Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'ampliació dels terminis en l'execució de les obres impulsada per l'Ajuntament beneficia un centenar de promotors Aquesta mesura per minimitzar els efectes de la crisi s’ha acompanyat d’altres accions per mantenir correctament els tancaments de solars no edificats i les obres aturades. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'ampliació dels terminis en l'execució de les obres impulsada per l'Ajuntament beneficia un centenar de promotors

Aquesta mesura per minimitzar els efectes de la crisi s’ha acompanyat d’altres accions per mantenir correctament els tancaments de solars no edificats i les obres aturades.
El regidor de Desenvolupament Urbà, Roger Garcia, ha fet balanç de les mesures impulsades a mitjans del 2009 des de l’àrea per minimitzar els efectes de la crisi en el sector immobiliari i de la construcció. Un edicte aprovat al juliol d’aquell any facilitava que s’ampliessin els terminis d’inici i acabament de les llicències per a fer obres particulars, donant d’aquesta forma més temps per disposar del finançament necessari per tirar endavant les edificacions.

L’any 2009, els promotors tenien 2 mesos per poder iniciar les obres majors i 2 anys per a finalitzar-les, mentre que ara els terminis s’han ampliat fins als 24 mesos per a iniciar-les i els 4 anys per acabar-les. En el cas de les obres menors, s’ha passat dels 2 als 6 mesos per iniciar-les i del mig any a un any sencer per acabar-les. El regidor de Desenvolupament Urbà ha explicat que, d’aquesta manera, “els promotors d’obres majors han passat de tenir 2 anys i dos mesos el 2009 per a dur a terme les obres a disposar de 6 anys per acabar-les a l’actualitat”.

Un centenar de promotors s’han acollit a aquesta mesura des que es va posar en marxa: 48 al llarg de l’any 2009 i 46 més l’any passat. L’edicte, que es pot consultar a www.rubi.cat, també estableix, per primera vegada, tot un seguit d’obligacions per garantir el correcte tancament dels solars que no s’arriben a edificar o aquells amb obres aturades. “Fins l’any 2009 ja era obligat fer el correcte manteniment dels solars. Amb la publicació de l’edicte, però, l’Ajuntament va fer un pas més, tot detallant les condicions que cal complir”, ha explicat Garcia.

En aquest sentit, el regidor ha fet referència a més de 160 actuacions, de les quals 80 es van realitzar l’any 2009 i 84 més l’any 2010. La meitat d’aquestes actuacions estan relacionades amb el tancament de recintes on hi ha obres aturades o solars que finalment no s’han edificat.

Preocupació per les grues
Un dels elements sobre els quals l’Ajuntament de Rubí ha prestat major atenció en tot aquest procés ha estat les grues instal·lades en obres aturades. Roger Garcia ha explicat que el consistori ha adoptat un paper actiu en el control d’aquestes estructures, tot i tenir escasses competències en aquest àmbit, donat que és obligació del promotor assegurar el manteniment de la grua i és competència del departament d’Indústria de la Generalitat controlar que el manteniment s’està fent, malgrat que l’obra estigui aturada.

L’Ajuntament, amb l’aprovació de l’edicte del juliol de 2009, va intensificar les inspeccions i va fer un pla de seguiment de la situació de les grues aturades que hi havia a Rubí a finals del 2009.

Després de diverses trobades amb els promotors, amb les empreses propietàries de les grues i amb els responsables del Departament d’Indústria, el consistori ha aconseguit que es retiressin un total de 5 grues i que en el cas de 3 més es reprengués el seu manteniment, malgrat que les obres estiguin aturades.

“El procés de retirada d’una grua és molt lent quan no es troba al promotor propietari del solar on estan instal·lades. En cas que l’Ajuntament detecti una manca de manteniment, el consistori ha d’actuar de forma subsidiària”, ha aclarit el regidor. Aleshores, cal una ordre judicial que permeti l’entrada a la propietat per tal que l’Ajuntament encarregui el desmantellament de la grua. Tot i així, aquesta actuació és complicada, perquè el gruista no fa el desmantellament si ningú no assumeix tant el cost del temps que la grua ha estat instal·lada i pel qual no se li ha pagat, com el cost del desmuntatge. Costos als quals encara cal afegir els d’emmagatzematge de la grua.

Actualment, de les 5 grues que hi ha en obres aturades a Rubí, 1 d’elles està pendent d’una ordre judicial que permeti entrar al solar i procedir al seu desmantellament. El consistori té habilitada una partida per assumir els costos d’aquelles estructures amb poques garanties de manteniment i que, per tant, puguin suposar un perill.