Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’escultura “Dempeus”, de l’artista rubinenca Pepa de Haro, presidirà la plaça Onze de Setembre El monument, que ha estat escollit entre 5 propostes, s’inaugurarà oficialment durant la propera Diada. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’escultura “Dempeus”, de l’artista rubinenca Pepa de Haro, presidirà la plaça Onze de Setembre

El monument, que ha estat escollit entre 5 propostes, s’inaugurarà oficialment durant la propera Diada.
L’escultura “Dempeus” presidirà a partir de la pròxima Diada la plaça Onze de Setembre. L’artista rubinenca Pepa de Haro és la seva autora i el projecte ha estat escollit entre un total de 5 obres presentades per artistes rubinencs. El veredicte ja s’ha donat a conèixer a la guanyadora, que ja ha començat a treballar, i a la resta de participants.

Una comissió formada per representants polítics i tècnics municipals, un representant de la Galeria Canals i de l’escola d’art EDRA, i una persona integrant de la Taula de Cultura popular i Tradicional, ha estat l’encarregada de triar l’obra que finalment substituirà l’actual monolit instal•lat a la plaça 11 de Setembre.

Dues setmanes han disposat els artistes rubinencs per fer la seva proposta d’escultura. El termini finalitzava el passat 8 d’abril i els participants han conegut l’obra finalment escollida al llarg dels darrers dies. Les bases per participar en aquest projecte s’han pogut consultar en tots els espais d’art de la ciutat, inclosa l’escola EDRA i el Castell. Aquestes bases estableixen que l’obra haurà de ser lliurada al consistori i que l’Ajuntament contractarà la seva elaboració per un preu total de 15.000 €, que inclourà també el transport de l’escultura a la plaça. L’originalitat, la idoneÏtat sobre la temàtica, la qualitat artística i l’integració en l’entorn, han estat els criteris que ha utilitzat la Comissió per escollir l’obra guanyadora.

L’escultura, que no pot tenir un pes major de 600 kg, inclourà una placa on hi constarà el text del poeta Miquel Martí i Pol: “tenim a penes el que tenim i prou: l’espai d’història concreta que ens pertoca, i un minúscul territori per viure-la. Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots solemnement i clara”.

La Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí i diversos ciutadans a títol individual havien demanat al consistori que es dignifiqués aquest espai de la ciutat amb la col·locació d’un nou monument que tingués més qualitat artística i unes dimensions més grans que l’actual monolit. El consistori va iniciar accions de millora de la plaça on s’instal·larà la nova escultura l’any 2006 i ja aleshores es va preveure el canvi del monument actual per un altre a partir de les propostes d’artistes locals i la instal·lació d’una senyera al Pla dels Segadors.

“Dempeus”

La peça dissenyada per l’escultora rubinenca tindrà una alçada de 2’80 metres i una amplada i una fondària d’uns 1’50 metres. L’obra, que pesarà uns 200 quilos, consistirà en un entramat de tubs d’acer laminat, amb un acabat de color gris verdós, resistent a les inclemències meteorològiques.

A l’hora de concebre aquesta escultura, de Haro va partir dels fets ocorreguts l’Onze de Setembre de 1714 i de la capacitat i empenta del país per tirar endavant malgrat la guerra.

El nou monument incorporarà el mateix fragment d’un dels poemes de Miquel Martí i Pol que hi ha inscrit a l’actual monòlit de la plaça Onze de Setembre.

Pepa de Haro va néixer a Cartagena el 1958 i viu a Rubí des del 1978. Diplomada en pintura i gravat a l’Escola Massana de Barcelona, titulada oficial per l’Escola d’Arts i Oficis “Llotja” de Barcelona i especialista en plàstica a l’escola Torre de la Llebre de Rubí durant els anys 1985 i 1995, ha exposat les seves obres a diverses sales i ha rebut diferents premis, entre ells el primer premi del concurs de cartells de Festa Major de Rubí l’any 1985.