Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcaldessa inaugurarà el nou accés del Mercat municipal el pròxim 18 de desembre Les obres de renovació han consistit en millores estructurals a l’edifici, la reforma de la plaça i de l’aparcament. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'alcaldessa inaugurarà el nou accés del Mercat municipal el pròxim 18 de desembre

Les obres de renovació han consistit en millores estructurals a l’edifici, la reforma de la plaça i de l’aparcament.
El dissabte, 18 de desembre, s’inauguraran les obres del Mercat Municipal i el seu entorn. Entre les 11 i les 14h es duran a terme diverses activitats lúdiques i infantils a la nova plaça del Mercat i a les 12h és previst que l’alcaldessa, Carme García, faci el discurs oficial d’inauguració.

Avui, l’alcaldessa, Carme García, i el regidor de Desenvolupament Urbà, Roger García, han comprovat in situ el resultat de les obres. L’alcaldessa ha destacat especialment la nova plaça que, com ha dit, “donarà més vida al municipi”. A més, segons Carme García, “aquest nou espai, juntament amb la nova entrada al recinte comercial, ajudaran a dinamitzar aquestes instal•lacions i fer que la gent s’apropi al Mercat, que té molta fama tant a Rubí com a d’altres punts de la comarca”. A més, l’alcaldessa també ha destacat la millora en termes de mobilitat que s’aconseguirà gràcies al nou aparcament. Un servei que, segons Carme García, “era molt necessari per la ciutat”. L’alcaldessa també s’ha referit al “canvi urbanístic que ha patit aquesta zona de la ciutat gràcies a aquestes obres, que enllacen la nova plaça i el Mercat amb el carrer de Sant Cugat”.

Per la seva banda, el president de la Junta d’Adjudicataris, Francisco Riaza, considera que aquestes obres suposen “un avanç pel Mercat”. Riaza ha explicat que la voluntat dels paradistes és que la plaça aculli parades ambulants de diferents temàtiques per potenciar aquest espai. A més, considera que “la plaça i el carrer de Sant Cugat han de convertir-se en un eix important de l’illa de vianants en el marc de la xarxa comercial de la ciutat”. Riaza també ha lloat el nou aparcament, que ja està en funcionament. El president de la Junta d’Adjudicataris ha avançat que els paradistes obsequiaran els seus clients amb una hora de pàrquing gratuït per a compres superiors a 40 euros.

La remodelació del Mercat i el seu entorn
L’actuació integral al Mercat Municipal s’ha desenvolupat en diverses fases, ja que les obres han inclòs actuacions tant a l'edifici com a l'aparcament i a la plaça.

Pel que fa a l’edifici, s’ha remodelat la façana, s’ha creat una nova porta d’entrada al carrer de Magí Ramentol (fins ara l’accés principal s’ubicava al carrer de Cal Gerrer) i s’ha fet un sanejament complet de l’estructura de l’immoble. També s’han traslladat i modernitzat les instal·lacions destinades al tractament dels residus. A més, un espai d’uns 1.300 m2 es destinarà a usos comercials, partint de la premissa que no s’incrementi la competència pels paradistes, sinó que complementi la seva activitat.

Pel que fa a l’aparcament, s’han construït 219 places noves que se sumen a les 125 existents. Cal tenir en compte que, l’any passat, l’aparcament del Mercat va tenir una afluència d’uns 120.000 vehicles, prop de 330 cada dia, fins i tot els diumenges.

I, per últim, la nova plaça exterior, inspirada en la platja, disposa d’una superfície de 2.500 m2 dividida en 3 espais: una zona per a la instal·lació de parades temporals pensades perquè acullin mercadals temàtics (per exemple d’artesania o de segona mà), una altra zona d’esbarjo familiar i un darrer espai amb jocs infantils.

Les obres a l’entorn del Mercat van començar el juny de l’any 2006. Després d’iniciar-se els treballs, es va detectar que 10 pilars del Mercat es trobaven en males condicions i que calia corregir deficiències estructurals. Això comportava un increment important dels costos, per la qual cosa es va haver de modificar el projecte inicial.

Un cop l’Ajuntament i Acciona Aparcamientos S.L. (l’empresa que ha dut a terme les obres) van arribar a un acord respecte al nou projecte executiu, que ha acabat ascendint a 6.441.480 euros, els treballs es van remprendre el gener de 2009. El nou projecte plantejava canvis respecte la proposta inicial. La modificació més destacada es concentrava en l’edifici annex al Mercat on inicialment s’havia de construir la nova escola bressol Sol, Solet. En comptes de l’equipament educatiu (que finalment es va construir al c/ Calderón de la Barca sota el nom de La Bruna), el nou edifici, de 1.300 m2 distribuïts en dues plantes, es destinarà a ús comercial de concessió privada, del propi Mercat Municipal. La plaça inicialment projectada s’ha mantingut, amb una superfície lleugerament superior (2.300 m2), i el nombre de places d’aparcament de nova creació també ha crescut respecte a la proposta inicial. En total hi ha 344 places d’estacionament distribuïdes en dues plantes subterrànies. D’aquestes, 219 són de nova creació (enlloc de les 192 inicialment previstes), i estaran connectades a les 125 places que ja hi havia fins ara.

Paral·lelament, l’Ajuntament també ha dut a terme el projecte de rehabilitació de l’estructura del Mercat (una actuació de sanejament que ha costat uns 701.000 euros i que s’ha dut a terme de forma paral·lela a les obres de remodelació de l’entorn de la instal·lació comercial), així com també la millora de la climatització (133.000 euros) i del terra del Mercat (56.000 euros).

El Mercat, 30 anys actiu
Procedent de la plaça del Doctor Guardiet, el Mercat es va obrir el 3 de gener de 1980 a la seva ubicació actual. Fins que l’any 1985 no es va inaugurar l’aparcament, les instal·lacions no disposaven d’un espai d’estacionament propi. Una de les reformes més importants que ha patit el Mercat en aquestes tres dècades, especialment per als treballadors i els clients, ha estat la instal·lació, el 1991, d’aire condicionat i calefacció. També s’han fet altres actuacions de millora, entre les quals destaca la instal·lació de portes automàtiques, el canvi de l’ascensor o la renovació de les cambres frigorífiques.

Actualment, unes 7.000 persones fan les seves compres cada setmana al Mercat Municipal de Rubí, el que significa que una mitjana de 1.000 ciutadans visiten cada dia aquesta instal·lació. Aquest servei, que compta amb prop de 200 treballadors, ha estat un dels més ben valorats pels rubinencs durant 3 anys, segons els resultats de l’enquesta de satisfacció que fa la Diputació de Barcelona.