Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Síndica de Greuges de Rubí viatja a Brussel·les, amb 20 defensors locals de Catalunya més, per visitar les institucions europees L’activitat aprofundeix en el concepte de ciutadania europea. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Síndica de Greuges de Rubí viatja a Brussel·les, amb 20 defensors locals de Catalunya més, per visitar les institucions europees

L’activitat aprofundeix en el concepte de ciutadania europea.
En una iniciativa de la Representació de la Comissió Europea, que compta amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el FòrumSD (una associació de síndics i defensors de diversos municipis de Catalunya), 21 síndics i defensors municipals seran a Brussel·les els dies 16 i 17 de setembre per visitar les institucions de la Unió Europea.

Maria Palau, Síndica de Greuges de Rubí, pren part en aquesta delegació, juntament amb els síndics o defensors de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Badalona, Cornellà, Igualada, Terrassa, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Vilafranca del Penedès, Ulldecona o Sant Jordi Desvalls, entre d’altres.

Està previst que el grup s’entrevisti amb representants de la Comissió Europea, del Parlament Europeu i de la Defensoria del Poble Europeu.

Els síndics i defensors vetllen perquè la ciutadania pugui gaudir d’una bona administració local. L’objectiu de la institució és la defensa dels drets de la ciutadania en l’àmbit local. També pot actuar com a mediadora sempre que les parts ho consentin o bé proposar fórmules de conciliació entre l’administració i la ciutadania.

Amb el Tractat de Lisboa adoptat l’any passat i amb la Carta de drets fonamentals, la UE adquireix més competències per desenvolupar el concepte d’una ciutadania europea. Aquest desenvolupament és un procés complex, sobretot perquè encara hi ha una gran divergència entre el dret aplicable i la realitat del dia a dia dels ciutadans europeus, que a vegades pateixen insuficiències, per exemple, en l’aplicació del dret a la lliure circulació, el dret a vot o el dret a adquirir propietats a la UE. Els síndics i defensors locals estan en contacte amb aquesta realitat i, per tant, poden contribuir a informar la ciutadania, assenyalar problemes d’aquest ordre a la Comissió o col·laborar en la seva resolució.