Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Comissió cívica del projecte Barris al dia coneix l'estat d'execució de les obres Els integrants de la comissió també han estat informats del procés de contractació d’empreses i del futur del projecte https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Comissió cívica del projecte Barris al dia coneix l'estat d'execució de les obres

Els integrants de la comissió també han estat informats del procés de contractació d’empreses i del futur del projecte
La Comissió cívica de Barris al dia s’ha reunit aquest dilluns a la tarda per fer seguiment de l’estat d’execució de les més de 100 actuacions programades dins d’aquest projecte. Durant la trobada, ciutadans i grups polítics també han pogut conèixer detalls sobre el procés de contractació de les empreses que estan realitzant les obres, així com la voluntat de l’Ajuntament de donar continuïtat a la iniciativa Barris al dia durant el 2014.

Responsables de les àrees de Governança i Ciutadania i Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat han informat als assistents que totes les actuacions de reparació d’asfalt previstes ja s’han finalitzat i que, en aquests moments, s’estan executant voreres noves a la zona de les urbanitzacions i millores a diferents parcs infantils. Pel que fa a la resta d’obres, repartides als sis districtes de la ciutat, la previsió és que s’iniciïn en els propers dies, un cop arribin tots els materials necessaris i sempre que la pluja ho permeti.

A la reunió d’aquest dilluns, l’Ajuntament també ha donat a conèixer que, fruit de la competència entre empreses per fer-se amb l’adjudicació de les obres, el cost final dels treballs s’ha vist finalment reduït. Això ha donat lloc a un romanent que s’invertirà en altres actuacions o possibles imprevistos. En concret, s’ha produït un romanent de prop de 17.000 euros en l’apartat de noves inversions. D’aquests, 9.868 euros ja s’han destinat al projecte de Camins escolars, una de les dues actuacions incloses pel propi Ajuntament dins el projecte Barris al dia. La resta, 7.249 euros, quedaran lliures per altres inversions i imprevistos. Pel que fa a les actuacions de manteniment, el romanent ha estat de 26.268 euros, que també serviran per ampliar les actuacions en alguns districtes i fer front a possibles contratemps de les obres.

Els responsables municipals han explicat a la Comissió cívica que la contractació s’ha fet mitjançant l’habitual procés d’invitació a tres empreses i que les obres s’han adjudicat en funció de la seva naturalesa, de manera que una única companyia s’encarrega d’executar totes les actuacions d’un determinat tipus. D’altra banda, i a pregunta dels assistents, els responsables municipals han detallat que es va convidar empreses de Rubí en tots aquells casos en què existien companyies locals especialitzades en les obres requerides.

Des de l’Ajuntament, s’ha adoptat el compromís d’actualitzar les dades sobre l’execució de les diferents actuacions amb periodicitat setmanal i oferir aquesta informació als representants de la Comissió cívica.

Avaluació del procés participatiu i futur de Barris al dia

La reunió d’aquest dilluns també ha servit per valorar el procés participatiu mitjançant el qual es van decidir les actuacions que s’inclourien dins del projecte Barris al dia. Els diferents treballs van ser proposats i prioritzats per una vuitantena de ciutadans el passat 15 de juny, en una jornada de treball celebrada a l'edifici Rubí+D. Els participants en aquesta trobada eren representants d'entitats locals i persones a títol individual que havien estat convidats prèviament. A principis de setembre, es va constituir la Comissió Cívica del projecte, formada pels seus responsables tècnics i polítics, veïns de cada districte i membres dels grups municipals, amb l'objectiu de vetllar per la transparència i el bon funcionament del procés.

En general, els responsables municipals han fet una bona valoració del procés. Malgrat això, han assenyalat com a principal aspecte negatiu el calendari massa ajustat del projecte, que amb prou feines permetrà finalitzar les obres abans que acabi el 2013. Aquesta qüestió s’intentarà pal·liar en una nova edició de Barris al dia, que es durà a terme l’any vinent amb un pressupost encara per determinar però que podria ser similar al d’aquest exercici, és a dir, 400.000 euros a repartir entre els sis districtes de la ciutat. Precisament la conveniència d’aquesta distribució igualitària dels diners és un dels aspectes que s’han sotmès a debat després d’aquesta primera experiència de Barris al dia. Finalment, l’Ajuntament ha conclòs que l’any vinent s’emprarà aquest mateix sistema.

El projecte Barris al dia és una de les accions incloses dins del Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013. Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament ha volgut implicar la ciutadania en la priorització d'aquelles actuacions de millora necessàries als diferents barris de Rubí.