Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nova biblioteca es comença a construir el 15 de setembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La nova biblioteca es comença a construir el 15 de setembre

L’Empresa COPISA iniciarà les obres de construcció de la nova Biblioteca el pròxim 15 de setembre, però la primera pedra no es posarà fins el dia 22. L’acte comptarà amb la presència del conseller de Cultura. El cost de les obres és de més d’11 milions d’€. Una inversió que assumeix majoritàriament l’Ajuntament de Rubí però que compta amb el cofinançament del la Generalitat (PUOSC) i la Diputació de Barcelona.

Un policia de barri per la zona

L’alcaldessa, Carme García es va trobar amb els veïns de la zona per informar-los de com es desenvoluparan aquestes obres i de quina forma els afectaran. Aquesta trobada ha donat peu, com ja s’ha fet a la resta de grans obres que s’estan fent a la ciutat (urbanització del cobriment dels FGC, urbanització avinguda Barcelona i comissaria Mossos d’Esquadra), a la constitució d’una comissió de seguiment de les obres perquè els veïns puguin conèixer puntualment com evolucionen i puguin plantejar i trobar solucions a problemes que es poden produir durant els 18 mesos de durada prevista. Entre les demandes veïnals, es va posar especial èmfasi en la necessitat de controlar els talls de trànsit a diferents carrers de la zona com a conseqüència de les diferents obres privades que s’hi fan per evitar col·lapses circulatoris importants. En aquest sentit, l’alcaldessa va comprometre’s a avançar el desplegament de la policia de barri a la zona, previst per al mes de novembre, perquè un agent patrulli a peu a partir del 15 de setembre.

La nova biblioteca, un equipament de 8000 m2

L’edifici disposa de 3 plantes i s’estructurarà en les següents àrees:
- zona d’acollida i promoció (comuna als tres serveis de 785 m2 destinats al vestíbul, punt d’informació, exposició, cafeteria, reprografia, etc.)
-zona d’informació i accés als documents (espai públic de consulta de la biblioteca i de l’arxiu amb 2330 m2: àrea de revistes i premsa, aula d’estudi, sales de treball, etc.)
-zona infantil (espai públic de consulta de la biblioteca, de 455 m2)
-zona de treball intern (comuna als tres serveis, de 1692 m2: despatxos, descans del personal, dipòsit de documents, etc.)
-zones logístiques i de circulació (sanitaris, magatzem de neteja, muntacàrregues, etc.)

La nova biblioteca disposarà d’una col·lecció inicial d’uns 50.000 documents de lliure accés (actualment, la biblioteca Mestre Martí Tauler té uns 700 m2 de superfície, va ser creada l’any 1953 i compta amb uns 38.000 documents), format per llibres, revistes, discos compactes, cintes de vídeo, plànols, mapes, partitures musicals...

Pel que fa a l’arxiu històric, que actualment forma part de l’Arxiu Municipal de Rubí, creat el 1991 i ubicat a diferents llocs des d’aleshores, també s’ubicarà al nou equipament i disposarà dels serveis de consulta de fons documentals, atenció personalitzada, servei educatiu a les escoles i ús d’un lector/reproductor de microfilms.
El Museu municipal de Rubí es va constituir l’any 1995 al Castell com a ecomuseu urbà i compta amb un format molt reduït. Amb la construcció del nou equipament, l’estructura del Museu municipal quedarà dividida en quatre instal·lacions: un magatzem (per a la conservació de col·leccions municipals, a l’edifici de la nova biblioteca), el Castell-Ecomuseu urbà (centre d’interpretació a l’edifici del Castell), el Celler (seu central del museu al carrer Prim) i les Escoles Evangèliques (espai a compartir amb col·leccions privades, al carrer Virgili).
Amb la voluntat de potenciar la recerca sobre el municipi, també es preveu posar en funcionament el centre de documentació i de recerca local (CDRL) que vol convertir-se en un punt de comunicació entre els estudiosos locals i especialistes i com a impulsor de la recerca historiogràfica local.