Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat búlgara de Kardzhali mostra especial interès pel projecte 50/50 i pel monitoratge d'edificis públics La delegació búlgara vol seguir l’exemple de Rubí i farà una diagnosi energètica de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La ciutat búlgara de Kardzhali mostra especial interès pel projecte 50/50 i pel monitoratge d'edificis públics

La delegació búlgara vol seguir l’exemple de Rubí i farà una diagnosi energètica de la ciutat
El municipi de Kardzhali (Bulgària) podria seguir l’exemple de Rubí i implantar alguns dels projectes d’eficiència energètica que està impulsant l’Ajuntament. Una delegació d’aquesta ciutat, formada per tres representants tècnics, s’ha desplaçat fins a Rubí amb l’objectiu de conèixer de primera mà els diferents àmbits d’actuació del projecte municipal d’eficiència energètica i foment de les energies renovables Rubí Brilla.

La visita, de dos dies, s’ha programat en el marc de la iniciativa d’abast europeu Green Twinning, liderada a nivell estatal per l’Agència Energètica de La Ribera (AER) i que compta des del 2013 amb la participació de l’Ajuntament de Rubí. El projecte vol enfortir la capacitat de les autoritats locals per institucionalitzar polítiques d’energia sostenibles en el seu territori, principalment mitjançant l’intercanvi directe d’experiència i accions d’assessorament entre municipis que ja han implantat el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i altres que encara no ho han fet.

Dins la iniciativa Green Twinning, Rubí actua com a mentora de la població búlgara de Kardzhali, una localitat amb la qual comparteix algunes característiques, especialment un teixit industrial amb un pes específic important, i que busca una solució a la deslocalització de les seves empreses producte de l’elevat cost de l’energia.

Durant dos dies, la delegació de Kardzhali ha tingut ocasió de conèixer sobretot els projectes Comunitat Rubí Brilla i 50/50, el sistema de monitoratge energètic dels edificis municipals, el projecte de millora energètica al sector industrial que està duent a terme l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i les diferents iniciatives que s’han tirat endavant gràcies al conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Entre tots els projectes presentats, els tècnics búlgars han valorat com a especialment interessants el monitoratge d’edificis públics i el 50/50. El sistema de control de consum energètic que actualment s’està aplicant en una part dels equipaments municipals els ha semblat molt útil per identificar possibles anomalies i solucionar-les ràpidament. Pel que fa al projecte 50/50, que funciona amb èxit a les escoles públiques de Rubí, els ha sorprès perquè és senzill de posar en marxa però alhora molt beneficiós, ja que permet importants estalvis energètics. La delegació búlgara també ha valorat el fet que aquest projecte contribueixi a difondre la cultura de la sostenibilitat entre els més petits i, de retruc, entre les seves famílies.

Els representants de Kardzhali s’han mostrat igualment molt interessats pel conveni de col·laboració que mantenen l’Ajuntament i la UPC. Entenen que es tracta d’una relació molt profitosa per a totes les parts, incloses les empreses de la ciutat, que poden millorar els seus processos productius i la seva competitivitat gràcies a la transferència tecnològica i de coneixement de la universitat. Per aquest motiu, durant la visita a Rubí, s’ha plantejat un possible contacte entre la UPC i la European Politechnic University de Bulgària.

En aquesta mateixa línia, s’ha obert la porta a futures relacions entre les empreses de Rubí i Kardzhali, que s'exploraran en una propera visita a la ciutat búlgara.

Retorn de la visita

L’equip de Rubí Brilla viatjarà al mes d’abril a Kardzhali per consolidar la seva tasca d’assessorament. Com a ciutat mentora, Rubí ajudarà el municipi búlgar a realitzar una diagnosi energètica que després servirà per elaborar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES). Per poder afrontar aquesta feina, els representants de Kardzhali hauran de respondre abans un qüestionari, que determinarà quines són les dades de què disposen actualment. Un cop a Bulgària, l’equip de Rubí Brilla utilitzarà tota la informació per orientar-los en la realització de la diagnosi i en la priorització d’accions.