Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La REfira encetarà les activitats programades en el marc de la Setmana Europea de la Prenvenció de Residus Com en anys anteriors, l’Ajuntament de Rubí ha tornat a organitzar tallers per elaborar ornaments nadalencs amb material reciclat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La REfira encetarà les activitats programades en el marc de la Setmana Europea de la Prenvenció de Residus

Com en anys anteriors, l’Ajuntament de Rubí ha tornat a organitzar tallers per elaborar ornaments nadalencs amb material reciclat.
L’Ajuntament de Rubí ha organitzat diverses activitats en el marc de la IV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany es durà a terme entre el 17 i el 25 de novembre. Una de les novetats d’enguany serà la REfira, la fira de la REutilització, la REparació i el REciclatge, que se celebrarà el dissabte 17 de novembre, de 10h a 20h, entre la plaça de Catalunya i la del Doctor Guardiet.

La REfira persegueix diversos objectius: promoure i facilitar l’adquisició d’hàbits de prevenció de residus a les llars, incentivar el compromís mediambiental dels rubinencs i donar a conèixer estratègies per reduir els residus. Per aconseguir aquestes fites, el consistori ha organitzat múltiples activitats en el marc d’aquesta fira.

Una d’aquestes activitats són els tallers d’ornaments nadalencs que, per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa en el marc de la campanya “Fes teu del Nadal”. Una iniciativa que pretén buscar la complicitat dels rubinencs i rubinenques a l’hora d’engalanar els carrers de la ciutat durant les festes nadalenques. L’objectiu és que els ciutadans participin en l’elaboració de tot un seguit de figures sense llum, fetes amb material reciclat, que després es penjaran a diferents punts de la ciutat i que, combinades amb diferents figures lluminoses, constituiran l’ornamentació nadalenca d’enguany.

El consistori ha organitzat dos tallers per a què els rubinencs puguin elaborar aquestes figures sense llum, que en aquesta ocasió es faran amb roba usada. L’any 2009, quan es va iniciar la campanya, es van fer servir CDs usats per a elaborar els ornaments; el 2010 es van utilitzar càpsules buides de cafè i l’any passat es van emprar envasos de plàstic. El primer taller es durà a terme en el marc de la REfira, de 10h a 14h, mentre que el segon taller tindrà lloc l’1 de desembre, també de 10h a 14h. Els rubinencs que ho vulguin podran crear diverses figures nadalenques (campanes, ninots de neu, estrelles, grèvol, etc) tot forrant-les amb els retalls de roba que trobaran a la plaça de Catalunya, l’espai on es duran a terme els tallers.

Durant la REfira també s’organitzaran tallers de reparació i manteniment i una mostra de reparacions al carrer. Rubí està ple de botigues on reparar bicicletes, electrodomèstics, televisors, vestits, sabates... Malauradament, els ciutadans molts cops no saben que aquells objectes espatllats es poden reparar, i a Rubí mateix. L’objectiu de la mostra de reparacions al carrer és que els rubinencs coneguin aquests serveis que ofereixen les botigues de la ciutat. Paral·lelament, durant la REfira també s’organitzaran tallers de reparacions, que impartiran els mateixos comerciants. A més, també s’organitzarà un mercat de segona mà, on els establiments que realitzen reparacions i que venen objectes que ja s’han fet servir anteriorment podran mostrar els seus productes i serveis. L’objectiu d’aquesta activitat és donar a conèixer com es pot allargar la vida d’un objecte i promocionar els comerços que ho fan possible. Cada producte que es vengui a les parades de segona mà serà pesat, amb l’objectiu de mesurar els residus que s’hauran estalviat.

Una altra de les activitats programades és l’exposició “... i trio perquè em toca!”, una mostra que ja s’ha pogut veure anteriorment a la ciutat. A través de diversos plafons, el visitant podrà visualitzar quin és l’itinerari dels residus i les conseqüències que comporta escollir reciclar-los o no fer-ho. L’exposició mostra la problemàtica associada a la fracció resta i la gran quantitat de residus que es generen.

Durant la REfira s’han programat dues activitats conjuntament amb el Consorci de Residus del Vallès Occidental. D’una banda, “La ruleta dels impropis”, que consisteix en un petit espectacle de carrer on un actor/dinamitzador farà jugar els ciutadans a aquest joc gegant. Les caselles de la ruleta tradicional seran en aquest cas residus impropis habituals. Els participants hauran de dir a quin contenidor s’ha de llençar cada residu. Si ho fan bé rebran un petit obsequi ambiental (sabó reciclat, bossa de compost, bossa reutilitzable, embut per l’oli, etc.). I, de l’altra, una taller de postals, que es faran amb materials reciclats i que s’adreça a un públic infantil.

A la fira també hi haurà un punt de recollida de joguines de segona mà per Nadal. Aquest activitat s’iniciarà durant la REfira, però continuarà fins que finalitzi la campanya nadalenca. Les joguines es podran portar tant a la deixalleria municipal de Cova Solera com a les deixalleries mòbils.

Un nou curs de cuina d’aprofitament tancarà les activitats programades en el marc de la IV Setmana Europea de la Prevenció de Residus. El curs, durant el qual es difonen receptes contra el malbaratament alimentari per posar-les en pràctica a la cuina i, així, evitar llençar allò que no ens mengem, se celebrarà el 20 de novembre, a les 18:30h, a l'Escola Pau Casals. Els interessats a participar-hi s’han d’inscriure al Telèfon Verd – 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil). Aquesta activitat forma part de la campanya “Si recicles bé, tothom estalvia”, a la qual Rubí s’hi ha adherit recentment.