Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Espai Jove Torre Bassas acull aquest dilluns la xerrada-taller 'Mòbils high tech – Vides low cost' L’equipament municipal continua la campanya de recollida de mòbils vells o en desús per frenar l’extracció de coltan al Congo. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Espai Jove Torre Bassas acull aquest dilluns la xerrada-taller 'Mòbils high tech – Vides low cost'

L’equipament municipal continua la campanya de recollida de mòbils vells o en desús per frenar l’extracció de coltan al Congo.
L’Espai Jove Torre Bassas i l’entitat Solidaritat Castelldefels Kasando organitzen aquest dilluns a la tarda la xerrada-taller “Mòbils high tech – Vides low cost”. L’activitat, adreçada al públic juvenil, pretén que aquest col·lectiu prengui consciència del fet que l'explotació il·legal de recursos naturals per a la fabricació de mòbils, ordinadors, etc. afecta altres països, on provoca situacions de conflicte i empobriment.

A partir del visionat de fragments de la pel·lícula Blood in the mobile i d'un documental rodat a la República Democràtica del Congo, es treballaran tot un seguit d’unitats didàctiques.

El taller, que s’inicia a les 18h a l’Espai Jove Torre Bassas, es repetirà el proper dilluns, 15 d’abril.

Campanya activa
L’Espai Jove Torre Bassas va posar en marxa, a finals de desembre, una campanya per conscienciar els joves sobre les conseqüències que té la compra de telèfons mòbils, consoles i ordinadors en la vida de les persones dels països on s’extrau el coltan, la matèria prima per a produir aquests aparells. El coltan és un mineral format per columbita i tantalita; de fet, el seu nom prové de la fusió del nom de tots dos minerals.

Gran part de les reserves mundials del coltan utilitzat en la nostra tecnologia quotidiana, així com en la industria armamentística, es troben a l'est de República Democràtica del Congo. La nostra gran demanda de coltan –provocada per l'adquisició i renovació permanent de mòbils, consoles i ordinadors– dispara el preu d'aquest mineral escàs (s'arriba a pagar 400 $/quilo) i provoca conflictes bèl·lics, l'ús de mà d'obra semiesclavitzada, la matança de goril·les, ximpanzés i moltes altres espècies i la degradació del seu hàbitat. A la vegada, els nostres creixents desfets tecnològics contaminen el nostre medi ambient.

Un bon primer pas per minimitzar aquests efectes és disminuir el consum d’aquests aparells i aprendre a reciclar-los. Aquest és l’objectiu de la campanya posada en marxa per l’Espai Jove Torre Bassas, en col·laboració amb l'Institut Jane Goodall Espanya. L’equipament rubinenc és un dels punts de recollida de mòbils vells o en desús que l'Institut Jane Goodall té repartits per tot l’estat. Els aparells també es poden portar a l’Ateneu, el CRAC i la CGT, entitats que col·laboren amb aquesta iniciativa. Fins el 31 de desembre d’enguany, els joves rubinencs poden portar els telèfons mòbils que ja no utilitzin i dipositar-los a l’urna instal·lada a la Torre Bassas. Per cada 30 terminals recollits s’apadrinarà un ximpanzé durant un any al centre de rescat i rehabilitació de ximpanzés de Tchimpounga. A dia d’avui, l’Espai Jove Torre Bassas ja n’ha recollit una quinzena.