Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La crisi d’ingressos marca la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern L’executiu local proposa l’increment de taxes i preus públics per cobrir el cost dels serveis. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La crisi d’ingressos marca la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern

L’executiu local proposa l’increment de taxes i preus públics per cobrir el cost dels serveis.
Incrementar els ingressos per mantenir els serveis essencials amb qualitat és la idea principal que han volgut transmetre en roda de premsa tant la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, Hisenda i Règim Interior, Neus Muñoz, com el regidor d’Hisenda, Josep Castro, en presentar la proposta d’ordenances fiscals que portarà a Ple el govern local.

La proposta d’ordenances que presenta l’executiu local està condicionada directament per la crisi d’ingressos propis i provinents d’altres administracions que afecta actualment a tots els ajuntaments. A Rubí, això és tradueix en 3,4 milions d’€ menys d’ingressos propis des del 2008 (principalment provinents dels tributs vinculats a l’activitat immobiliària: plusvàlues, imposts de construccions i taxes de llicències urbanístiques) i una reducció de 632.000 € en el què ha percebut el consistori en el darrer any per part de la Generalitat. A aquestes xifres cal sumar els 4,8 milions d’euros que deixarà de percebre l’Ajuntament per part de l’Estat en els pròxims anys, pe compensar transferències fetes pel govern de Madrid per un càlcul erroni del propi govern estatal.

Per mantenir tots els serveis i fins i tot obrir-ne de nous (aquells iniciats en moments de bonança econòmica), l’Ajuntament de Rubí ha aplicat importants mesures de contenció de la despesa en els darrers 2 anys. L’evolució negativa continuada dels ingressos fan que aquestes mesures siguin insuficients, raó per la qual, segons ha explicat Muñoz, “hem de continuar amb les polítiques d’austeritat que han caracteritzat aquest Ajuntament en els darrers temps que s’han traduït en un una contenció del capítol I, l’estalvi en els consums d’energia o la renegociació de contractes, per posar alguns exemples. Amb vistes als pressupostos del 2012 continuarem aprofundint en mesures d’estalvi”.
L’esforç de l’administració ha d’acompanyar-se amb un increment dels ingressos, “que és el que portarem a aprovació, per garantir el manteniment de la qualitat dels serveis municipals que actualment prestem a la ciutadania”, ha afegit.
Al llarg de les darreres setmanes el govern local ha mantingut converses amb totes les formacions politiques, a les que la regidora ha volgut reconèixer “la seva col·laboració i voluntat negociadora en resposta a la demanda de responsabilitat que l’alcaldessa va fer en el seu dia”, ha apuntat Muñoz.

Increments per cobrir el cost dels serveis

El regidor d’Hisenda, Josep Castro, ha centrat la seva explicació en les mesures concretes que demà aniran a Ple. L’executiu local proposa incrementar el tipus impositiu de l’IBI fins a l’1 % i una mitjana del 12 per cent en la taxa d’escombraries. Les taxes que afecten el manteniment del clavegueram i el subministrament de l’aigua oscil·len entre el 3 i el 6 per cent.

Segons ha explicat Castro, “a efectes pràctics, per a una família tipus,de 4 membres, amb residència pròxima al centre i amb un vehicle de gama mitja de fins a 1,6 cavalls fiscals, l’increment li suposarà pagar 6 euros més cada mes,”.

No es veurien afectats per l’increment els impostos que afecten els vehicles, les plusvàlues, les construccions ni l’IAE que queden congelats.
Tampoc hi haurà canvis pel que fa les bonificacions i subvencions que aplica l’Ajuntament com a mesures de suport a les economies més dèbils i de reactivació de l’economia, com ara els ajuts a persones amb escassa capacitat econòmica o la subvenció del 50% en l’impost d’Activitats Econòmiques durant els primers 5 anys de l’activitat d’una empresa de nova implantació a la ciutat. L’any 2011 aquestes bonificacions s’han quantificat en 1,6 milions d’euros.

Les ordenances fiscals d’aquest any incorporen dues novetats, segons ha explicat Castro. D’una banda, la incorporació d’una nova taxa que hauran de pagar les companyies transportadores d’energia elèctrica per l’ús de l’espai públic, que hauran d’abonar 52.000 € anuals.
Una segona novetat és la bonificació del 90 % de la taxa d’escombraries als comerços durant el seu primer any d’activitat.