Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Oficina Municipal del Consumidor (OMIC) aconsegueix la devolució de 83.000 euros a la ciutadania al 2013 Aquest servei ha tramitat 2.323 consultes i reclamacions de consumidors/es de Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Oficina Municipal del Consumidor (OMIC) aconsegueix la devolució de 83.000 euros a la ciutadania al 2013

Aquest servei ha tramitat 2.323 consultes i reclamacions de consumidors/es de Rubí.
L'Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Rubí ha aconseguit, amb la seva intermediació entre consumidors/es i empreses, la devolució de 83.380,80 euros a ciutadans/es de Rubí que havien presentat algunes de les 2.323 consultes i reclamacions (1.057 consultes i 1266 reclamacions) rebudes en aquest servei municipal. Aquesta quantitat representa un augment d’un 26,65 % respecte l’any anterior, tot i que encara queden pendents d’arribar moltes respostes d’empreses, enviades durant l’any 2013, que aquestes no han fet arribar. La majoria de les reclamacions i consultes realitzades estan relacionades amb els serveis bàsics, el comerç, les entitats bancàries i les assegurances.
L’OMIC ha donat a conèixer aquestes dades relacionades amb el servei que ofereixen als ciutadans/es de Rubí, coincidint amb el dia del consumidor que se celebra el 15 de març, des de l’any 1962, per tal de commemorar i recordar quins són els drets que com a consumidors/es sempre s’han de tenir presents.

Facturacions i consums

Del total de consultes i reclamacions rebudes l’any 2013, les més nombroses han estat les relacionades amb els serveis bàsics com ara aigua, correus, electricitat, gas natural o butà i telèfon, que han rebut un total de 1.204 reclamacions, que representen el 51.83% de totes les sol·licituds. Dintre d'aquest grup, són més nombroses les relacionades amb telefonia fixa, mòbil i Internet, amb 823 sol·licituds; seguides de les d’electricitat (218) i gas (128).
Pel que fa al motiu de les reclamacions dels serveis, estan relacionades amb temes de facturació, incompliment de contractes d’Internet, compromís de permanència, penalitzacions abusives, canvi de comercialitzadora sense autorització de l’usuari, lectura de comptadors, pujades de tensió, talls de subministrament sense previ avís o regularització de consums, entre d’altres.

Pel que fa al comerç, les reclamacions s’han centrat en general en temes relacionats amb la normativa sobre les garanties dels productes i sobre el comerç electrònic. L’OMIC ha tramitat 232 consultes i reclamacions (9,99% del total), de quals 138 corresponen a conflictes amb establiments i 89 estan relacionades amb la revocació de contractes i amb terminis d’entrega de productes.

Les entitats bancàries és el tercer sector que més demandes ha rebut, amb 222 consultes i reclamacions relacionades majoritàriament amb les participacions preferents i deute subordinat; mentre que en el de les assegurances, amb 144 sol·licituds, les reclamacions més habituals es corresponen amb reparacions de danys a les llars dels consumidors/es; i en el de l’habitatge, amb 87 consultes, amb contractes de lloguer, habitatges de compra i comunitats de propietaris.

Del total de reclamacions, 44 s’han derivat, com a denúncia, a l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, 29 a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya després de la mediació de l’OMIC davant l’empresa reclamada, 16 al Centre Europeu del Consumidor, 3 al Banco de España i 2 a la Direcció General d’Assegurances.

L’OMIC ofereix als ciutadans informació sobre els seus drets i obligacions com a consumidors i la resolució de conflictes entre empreses i consumidors. Algunes de les tasques que realitza l’OMIC de Rubí són atenció de consultes i reclamacions de ciutadans de Rubí, tramitació de les reclamacions amb mediació davant les empreses reclamades, tramitació de sol·licituds d'arbitratge i trasllat a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i tramitació de denúncies davant l’Agència Catalana del Consum i altres organismes competents.