Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament farà la reforma integral del Celler i el seu entorn si Foment li concedeix una subvenció El govern local ja disposa dels diners per fer els treballs de fonamentació i de reparació de la teulada que començarien l’any vinent. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'Ajuntament farà la reforma integral del Celler i el seu entorn si Foment li concedeix una subvenció

El govern local ja disposa dels diners per fer els treballs de fonamentació i de reparació de la teulada que començarien l’any vinent.
El regidor de Serveis Territorials, Roger García, ha informat que l’Ajuntament vol començar les obres de rehabilitació del Celler Cooperatiu a principis de l’any vinent. El projecte que es tirarà endavant dependrà, segons ha apuntat García, dels diners amb què finalment compti el consistori. L’Ajuntament disposa ja d’uns 700.000 € que permeten reparar la teulada de l’edifici i fer obres de fonamentació, actualment inexistent. El regidor ha dit però, que les aspiracions del govern local passen per fer una rehabilitació integral de l’edifici i del seu entorn. Per fer-ho possible, García s’ha reunit recentment amb el subdirector general d’ajudes, subvencions i projectes del Ministeri de Foment a qui ha sol•licitat suport econòmic. La subvenció demanada és de 925.000 € i el màxim que el Ministeri concediria és del 75 %. “Jo sóc optimista”, ha dit García, que creu que hi ha “un 90 % de possibilitats de què ens concedeixin l’ajuda”.

L’edil preveu que la resposta de Fomento arribarà abans d’acabar l’any i en funció d’aquesta resposta es faran les obres mínimes ja programades o la reforma integral. El regidor ha explicat que des que l’agost de l’any passat es va esfondrar una part de la teulada de l’edifici, i després de les reparacions d’urgències i dels encàrrecs tècnics per poder per rehabilitar la part afectada per l’incident, s’ha treballat en un estudi que “permetrà restaurar de forma integral un dels edificis amb més valor arquitectònic de la cituat”.
García ha informat que aquest treball s’ha fet en estreta col•laboració amb el col•legi d’arquitectes i amb un especialista en l’obra de Cèsar Martinell, el creador de l’edifici. Així mateix, el projecte s’ha presentat a tots els grups municipals i a les entitats relacionades amb el patrimoni local.

Rehabilitació total

El projecte de rehabilitació integral de l’edifici construït l’any 1919 té un cost aproximat d’1,6 milions d’euros. L’Ajuntament de Rubí ja disposa de 700.000 € que li permeten fer els treballs de fonamentació i la teulada. La resta del finançament es preveu que arribi, en bona part, des del Ministeri de Foment.

Aquest projecte integral contempla, a banda dels treballs de fonamentació i teulada, una neteja total de la planta subterrània on actualment hi ha algunes tines, moltes d’elles mig derruïdes, de les quals només es conservaria una mostra. Quedaria per tant, una àmplia sala diàfana d’uns 300 metres quadrats i de 4,5 metres d’alçada. A la primera planta de l’edifici, a la que s’accediria des del carrer Pintor Murillo, es mantindria la doble alçada actual, amb una petita plataforma des d’on es pot veure tot l’espai central de la nau i les 20 tines que hi ha a l’actualitat i que es conservarien. El projecte preveu la construcció de dues escales per permetre la connexió entre les diferents plantes, així com un ascensor. Entre els elements arquitectònics i històrics que es preservaran hi ha els arcs de descàrrega en forma de palmera que serveixen alhora per suportar les tines i per mantenir-les aixecades, així com les pilastres de maons d’obra vista de la planta soterrània, tots dos elements característics del modernisme català i que es poden trobar a pocs edificis. També es restaurarà una escola de fusta que hi ha a la planta soterrània, i es conservaran les eines utilitzades al Celler Cooperatiu quan era operatiu, com ara una bàscula o una premsa.

Les obres s’iniciarien al 2009.