Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local celebra cent anys de servei als rubinencs i les rubinenques Els actes commemoratius comencen el 20 de novembre. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Policia Local celebra cent anys de servei als rubinencs i les rubinenques

Els actes commemoratius comencen el 20 de novembre.
A l’any 2010 la Policia Local fa cent anys. Ha passat un segle des que Miquel Domé va prendre possessió del seu càrrec com a primer Guàrdia Urbà Municipal de Rubí. Fins aleshores els treballs més semblants era el que desenvolupaven els agutzils i els serenos. Aquest aniversari justifica la celebració d’un seguit d’actes que es duran a terme entre el 20 i el 30 de novembre.

L’alcaldessa, Carme García, ha destacat el treball fet per aquest cos, una tasca que ha qualificat de “necessària, però difícil perquè no sempre agrada”.
“Gràcies a l’acció de la nostra policia, Rubí és una ciutat segura”, ha comentat Carme García com agraïment al cos. Per la seva part, Miquel Pedrosa, inspector cap de la Policia Local de Rubí ha assenyalat que el treball dels agents és “gratificant”. “Es reconeix la nostra feina a diari perquè el nostre es un servei d’ajut als altres. Poder treballar per ajudar als ciutadans és gratificant per qualsevol”, ha reconegut el responsable policial.

Des de la vessant històrica, el més destacable d’aquests cent anys ha estat la capacitat del cos local per adaptar-se a la realitat d’una ciutat que ha viscut canvis importants. Paral·lelament a aquestes modificacions la policia ha anat evolucionant. Quan, al gener de 1910 va ser anomenat Miquel Domé, Rubí era només un poble de 4.000 habitats. Avui, una ciutat de quasi bé 75.000 habitants compta amb una plantilla de 100 policies locals, als que s’hauria d’afegir la dotació de Mossos d’Esquadra i Cuerpo Nacional de Policía, per fer front a les diferents necessitats relacionades amb la seguretat i l’ordre. “La seguretat a la nostra ciutat ha de ser integral”, ha senyalat l’Alcaldessa, “s’ha de coordinar també amb els altres cossos. Hi ha molt bona relació i es coordinen molts programes”.

Però entre l’inici i l’actualitat hi ha tot un camí amb fites històriques importants. Per exemple el drama de la rierada de 1962 va desencadenar una profunda modificació a la ciutat, amb l’esforç de industrialització que es va traduir en un increment important de la població. També en aquest moment la policia es va haver d’adaptar. No només va augmentar la seva plantilla, sinó que es van revisar les seves tasques.

A més a més dels canvis organitzatius, els ciutadans van assistir a novetats impactants en aquells moments. Al 1968, va arribar la primera moto al cos; al 1974, el primer cotxe; i al 1980, la primera agent femenina, “ara són deu”, ha explicat Carme Garcia. Avui, la Policia Local de Rubí és un cos preparat pel segle XXI i compromès amb la seva tasca principal, el servei als rubinencs. Com a mostra un botó, una de les darreres adquisicions del cos han estat cinc motos de propulsió totalment elèctrica, a més a més aquest és el camí que es vol seguir, ja que l’alcaldessa ha explicat que s’aniran substituint les actuals motos per d’altres elèctriques.

Activitats per a tots

El programa de activitats s’obre dissabte 20 de novembre amb l’acte destinat als ciutadans per excel·lència. Es tracta d’una jornada que es desenvoluparà a la Rambla del Ferrocarril a partir de les 10 del matí, i que inclourà una exposició de vehicles policials, una demostració dels gossos policial i una sessió de defensa personal pels infants. D’altra banda, s’ha organitzat activitats esportives per commemorar aquest centenari, concretament una “bicicletada” a la que es podrà participar omplint la inscripció que es pot trobar a la web www.rubi.cat/policia, i també un torneig de futbol sala.

Pel que fa a activitats específiques, hi ha prevista una xerrada per a gent gran, a la que es parlarà de les precaucions que han de prendre per evitar ser víctimes de robatoris o estafes i, adreçat als infants i als joves, es farà una explicació de la vesant solidària de la policia i també una interessant activitat relacionada amb l’educació viària que sense dubte impactarà els adolescents.

El 30 de novembre a La Sala es celebrarà l’acte institucional del Centenari, durant el qual està previst que els agents rebin els reconeixements a les intervencions més destacables dels dos darrers anys. A més a més es lliuraren els trofeus de les competicions esportives del Centenari.

www.rubi.cat/policia

Coincidint amb la celebració del Centenari s’ha volgut rellançar la plana web de la Policia Local, com una eina per donar a conèixer les activitats del cos. Mitjançant aquest lloc web els ciutadans podran, d’una banda, accedir a les funcions de la policia i la seva organització i, d’altra banda, apropar-se als agents i les seves percepcions i sensacions. Igualment, s’inclou un breu vídeo que fa un repàs gràfic pels cent anys.


Calendari d’activitats

Dissabte 20/11 de 10 a 13 h
Rambla del Ferrocarril
Activitat al carrer per tota la ciutadania:
- Cotxes policials.
- Defensa policial.
- Stand
- Exhibició canina

Diumenge 21/11 a les 9.30h
Prefectura – Pol. La Llana
Bicicletada del Centenari

Dilluns 22/11
Casal d’avis 1er de Maig
Xerrada: Prevenció de robatoris i estafes per la gent gran

Dijous 25/11 de 9 a 10.30 h
La Sala
Activitat solidària IPA (activitat per escolars)

Dijous 25/11 de 12 a 13.30 h
La Sala
Road Show (activitat per escolars

Dimecres 30/11 a les 19 h
La Sala
Acte institucional de lliurament dels reconeixements