Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ús incívic de l’espai públic és el que més preocupa a les entitats que han participat a la primera mesa de seguretat del projecte Compromís de barri Una quinzena d’associacions de Can Vallhonrat, Ca n’Alzamora, Les Torres i 25 de Setembre han posat en comú amb Policia Local i Mossos d’Esquadra les principals problemàtiques en matèria de seguretat d’aquests barris. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’ús incívic de l’espai públic és el que més preocupa a les entitats que han participat a la primera mesa de seguretat del projecte Compromís de barri

Una quinzena d’associacions de Can Vallhonrat, Ca n’Alzamora, Les Torres i 25 de Setembre han posat en comú amb Policia Local i Mossos d’Esquadra les principals problemàtiques en matèria de seguretat d’aquests barris.
Una quinzena d’associacions dels barris de Ca n’Alzamora, Can Vallhonrat, Les Torres i 25 de Setembre van participar a la primera de les meses de seguretat i convivència incloses a Compromís de barri, un projecte que pretén acostar el consistori als ciutadans i que l’alcaldessa, Carme García, va presentar a les entitats aquest mateix dilluns.

Abans de posar-se a treballar, l’alcaldessa va recordar que la seguretat i la convivència a l’espai públic són una prioritat d’aquest mandat, juntament amb la cohesió social i la promoció econòmica. Segons Carme García, l’objectiu d’aquestes meses és treballar la seguretat i, al mateix temps, la percepció de seguretat. Com va assegurar l’alcaldessa, “caldrà generar confiança, que és el millor indicador d’una societat cohesionada”. García també es va referir als “rumors com a mitjà per trencar aquesta cohesió social i incrementar la sensació d’inseguretat, sobretot en èpoques de crisi econòmica com l’actual”.

Per la seva banda, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, va dir que la voluntat de l’Ajuntament és que “aquestes meses siguin de coordinació, col·laboració i, sobretot, de complicitat”. Velasco es va referir a la multitud de reunions que tant els tècnics com els polítics mantenen amb la ciutadania per solucionar els problemes que es plantegen, però va explicar que la novetat d’aquesta mesa és “sistematitzar el treball que es fa, de forma conjunta, al voltant dels dos fronts en què es divideix la seguretat: les xifres, és a dir, que la ciutat sigui realment segura, i la percepció de que la ciutat és segura”.

Després que tant el cap de la Policia Local, Miquel Pedrosa, com dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, expliquessin les competències de cada cos, els representants de les associacions de la denominada “zona 3” van treballar en grups reduïts per tal de definir quins són els principals problemes en matèria de seguretat que han detectat als seus respectius barris. Un cop feta aquesta feina, van posar els resultats en comú amb la resta del grup.

En general, van coincidir a destacar l’ús incívic de l’espai públic, la disciplina viària i la presència d’excrements de gossos a la via pública. També van fer referència als sorolls, als grafits, als problemes que les motos aparcades a les voreres generen a les persones invidents i a les bicicletes que circulen contra direcció i per les voreres sense respectar les senyals.

Tant Pedrosa com Requena van emplaçar les entitats a aportar el màxim d’informació sobre aquests problemes (dates, llocs, hores...) per tal que els dos cossos de seguretat puguin incidir per millorar-los.

Campanya Comerç Segur
Policia Local i Mossos d’Esquadra col·laboren habitualment en diferents tasques de seguretat a la ciutat. Un exemple d’aquest treball conjunt és la campanya Comerç segur, que tots dos cossos porten a terme anualment per prevenir robatoris durant les festes nadalenques.

Les dades de la darrera campanya, que va finalitzar la tercera setmana de gener, posen de manifest que hi ha hagut una contenció del nombre de fets delictius coneguts. De totes maneres, s’ha detectat un increment d’aquells delictes comesos al migdia, en la franja horària en la qual els comerços tanquen per dinar.

Durant la campanya Comerç segur s’han produït un total de 5 detencions, dues d’elles per robatori amb violència i intimidació i tres per furt, a banda de la resolució amb identificació de l’autor d’un altre robatori d’aquesta tipologia i de cinc delictes de furt.

La Policia Local va adscriure 12 agents a aquesta campanya, que pertanyen a les unitats de Seguretat Ciutadana, de Suport Policial i Canina, alguns d’ells de paisà per a millorar l’eficàcia del servei.