Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La REparató aconsegueix estalviar 770 kg de residus amb la participació de 26 establiments rubinencs Portar els objectes a reparar permet reduir la despesa municipal en gestió de residus. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La REparató aconsegueix estalviar 770 kg de residus amb la participació de 26 establiments rubinencs

Portar els objectes a reparar permet reduir la despesa municipal en gestió de residus.
La REparató, organitzada per l’Ajuntament en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2013 el passat novembre, ha permès estalviar un total de 770 kg. de residus, en haver portat a reparar els diversos objectes en comptes de llençar-los. L’objectiu d’aquesta acció, que s’organitza per segona vegada a la ciutat, és reduir els residus que es generen a través de la reparació o de la venda de segona mà.
En aquesta edició, han participant 26 empreses i comerços de Rubí del sector del tèxtil, de l’ automoció, sabaters, entapissats, informàtics i electrònica, mobles, o joiers, entre d’altres, que han calculat els quilograms de residus estalviats durant tota la setmana. Aquesta acció conjunta ha permès fer un càlcul aproximatiu de la quantitat de residus que podem estalviar reparant els productes que comprem un cop s’espatllen. L’any passat, durant la REfira, es van estalviar 27 kg. de residus en total.

La reparació és una eina que permet reduir els residus i, en conseqüència, la despesa econòmica que el municipi ha de fer en aquest àmbit. Diversos estudis han posat de relleu que a les deixalleries arriben objectes que encara funcionen o que podrien funcionar amb petites reparacions. L’organització de La Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2013 va proposar treballar la temàtica de la reparació com a eix central aquest any, per posar de manifest que es generen molts residus innecessàriament i que la cultura d’un sol ús hauria de començar a canviar-se.

A Rubí, la Reparató s’ha plantejat als establiments que participaven a la Refira però també a aquells que no podien fer una demostració al carrer, a causa del volum de la maquinària que utilitzen, però podien col·laborar des dels seus establiments. També es va fer extensiu a comerços que venen productes de segona mà i que, promovent la reutilització, allarguen la vida dels productes tot i no ser reparadors.