Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local intensifica la vigilància en zones on s'ha detectat un major grau d'incivisme relacionat amb la tinença d'animals El consistori habilita diferents zones d’esbarjo per a gossos repartides per tota la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Policia Local intensifica la vigilància en zones on s'ha detectat un major grau d'incivisme relacionat amb la tinença d'animals

El consistori habilita diferents zones d’esbarjo per a gossos repartides per tota la ciutat.
La Policia Local ha interposat una trentena de multes des que va entrar en vigor la nova Ordenança Municipal reguladora de Tinença d’Animals, el 25 de març de 2010. Són sancions relacionades amb la no recollida de defecacions d’animals, la no identificació de les mascotes o el fet de no portar-les lligades, tal i com obliga l’ordenança.

Al llarg dels pròxims dies, agents de la Policia Local de paisà intensificaran la vigilància a les zones on s’ha detectat un major grau d’incivisme, especialment pel que fa la no recollida dels excrements dels gossos per part dels seus propietaris.

L’increment de la vigilància es farà en paral·lel a una campanya informativa per part d’una desena d’agents cívics que distribuiran fulletons de la campanya “Ell no pot fer-ho, tu sí” sobre les obligacions que han de complir els propietaris de mascotes, recollides a l’ordenança. Infringir qualsevol dels aspectes que regula l’ordenança pot suposar la imposició de sancions d’entre 30 i 901 euros, en funció del grau de les infraccions (infraccions lleus: entre 30 i 120 euros; infraccions greus: entre 121 i 600 euros; infraccions molt greus: entre 601 i 901 euros).

Paral·lelament, també s’informarà i es repartirà tot aquest material a les associacions de veïns que vulguin col·laborar en la campanya. Cal recordar que les entitats veïnals són elements actius en matèria de civisme, com així van voler-ho palesar amb la signatura d’un manifest conjuntament amb l’Ajuntament, al febrer de 2010, on es recull la voluntat de convertir Rubí en un espai de convivència on poder gaudir dels animals domèstics de companyia sense causar cap molèstia a la resta de ciutadans.

Balanç d’accions al 2010
A banda de l’impuls del manifest conjunt, durant tot l’any 2010 l’Ajuntament de Rubí ha dut a terme diferents accions de conscienciació, fent especial incidència en la recollida dels excrements dels gossos de la via pública per part dels seus propietaris.

Entre aquestes accions destaca la col·locació de banderoles de la campanya “Ell no pot fer-ho, tu sí” en alguns dels anomenats “punts negres” de la ciutat. Entre aquests “punts negres” destaquen la plaça de la Concòrdia, a Can Serrafossà; l’avinguda de Pep Ventura, a Can Vallhonrat; els c/ Mallorca, Lourdes i Saragossa, a Ca n’Oriol; la plaça de Salvador Espriu i el Parc de la Pau i la Natura, al 25 de Setembre; el passeig del Ferrocarril, els parterres de l’avinguda de Can Cabanyes i la plaça d’Extremadura, a Les Torres; el parterre de la Font de la Via i l’avinguda de Les Flors, a Can Fatjó-Sant Jordi Parc; les places de la República i Figueres, a la Plana de Can Bertran; les places de Miguel Hernández, d’Andalusia i de l’Esbart Dansaire, a la Zona Nord; i la rambleta de Joan Miró i els parterres del carrer d’Historiador Serra, al Centre.

També s’han lliurat tríptics amb informació relativa a la legislació vigent sobre animals de companyia (identificació, registre,etc.) i consells i missatges relacionats amb la tinença responsable d’animals de companyia. També s’han distribuït uns 2.000 dispensadors de bosses de plàstic entre els propietaris de gossos per incentivar la recollida dels excrements dels seus animals. A l’inici de la campanya aquests van ser repartits a les associacions de veïns i pels agents cívics, que van aprofitar per demanar la col·laboració de les persones, a qui se’ls va lliurar un qüestionari per tal de recollir dades sobre la tinença d’animals a Rubí. Posteriorment, en el marc de la Fira de l’Adopció que es va celebrar el passat mes d’octubre, també es va obsequiar els assistents amb aquests dispensadors.

Aquesta iniciativa es repetirà el dissabte, 5 de març. L’empresa Help Guau (l’adjudicatària del servei de recollida i manteniment d’animals de companyia de l’Ajuntament de Rubí) muntarà una parada al mercadal amb fotos dels gossos recollits a la ciutat, amb l’objectiu d’incentivar la seva adopció o trobar el seu propietari. A l’estand també es facilitarà informació a la ciutadania sobre com registrar un animal de companyia, de les diferents zones d’esbarjo per a gossos i un tríptic sobre la campanya de recollida d’excrements.

Zones d’esbarjo per a gossos
L’Ajuntament ha creat recentment zones d’esbarjo per a gossos en el marc de l’Ordenança Reguladora de la Tinença d’Animals de Rubí.

En aquests espais, on s’hauran de complir totes les normes de seguretat i higiene, no cal dur lligats els gossos amb la corresponent cadena o corretja, excepte en el cas dels gossos potencialment perillosos, que obligatòriament han d’anar lligats i amb morrió.

Aquests espais es divideixen en dos grans grups: zones sense limitació horària i zones amb limitació horària. Les zones sense limitació horària són espais tancats on es poden portar els animals sense lligar a qualsevol hora del dia. Les zones amb limitació horària, en canvi, són espais oberts amb la següent restricció horària: a l’horari d’estiu (d’abril a octubre), els animals es podran portar sense lligar des de les 21h fins a les 10h; i l’horari d’hivern (de novembre a març) començarà a les 20h i acabarà a les 10h.