 i el 21 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. L'any passat, l'esdeveniment va reunir més de 7.000 visitants professionals de 82 països, més de 300 ponents i 140 empreses.

Durant els tres dies de congrés, l'startup Enerbyte, dissenyadora de l'aplicació de la Comunitat Rubí Brilla, disposarà d'un estand al recinte. La companyia, participada per KIC InnoEnergy, hi mostrarà els seus projectes desenvolupats a Rubí i Caldes de Montbui.