Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca Municipal mostra la contribució d'edRa a la Viquipèdia L’exposició al voltant del projecte wikiArS s’inaugurarà aquest dilluns 26 de maig i es podrà visitar fins al 14 de juny https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Biblioteca Municipal mostra la contribució d'edRa a la Viquipèdia

L’exposició al voltant del projecte wikiArS s’inaugurarà aquest dilluns 26 de maig i es podrà visitar fins al 14 de juny
La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler inaugurarà el proper dilluns 26 de maig a les 11 h l’exposició wikiArS: contribució de les escoles d’art i disseny a Viquipèdia. La mostra, que es podrà visitar fins al 14 de juny, recull les imatges creades per estudiants de diversos centres artístics catalans, entre aquests l’Escola d’Art i Disseny edRa de Rubí, en el marc del projecte wikiArS. L’exposició també explica en què consisteix aquesta iniciativa que involucra les escoles en els objectius del coneixement lliure, i què és Wikimedia Commons, el fons de fitxers multimèdia lliures on es publiquen les imatges perquè puguin ser utilitzades a qualsevol de les 280 versions idiomàtiques de Viquipèdia.

La mostra que es podrà veure a la biblioteca reuneix el treball realitzat per estudiants de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona, l’Escola d’Art Serra i Abella de L’Hospitalet i l’Escola d’Art i Disseny edRa de Rubí durant els cursos 2011-2012 i 2013-2014. Aquesta feina inclou imatges de divulgació en l’àmbit de les ciències de la terra i de la zoologia, així com imatges de reconstrucció històrica, que han comptat amb assessorament d’experts en cadascuna d’aquestes disciplines. També hi figuren retrats de personalitats del segle XX que il·lustren les seves biografies.

La major part d’aquestes imatges s’incorporen a la Viquipèdia, en diverses llengües, però n’hi ha també que s’han fet fet per a Viquillibres i per al directori d’espècies vives i extingides Wikispecies.

L’escola rubinenca va començar a participar en la iniciativa wikiArS durant el curs 2012-2013 en col·laboració amb l’associació Amical Wikimedia. Els estudiants fan el seu Projecte de fi d’estudis treballant en un encàrrec que cobreix una mancança de la Viquipèdia. Així, produeixen gràfics que ajuden a fer més comprensible el contingut, contribuint d’aquesta manera a posar el coneixement humà a l’abast de tothom, alhora que fan un treball professional per a una publicació de gran audiència.

L’exposició que es podrà veure a partir de dilluns a la biblioteca és itinerant i anteriorment ja ha estat a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona i a l’Espai Blanc de l’Escola Llotja. Gràcies a la col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat, la mostra es va movent per diferents poblacions de Catalunya com a part del projecte Bibliowiki en què les biblioteques, com a institucions de coneixement, promocionen l’ús de la Viquipèdia.