Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa dels Xatos celebra el 25è aniversari de la seva recuperació Diumenge 12 de juny s’organitzarà la I Trobada infantil de Dansa Tradicional a Rubí, amb motiu d’aquesta celebració. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Festa dels Xatos celebra el 25è aniversari de la seva recuperació

Diumenge 12 de juny s’organitzarà la I Trobada infantil de Dansa Tradicional a Rubí, amb motiu d’aquesta celebració.
La Festa dels Xatos arriba al seu 25è aniversari, després que l’any 1986, arran de la celebració del Mil·lenari de la ciutat, es recuperes la celebració d’aquesta festa, amb l’impuls de l’Esbart Dansaire i la col·laboració l’Ajuntament de Rubí.

Per tal de continuar incrementar la participació en aquesta festa tradicional, el diumenge 12 de juny a partir de les 17.30 h es farà la 1ª Trobada Infantil de Dansa Tradicional a Rubí, en la qual participaran les escoles de dansa de l’Esbart Dansaire de Granollers, l’Esbart Manresà i l’Esbart Dansaire de Rubí, que es la organitzadora d’aquesta convocatòria. L’acte començarà amb una concentració de tots els dansaires a la Plaça de Catalunya per anar en cercavila fins a l’amfiteatre del Castell al voltant de les 18 h, on hi haurà una ballada dels diferents grups que hi participen. Posteriorment, es convidarà a tothom a participar en el “Ball dels Xatos” per celebrar el seu 25è aniversari i se servirà un berenar.

I ja el dilluns 13 de juny, a partir de les 9.30 h, s’iniciarà la tradicional concentració a la plaça del Dr. Guardiet per anar cap a l’ermita de Sant Muç, amb un esmorzar de xocolata amb melindros per a tothom, abans de la sortida dels Xatos en cercavila cap a Sant Muç acompanyats dels gegants, gegantons, grallers i tabalers. A les 10.30 h, hi haurà una parada a la Masia de Can Ramoneda per prendre un refrigeri i a les 11 h la Missa un cop arribats a l’ermita de Sant Muç.

Després de la cerimònia religiosa, es farà la ballada de gegants i gegantons i l’actuació castellera i de la Unió Coral Rubinenca, així com la posterior Dansa dels Xatos i sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i l’Escola de Sardanes Flor de Neu, al voltant de les 12.45 h. Els actes matinals es tancaran amb l’Encesa del foc amb la Colla de Diables de Rubí i de la Riera, les Espurnes i els trons i la Colla de Diables Rubeo Diablorum, abans de l’arrossada popular (preu del tiquet 6 €) de la Unión Extremeña de Rubí, al voltant de les 14.15 h.

La finalització de les danses participatives de la tarda, que començaran a les 16.30 h, marcaran l’inici de la tornada cap a la ciutat de tots i totes les dansaires i participants en aquest acte commemoratiu del 25è aniversari de la recuperació d’aquesta festa popular.

A més, amb motiu d’aquesta efemèride, el pròxim dilluns es presentarà el llibre commemoratiu “Festa dels Xatos”, que el consistori publicarà en una nova col·lecció de la qual aquesta primera publicació és un exemple del valor que aporta a la cultura popular la recuperació i preservació de les nostres festes. La Festa del Xatos té els seus orígens al primer quart del segle XIX i, tot i que va arribar a desaparèixer com a tal a començaments del segle XX, l’interès i l’esforç de les entitats ciutadanes va permetre recuperar-la i donar-li una nova volada. El llibre, editat a petició de les dues entitats organitzadores de la festa, l’Esbart Dansaire de Rubí i el Foment de la Sardana, vol donar a conèixer a la ciutadania l’origen i l’evolució de la festa.

La nova col·lecció municipal es centrarà en les diferents manifestacions populars, presents i passades, pròpies dels rubinencs i les rubinenques i que han contribuït a perfilar la nostra identitat com a ciutat. Amb aquesta col·lecció no només es vol donar a conèixer les nostres festes i tradicions, sinó també convidar a tota la ciutadania a formar-ne part per escriure la història de Rubí.