Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La mostra commemorativa del centenari de Jaume Pla obre la temporada d’exposicions del Museu Municipal Castell (MMUC) El fons del Museu compta amb una seixantena de gravats de l’artista rubinenc. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La mostra commemorativa del centenari de Jaume Pla obre la temporada d’exposicions del Museu Municipal Castell (MMUC)

El fons del Museu compta amb una seixantena de gravats de l’artista rubinenc.
La mostra “Centenari de Jaume Pla. 1914-1995” inaugurarà el pròxim dijous 27 de febrer la temporada d’exposicions del Museu Municipal Castell (MMUC), que ha programat per a aquest 2014 un total de sis propostes amb diverses temàtiques. L’exposició, que es podrà visitar fins al 25 de maig de 2014, és una antològica amb motiu del centenari del naixement d’aquest pintor, gravador i escriptor nascut a Rubí el 1914, del qual el Museu de la ciutat disposa d’uns 60 gravats realitzats en diferents èpoques.
La mostra, que serà inaugurada per l’alcaldessa de Rubí el dijous 27 de febrer a les 19.30 h, inclou una mostra de 38 peces (19 gravats, 8 pintures, 8 dibuixos i 3 llibres), procedents de diverses col·leccions privades, així com una part de la col·lecció Jaume Pla del fons del Museu Municipal Castell. S’ha procurat fer una mostra de les diferents facetes de l’artista ressaltant les peces vinculades amb la seva ciutat natal: Rubí.

La seva família, i un grup d’amics i admiradors del pintor, entre els quals hi ha el MMUC, han constituït fa uns mesos l’Associació d’Amics de Jaume Pla (AAJP), entitat que ha col·laborat en la proposta museística de l’exposició aportant obra pictòrica i llibres de bibliòfil que ajudaran a donar una visió més global i integradora de les activitats artístiques d’en Jaume Pla. L'Associació d'Amics de Jaume Pla (AAJP) vol preservar la memòria i l’obra de l’artista pintor, gravador, escriptor i arquitecte de llibres, tan divulgant la seva activitat artística arreu del país, com mantenint el seu llegat a través dels seu arxiu gràfic i documental.

Guardonat amb la Creu de Sant Jordi

Jaume Pla i Pallejà (Rubí, 1914 - Barcelona, 1995) va ser un gravador, pintor, bibliòfil i escriptor català, que va iniciar les primeres exposicions abans de la Guerra Civil espanyola. Després de l’exili als camps de concentració de la Catalunya Nord, va iniciar inicià la seva millor època arribant a ser el gran defensor del gravat modern a Catalunya. Va crear, amb Víctor M. d'Imbert, les Edicions de la Rosa Vera per a donar oportunitats a altres artistes per a il·lustrar, mitjançant el gravat, llibres i reculls acuradament editats. També va col·laborar amb Pablo Picasso i va dirigir les edicions de bibliofília impulsades per Camilo José Cela. A les seves obres, destaquen sobretot els paisatges, tant de Catalunya, com d'Espanya, d'Itàlia o de França.

Com a escriptor va publicar algun llibre clàssic sobre l'art de gravar com Técnicas del grabado calcográfico (1956), articles a la Revista de Catalunya i volums de records com Famosos i oblidats (1989), Memòria escrita (1991), i De l'art i l'artista. Dietari 1982-1992, amb el qual va guanyar el Premi Sant Joan de narrativa.

També va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i va ser membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. La seva obra està present al Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC i a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.

Al llarg de l’any passat, els diversos espais expositius de la ciutat (Museu Municipal Castell (MMUC), Antiga Estació, Aula Cultural i Jaume Pla) van obrir al públic un total de 276 dies, durant els quals van visitar les seves exposicions, entre les pròpies i les organitzades per entitats rubinenques, prop de 35.000 persones.