Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Rubí fomenta la implantació del compostatge casolà a la ciutat Els ciutadans ja poden inscriure’s en un taller gratuït amb el qual podran adquirir un compostador a un preu simbòlic. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L'Ajuntament de Rubí fomenta la implantació del compostatge casolà a la ciutat

Els ciutadans ja poden inscriure’s en un taller gratuït amb el qual podran adquirir un compostador a un preu simbòlic.
L’Ajuntament de Rubí, en col•laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, organitza la campanya “A Rubí, fem compost” per al mes de maig, que consisteix en un taller de compostatge casolà adreçat a ciutadans i ciutadanes.

Els tallers formatius o sessions es faran del 18 al 30 de maig i tindran dues hores de durada. Segons ha informat el regidor de l’àmbit de Gestió de residus, Jordi Peiró, l’objectiu “és incentivar el compostatge casolà d’una forma còmoda i senzilla de les restes orgàniques de la cuina i del jardí”. Unes restes que es transformaran en adob o compost orgànic 100 % natural i de bona qualitat per als jardins i horts.

Peiró ha indicat que de mitjana cada rubinenc i rubinenca genera al voltant d’1,3 kg de residus al dia, dels quals el 40 % és matèria orgànica i que, per altra banda, un compostador és capaç de reciclar més de 0’5 tones de residus orgànics l’any.

“La nostra tasca és donar a la ciutadania les eines necessàries per fer-ho possible”, ha dit Peiró, per aquest motiu “a la finalització del taller oferirem als assistents la possibilitat d’adquirir un compostador i una eina per remoure les restes a un preu simbòlic de 20 euros, menys del 20 % del seu cost real”. Aquesta mesura és possible gràcies a una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya d’uns 57.000 euros i de l’Ajuntament de Rubí. Es tracta d’un compostador de model cobox, amb 450 litres de capacitat, 100 % reciclat i reciclable, fabricat amb residus plàstics.

Les inscripcions al taller, que és gratuït, es poden fer del 4 al 26 de maig, al correu electrònic compostatge@ajrubi.cat , o trucat gratuïtament al telèfon verd 900 130 130 (o 93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil).

Tots els ciutadans de les urbanitzacions rebran una carta informativa sobre els tallers formatius, en els quals hi col•laboren una vintena d’associacions de veïns mitjançant la difusió de fulletons i cartells informatius, així com mostrant un compostador de mostra en els seus locals.

El regidor també ha avançat que ja s’està treballant en dues campanyes sobre la fracció orgànica que es durà a terme a escoles i comerços. Pel que fa a les escoles, s’està organitzant una campanya de compostatge que es farà a partir del pròxim curs, especialment en aquells centres que disposen d’hort urbà (CEIP Maria Montessori, Ramon Llull, Joan Maragall, Rivo Rubeo) “per tancar així el cicle de la matèria orgànica”, ha explicat Peiró.

“Xuleta” del reciclatge
Una altra de les campanyes que s’han dut a terme dins de la temàtica de la fracció orgànica és la “xuleta” del reciclatge, un iman de nevera que conté informació diversa sobre els diferents residus casolans i els contenidors corresponents, el número de Telèfon verd d’informació i del servei de deixalleries. Se n’han distribuït 27.000 “xuletes” amb la revista municipal “La Ciutat”.

Balanç 2008
El regidor ha aprofitat la roda de premsa per fer referència al balanç de l’any 2008 del servei de gestió de residus, que ha valorat positivament. “Tot i que la situació actual és complicada, hem millorat notablement el servei gràcies a la posada en marxa d’un nou model de gestió”. En aquest sentit, s’ha referit a diverses mesures engegades com ara el desplegament de les noves deixalleries, la cinquena fracció i el foment del reciclatge.

“És un treball constant que hem desenvolupat de forma reiterada per tal de conscienciar la població, sobretot els més joves”, per aquest motiu “estem molt satisfets i els resultats demostren que anem en la bona direcció”.

Peiró ha assenyalat que “continuarem treballant en aquest línia” i ha avançat que pròximament es donarà a conèixer el primer balanç anual de la implantació del nou model de gestió de residus que es va posar en marxa el mes de maig de l’any passat.