Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local organitza un curs tècnic sobre gossos de recerca L’activitat, que tindrà lloc del 5 al 9 de maig, combinarà continguts teòrics i pràctics https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Policia Local organitza un curs tècnic sobre gossos de recerca

L’activitat, que tindrà lloc del 5 al 9 de maig, combinarà continguts teòrics i pràctics
La Policia Local, en col·laboració amb la International Police Association (IPA) i l’empresa Mundotactikok9, organitza entre el 5 i el 9 de maig un curs tècnic per a gossos de recerca. L’activitat s’adreça a membres dels Cossos i Forces de Seguretat, Protecció Civil, Bombers i especialistes en la matèria.

El curs tindrà com a principals ponents Mario Rosillo, especialista en odorologia forense reconegut internacionalment, i Nelson Espinoza, membre de l’Escola de Salvament i Detecció amb Gossos de Protecció Civil. Al llarg de cinc jornades, aquests experts i altres professionals convidats traslladaran als assistents gran quantitat de coneixements teòrics i pràctics sobre l’ensinistrament de gossos detectors i els casos en què poden intervenir.

Les sessions s’iniciaran amb una introducció general a l’odorologia, és a dir, al peritatge a través de les olors, per aprofundir a continuació en aspectes molt específics d’aquesta tècnica forense. Entre d’altres qüestions, s’exposaran casos resolts gràcies al treball dels gossos, tècniques de colonització odorant per a cans detectors de substàncies estupefaents o explosives, factors atmosfèrics que influeixen en l’olor, el fenomen de conservació cadavèrica o les tipologies d’enterrament. Pel que fa als mòduls pràctics, serviran per aplicar alguns d’aquests coneixements teòrics i treballar en aspectes concrets de l’ensinistrament dels animals. Aquesta part del curs es desenvoluparà en diferents espais, com per exemple les instal·lacions del Reial Club Deportiu Espanyol, on els assistents podran fer pràctiques en un entorn tan complex com un camp de futbol.

Durant el curs, a més, s’aprofitarà per fer la presentació d’una gossa preparada per a la localització de precipitacions o restes celestials (meteorits). Es tracta d’un projecte de l’ensinistrador Dani Garcia que compta amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el suport tècnic de la Unitat Canina de Rubí.

El curs d’aquest mes de maig recull el testimoni del 1r Congrés Mundial de Gossos Detectors, celebrat el 2007 a Rubí també sota l’organització de la Policia Local. La cita, pionera a nivell internacional, va comptar amb un programa molt ambiciós, amb un total de 28 ponències, experts de primer ordre de vuit nacionalitats diferents i demostracions de gran espectacularitat. L’èxit del congrés va fer que molts seus participants reclamessin des de llavors l’organització d’una altra acció de característiques similars i que la Unitat Canina de la Policia Local de Rubí se situés com un referent formatiu en aquesta matèria.

La Unitat Canina del cos de seguretat municipal es va posar en marxa l’1 de març del 2006, integrada per un agent i el seu gos, el Norkan, ja desaparegut, que va ser ensinistrat tant per a la recerca i localització de substàncies estupefaents com per complir funcions de seguretat ciutadana.

Actualment, la Unitat Canina es troba en procés de renovació. Aquest curs vol ser precisament un revulsiu en aquest sentit, ja que permetrà reprendre el contacte amb altres institucions.