Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament posa en marxa una fotolinera a la Masia de Can Serra La instal·lació, coberta de plaques solars, permet carregar vehicles elèctrics i abastir d’energia la masia https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'Ajuntament posa en marxa una fotolinera a la Masia de Can Serra

La instal·lació, coberta de plaques solars, permet carregar vehicles elèctrics i abastir d’energia la masia
La Masia de Can Serra ja compta amb una fotolinera que permet carregar vehicles elèctrics de forma gratuïta i, alhora, proporciona energia fotovoltaica per a l’autoconsum d’aquest equipament. L’alcaldessa, Carme García, ha presentat la nova instal·lació als mitjans de comunicació, conjuntament amb el cotxe i la motocicleta elèctrics que s’han incorporat recentment a la flota de l’Ajuntament.

La fotolinera, ubicada darrere de la masia, és una pèrgola coberta amb plaques solars que disposa de quatre places d’aparcament equipades per a la càrrega de cotxes elèctrics, tres més amb punts de càrrega per a motocicletes, set de normals i una per a discapacitats. En el cas dels cotxes, dues de la places permeten carregar el vehicle en només tres hores, mentre que les altres dues requereixen sis hores de connexió per a una càrrega completa, la qual proporciona una autonomia de 150 quilòmetres.

La posada en marxa de la nova instal·lació ha anat acompanyada de l’adquisició de dos nous vehicles elèctrics: un cotxe i una moto destinats a la Masia de Can Serra que s’afegeixen a les set motocicletes també elèctriques que ja utilitzava la Policia Local. Segons ha destacat l’alcaldessa, d’aquesta manera “es dóna continuïtat a una aposta estratègica de l’Ajuntament de Rubí per l’eficiència energètica i les energies renovables [...]. La mobilitat sostenible era un aspecte que encara no s’havia pogut treballar dins el projecte Rubí Brilla”.

Tal com ha avançat aquest dimecres Carme García, la idea és obrir la fotolinera a la ciutadania, de manera que les persones que disposin de vehicle elèctric puguin carregar-lo de forma totalment gratuïta en aquesta instal·lació, un cop s’enllesteixi el reglament d’ús corresponent. La primera edil també ha explicat que s’està estudiant la implantació de punts de càrrega als pàrquings públics de la ciutat i que la voluntat de l’Ajuntament és seguir ampliant la flota municipal de vehicles no contaminants.

Estalvi econòmic

A banda de promoure l’ús d’energies renovables, la posada en marxa de la fotolinera representa un notable estalvi econòmic, tal com demostra l’evolució de la despesa elèctrica de la Masia de Can Serra en els darrers dies. Si abans l’equipament gastava al voltant de 400 euros setmanals en electricitat, des que s’abasteix de la fotolinera aquesta quantitat ha caigut fins a la meitat, el que representarà al cap de l’any un estalvi aproximat de 8.000 euros.

A més, els vehicles elèctrics també impliquen una reducció molt important de la despesa respecte a la flota tradicional. En el cas dels cotxes, els 9.000 euros de mitjana anuals que comporta el manteniment d’un vehicle normal baixen fins als 500 en el cas d’un model elèctric. Pel que fa a les motocicletes, el cost habitual de manteniment de 1.500 euros cau fins als 300.

En la presentació d’aquestes xifres, l’alcaldessa ha lamentat que a l’Estat no estigui vigent el que es coneix com a balanç net, de manera que l’Ajuntament no pot compensar l’energia que produeix la fotolinera fora de l’horari de funcionament de la Masia de Can Serra i que s’injecta directament a la xarxa elèctrica. Aquesta situació, segons ha alertat Carme García, s’agreujarà amb la nova llei de les energies renovables impulsada pel Govern central, que grava amb impostos aquesta producció.