Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament rebaixarà el preu de la tarifa de l'aigua i del clavegueram en un 5% i un 10,25% La iniciativa forma part d’un paquet de mesures que l’alcaldessa, Carme García, presentarà la pròxima setmana. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament rebaixarà el preu de la tarifa de l'aigua i del clavegueram en un 5% i un 10,25%

La iniciativa forma part d’un paquet de mesures que l’alcaldessa, Carme García, presentarà la pròxima setmana.
L’Ajuntament de Rubí rebaixarà la tarifa d’aigua potable i de clavegueram per aquest any 2009 respecte el preu que es va aprovar inicialment en el mes de novembre passat. Aquesta nova proposta, que recull una rebaixa d’aquesta tarifa del 5% i del 10,25 % respectivament, passarà aprovació definitiva en el ple d’aquest mes de març.

En aquest sentit, el regidor de Serveis Centrals, Josep Castro, ha explicat en roda de premsa que aquesta és una de les mesures que posarà en marxa l’Ajuntament de Rubí per pal•liar els efectes de la crisi econòmica actual, que “són de proporció econòmica, d’ocupació, bonificacions en taxes i impostos, i de cohesió social, entre d’altres”. Castro ha avançat que els detalls d’aquesta sèrie de mesures els donarà a conèixer l’alcaldessa de Rubí, Carme García, la setmana pròxima.

El regidor de l’àrea d’Ecologia Urbana i Seguretat, Manel Velasco, ha explicat que aquest descens de la tarifa d’aigua i del clavegueram ve donat després que “l’Ajuntament de Rubí ha sol•licitat a Sorea una revisió i actualització de l’estudi tarifari amb l’objectiu de baixar el percentatge de pujada de les taxes”. Aquest estudi tarifari estableix el preu de l’aigua i del clavegueram tenint en compte diversos factors: el cost del m3 d’aigua d’Aigües Ter Llobregat, subministrador de l’aigua potable a Rubí; els costos d’explotació de Sorea (personal, vehicles, electricitat...), el consum real entre octubre de 2007 i setembre del 2008, i la previsió de manteniment de les xarxes d’aigua i de clavegueram per al següent any.

L’aigua
El preu mig de l’aigua serà cinc cèntims d’euro més barat, és a dir, 1,16 €/m3 en comptes de l’1,21 €/m3. Això permet un estalvi de gairebé el 5 %, donat que l’augment del preu respecte el 2008 serà del 8,7 % en lloc del 13,5 % previst amb l’aprovació inicial. L’ascens del preu en el primer tram serà de 0,0477 €/m3 en comptes dels 0,073 €/m3 previstos.

Segons ha explicat Velasco, per tal d’aconseguir aquesta disminució dels costos, s’han tingut en compte diversos factors com ara els costos de personal, el cànon de les inversions municipals i la retribució de la gestió i, per contra, s’ha augmentat de 7 a 10 anys el temps d’amortització dels nous dipòsits. En relació a això, el regidor ha explicat que s’han revisat les inversions previstes en la xarxa d’aigua municipal i ha avançat que “s’han ajornat alguns dels projectes que considerem que ara mateix no són imprescindibles, com és el cas del col•lector del carrer de Cal Gerrer, del qual estem acabant d’elaborar l’estudi sobre el funcionament hidràulic actual i que deixarem per a més endavant, tenint en compte també les obres de renovació del mercat municipal que s’estan fent”.

El clavegueram
Pel que fa al preu mig de l’ús del clavegueram, aquest disminueix en 4 cèntims d’euro, passant dels 0,39 €/m3 aprovats inicialment a 0,35 €/m3. Pel que fa al primer tram, l’augment serà del 0,03 €/m3 en comptes dels 0,041 €/m3 previstos.

Exemple d’estalvi amb la nova proposta:
En un habitatge en el qual es consumeix una mitjana de 36 m3 d’aigua potable per trimestre (gairebé el 62 % dels abonats a Rubí), amb la nova proposta la factura s’incrementaria en 1,86 € al mes en comptes de 2,71 € (dels 68,99 € per rebut als 66,43 €), és a dir, s’aconsegueix un estalvi de 2,56 € el trimestre.

Velasco ha recordat que es manté la proposta d’augment del primer tram de 3 m3 en habitatges a partir del quart individu, que ja es recollia en la proposta aprovada inicialment a novembre. El regidor també ha destacat les bonificacions del 50 i 25 % per a totes aquelles persones jubilades amb pocs recursos econòmics que ho sol•licitin.