Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’incivisme viari i el soroll a les places, temes prioritaris a la mesa de seguretat de la zona 4 del projecte Compromís de barri Els Mossos d’Esquadra han començat a identificar i a detenir els autors dels darrers robatoris comesos al centre de la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’incivisme viari i el soroll a les places, temes prioritaris a la mesa de seguretat de la zona 4 del projecte Compromís de barri

Els Mossos d’Esquadra han començat a identificar i a detenir els autors dels darrers robatoris comesos al centre de la ciutat.
Prop d’una trentena de representants d’associacions de veïns, centres educatius, AMPA's i comerciants de la Plana del Castell, el Centre, el Mercat, Rubí 2000, la Plana de Can Bertran i el Sector Z van participar a la mesa de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri corresponent a la denominada zona 4, que engloba aquests sis barris.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, va explicar als assistents que s’ha dividit la ciutat en 4 zones diferenciades per tal de poder acotar, a nivell territorial, la feina que es fa durant aquestes sessions de treball. García també els va comentar l’objectiu d’aquestes meses de seguretat i convivència: els particioants, conjuntament amb la Policia Local de Rubí, els Mossos d’Esquadra i el Servei de Civisme i Ciutadania, han d’elaborar una diagnosi sobre les problemàtiques i les prioritats en matèria de seguretat de cada zona. Posteriorment, amb tota aquesta informació, els dos cossos policials dissenyaran l’operatiu a executar a cada territori. L’alcaldessa va assegurar que “la cohesió social i la convivència a l’espai públic són molt importants per a nosaltres. I, de vegades, són qüestions més prioritàries pels veïns que els propis temes de seguretat”.

Després que el cap de la Policia Local, Miquel Pedrosa, el dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, i el de l'àrea de Serveis a les Persones, José Luis Ariño, expliquessin les competències de l’àrea que tenen al seu càrrec, els representants de les associacions de la denominada zona 4 van treballar en grups reduïts per tal de definir quins són els principals problemes en matèria de seguretat i convivència que han detectat als seus respectius barris. Un cop feta aquesta feina, van posar els resultats en comú amb la resta del grup.

En general, van coincidir a destacar la indisciplina viària (conductors que sobrepassen els límits de velocitat, que no respecten la prohibició d’aparcament, etc.), els sorolls provocats per determinats col·lectius a altes hores de la matinada en places i parcs i l’incivisme d’alguns propietaris de gossos que no recullen els excrements de les seves mascotes de la via pública.

Tant Pedrosa com Requena van emplaçar els particioants a aportar el màxim d’informació sobre aquests problemes (dates, llocs, hores...) per tal que els dos cossos de seguretat puguin incidir per millorar-los.

El mes de juliol es tornaran a convocar novament totes les meses de seguretat i convivència, amb l’objectiu de posar en comú el dispositiu elaborat per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. En algunes zones ja s’haurà començat a executar i, per tant, es podrà avaluar la seva aplicació. Durant el segon semestre de l’any, aquestes meses canviaran de format i es convertiran en plenaris, en els quals també hi podrà participar la ciutadania. Se’ls explicarà com s’ha treballat fins al moment, la feina feta i els resultats. Els ciutadans podran proposar introduir noves prioritats en matèria de seguretat al dispositiu policial.

Robatoris a comerços
Algunes de les entitats que van participar a la mesa de seguretat i convivència de la zona 4 també van posar sobre la taula la seva preocupació davant els darrers robatoris produïts a comerços del centre, tot i que també van reconèixer la tasca policial que estan fent els dos cossos de seguretat en aquest sentit.

El cap de l’Àrea Bàsica Policial de Rubí dels Mossos d’Esquadra, Jesús Requena, va explicar que, en les darreres setmanes, han detectat un augment en el nombre de robatoris a comerços del centre de la ciutat i que 6 de cada 10 es cometen a la franja del migdia. Requena va informar als veïns que ja han identificat i detingut a la majoria dels autors d’aquests delictes.

Sobre aquest tema, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha recordat que les darreres dades presentades per la Junta Local de Seguretat situen Rubí com una dels ciutats més segures de la comarca. Velasco ha afirmat que “malauradament, la percepció d’inseguretat que genera una notícia de robatori és difícil de contrarestar amb la detenció dels autors, però el cert és que pràcticament tots els casos han estat resolts. Això posa de manifest que els cossos de seguretat de Rubí treballen bé i de manera coordinada amb els comerciants. Crec que es important que els ciutadans ho sàpiguen i que se sentin segurs.”

El regidor s’ha compromès a convocar a tots els portaveus a la propera Junta Local de Seguretat per tal que coneguin les accions fetes i les xifres relacionades amb l’actuació dels cossos de la policia local i autonòmica dels darrers mesos, així com per aclarir qualsevol dubte que puguin tenir respecte els darrers episodis de robatoris als comerços de Rubí.

Convivència a l’espai públic
A les diferents meses de seguretat i convivència que s’han dut a terme recentment, els veïns han donat molta importància als conflictes de convivència i a les dificultats de gestió de l’espai públic, on sovint es produeixen conflictes d’interessos. I és que els espais públics són utilitzats per múltiples col•lectius (gent gran, joves, famílies, propietaris d'animals, esportistes, etc.), cadascun amb interessos diferents.

Cada any, la Policia Local de Rubí i els Mossos d’Esquadra porten a terme una campanya conjunta amb l’objectiu que els usuaris dels espais públics de la ciutat puguin gaudir dels parcs i places. Enguany, l’inici de la campanya (que va començar la setmana passada) s’ha avançat un mes respecte a d’altres anys. A més, també s’han incrementat el nombre de factors a tenir en compte, entre els quals destaquen els drets dels ciutadans i les ciutadanes a gaudir dels espais públics en condicions de seguretat, a un descans adequat, a no patir contaminació acústica i a no suportar situacions d’incomoditat, de risc o de perill injustament causades, ni accions que limitin la seva intimitat i el seu benestar.

La tasca dels agents adscrits al dispositiu consistirà en la prevenció de fets delictius, de la venda i/o consum de substàncies estupefaents, d’actes vandàlics, la identificació de persones o el control de vehicles en aquells casos què es consideri procedent, la identificació de jocs que puguin ser perillosos i/o molestos per a la resta d’usuaris dels espais (pilota, monopatins, etc.), la recepció de queixes i suggeriments per part dels ciutadans que se’ls adrecin, el control de les ocupacions que es produeixin a les immediacions (terrasses de bar, contenidors, etc.), entre d’altres.

La campanya estarà activa fins al proper 15 de setembre.