Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La xarxa de Camins escolars de Rubí s'inaugura amb una festa ciutadana La primera fase d’implantació compta amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La xarxa de Camins escolars de Rubí s'inaugura amb una festa ciutadana

La primera fase d’implantació compta amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals
La primera fase dels Camins escolars de Rubí ja és una realitat. Aquest divendres, la xarxa ha quedat inaugurada amb tot un seguit d’activitats adreçades a les cinc escoles participants (Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals) i a la ciutadania en general.

Al matí, alumnes de 3r a 6è de primària dels centres implicats han treballat al voltant de la mobilitat, la convivència i els valors cívics de l’entorn escolar. Una part del material que han elaborat, entre el qual hi havia una maqueta de la zona afectada pels Camins escolars i un mapa sonor dels carrers, s’ha exposat després a la plaça del Doctor Guardiet.

A la tarda, la jornada inaugural s’ha obert a tota la ciutadania, començant per una batucada que ha recorregut la xarxa entre els dos punts de trobada: la plaça Pearson i la plaça del Doctor Guardiet. En aquest darrer espai, ha tingut lloc el parlament a càrrec de l’alcaldessa, Carme García, i la lectura d’un manifest per part del Consell dels Infants. Amb les seves paraules, la primera edil ha volgut reconèixer precisament la tasca d’aquest òrgan participatiu: “El projecte dels Camins escolars és fruit de molta feina feta entre tots però va sorgir d’una idea del Consell dels Infants, volíem agrair la feina que han fet durant molts anys”. En la mateixa línia, García també ha destacat la implicació de les escoles i els comerços a l’hora de fer realitat aquest projecte.

Posteriorment, dues integrants del Consell dels Infants han fet lectura d’un text amb el qual han testimoniat que aquest “és un dia molt important per a la nostra ciutat” tant pel que signifiquen els Camins escolars en la promoció de l’autonomia dels nens i nenes, com pel reconeixement que fa Rubí de la importància dels infants. “Nosaltres també fem ciutat”, han manifestat els consellers.

L’acte inaugural, que ha anat acompanyat d’un berenar, s’ha tancat amb diverses actuacions de hip-hop.

Primera fase de la xarxa
Els Camins escolars són una proposta d’educació per a la mobilitat i la convivència ciutadana impulsada en primera instància pel Consell dels Infants. La idea s’ha materialitzat aquest 2014 gràcies a una aportació municipal de 21.730 euros dins la iniciativa Barris al dia, contemplada en el Pla de Mesures Anticrisi 2013.

Per a la implantació de la primera fase de la xarxa de Camins escolars, l’Ajuntament ha definit uns itineraris ideals, no excloents, que uneixen les cinc escoles participants i dos punts de trobada, la plaça del Doctor Guardiet i la plaça Pearson, de manera accessible i més segura.

Per identificar la xarxa, s’ha dissenyat una senyalització que s’ha col·locat a les escoles, els punts de trobada i els comerços col·laboradors. Tant els centres educatius com la plaça Pearson mostren uns llapis de fusta de grans dimensions així com unes petjades al terra que remeten a l’elefant Bòdum. En el cas de la plaça Doctor Guardiet, els llapis s’han substituït per un joc infantil de fusta que permetrà als nens i nenes conèixer sobre el plànol el recorregut dels Camins escolars. Pel que fa als més de 40 establiments que s’hi han implicat com a Comerços amics de la infància, llueixen als seus aparadors vinils de les petjades del Bòdum.

La intenció de l’Ajuntament és, un cop inaugurada la primera fase de la xarxa, continuar treballant en la dinamització i ampliació del projecte, amb l’objectiu que es faci extensiu a tots els centres educatius de la ciutat. De fet, tal com ha aprofitat per explicar l’alcaldessa en l’acte d’aquest divendres, el Pla d’inversions 2014-2015, aprovat al darrer ple municipal, contempla una partida per aquesta qüestió.