Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola Municipal de Música de Rubí Pere Burés celebra el seu 30è aniversari Aquest dijous a la tarda, l’alcaldessa retrà un homenatge al músic rubinenc que va crear l’escola de música al curs 1980-1981. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Escola Municipal de Música de Rubí Pere Burés celebra el seu 30è aniversari

Aquest dijous a la tarda, l’alcaldessa retrà un homenatge al músic rubinenc que va crear l’escola de música al curs 1980-1981.
L’Escola Municipal de Música de Rubí Pere Burés arriba aquest any al seu 30è aniversari, des que el curs 1980-1981 el músic Pere Burés, primer director de l’escola i promotor de la unió dels dos centres d’ensenyament de música que hi havia a la ciutat, crea l’actual Escola Municipal de Música.

Per commemorar aquest esdeveniment, el pròxim dijous 10 de febrer, l’Ajuntament de Rubí li retrà un homenatge públic amb la descoberta d’una placa en honor seu en aquest centre que a partir d’ara ja porta el seu nom. L’acte, que començarà a les 18 h a l’Escardívol comptarà amb l’assistència de l’alcaldessa de Rubí, Carme García, així com familiars del músic i altres representants municipals.

Concerts, tallers, jornades de portes obertes ....

L’acte central d’aquesta celebració tindrà lloc el pròxim 19 de maig al teatre municipal La Sala, amb la interpretació de la cantata “Pessigolles” del lletrista Jesús Nieto i el compositor Ricard Gimeno, en el qual participaran tots els professors/es i uns 250 alumnes de l’escola. Sota la direcció del compositor Ricard Gimeno, el concert comptarà amb el suport de l’Escola d’Art edRa en la decoració i confecció de l’espectacle, i dels actors del Casal Popular de Rubí, molts del quals han estat alumnes de l’Escola de Música de Rubí, per desenvolupar la part escènica dirigida per Jaume Feliu.

A més, durant el pròxim mes de març, l’escola oferirà a la resta de centres educatius de la ciutat la possibilitat de visitar les instal·lacions a l’Escardívol per poder veure en directe algunes de les activitats que es desenvolupen. A més, el 18 de març s’organitzarà una jornada de portes obertes especial pel 30è aniversari en la qual podrà participar tota la ciutadania que vulgui conèixer l’escola.

L’altre acte important dintre d’aquesta celebració, serà la Setmana Cultural de l’escola, de l’11 al 15 d’abril de 2011. Durant aquesta setmana, s’organitza el concurs d’interpretació “fantasma”, en el qual els i les alumnes interpreten una peça original o d’un autor darrere d’una cortina, per la qual cosa ni el tribunal ni els espectadors poden veure als intèrprets. El concert està dirigit a tots els alumnes de l’escola (solistes i grups amb un màxim de 6 intèrprets) i els concursants hi participen mitjançant un pseudònim per no ser reconeguts pel jurat, format per 3 professors de l’escola i 3 alumnes de Grau Professional o nivell avançat. En l’acte de cloenda del concurs, es podran tornar a escoltar les interpretacions dels guanyadors, així com assistir al lliurament de premis i conèixer altres treballs portats a terme durant aquesta setmana per l’alumnat, com un taller de boleros, un taller de jazz, un concert d'exalumnes, un concert de violes de 3 escoles de música que interpretaran un conte per al grup dels més petits de l'escola, i algunes altres que el professorat està acabant d’organitzar.

A més, hi haurà altres activitats que s’estan acabant de definir com un espectacle d’òpera, dintre del Cicle de Música de Cambra que l’escola organitza entre els mesos d’abril i maig; una exposició de textos, fotografies, dedicatòries, records, etc., que els exalumnes i famílies d’alumnes que han passat per l’escola estan fent arribar al centre; sortides del alumnes al Museu de la Música, l’Auditori o al Liceu, entre d’altres activitats.

L’Escola de Música avui

L’Escola de Música Pere Burés està ubicada a la segona planta de l’Escardívol i a la primera planta de El Bullidor, ja que amb les darreres obres s’han incrementat les instal·lacions i els metres quadrats, s’ha ampliat la sala de concerts, i s’han adequat les instal·lacions de calefacció i la sala de professors, entre d’altres.

Actualment, el centre compta amb 450 alumnes i 26 professors i ofereix 18 especialitats instrumentals: baix elèctric, bateria, cant, clarinet, flauta de bec, flauta travessera, guitarra, guitarra elèctrica, mandolina acústica, oboè, piano, saxofon, trombó, trompa, trompeta, viola, violí i violoncel.

La formació musical s’inicia als 5 anys amb els cursos de sensibilització musical i, a partir dels 8, comencen a cursar el pla elemental que dura fins als 11 anys. A més, hi ha un curs especial per nens menors de 15 anys i un pla adult per alumnes que volen iniciar-se en l’estudi de la música amb una edat superior als 15 anys. Tots els cursos inclouen el cant coral tant el de sensibilització, com el grau elemental i el professional.

L’activitat orquestral està representada pels grups instrumentals amb les orquestres de corda, d’adults i simfònica, els grups de guitarres, de metalls, de flauta de bec, de flauta travessera, de saxofons, de pianos, de percussió, els combos moderns i l’ensemble de música antiga.

La voluntat d’obertura de l’escola a la població fa que el centre ofereixi Tallers Oberts Instrumentals dirigits a persones sense coneixements musicals que no volen seguir un pla complert però sí adquirir-ne coneixements, amb cursos com La música i el seu entorn (aproximació a la música a través d’audicions), seitai (curs de relaxament), guitarra per a acompanyament, flauta de bec, o cant coral a partir de 10 anys, entre d’altres.

A més, durant el curs 2009-2010 es va constituir l’Associació de Mares i Pares d’alumnes (AMPA) amb els quals es pot contactar a través del correu electrònic ampaxmusic@gmail.com i/o consultar informacions i activitats que organitzen a través de la seva pàgina web.

Dues escoles de música

L’actual Escola Municipal de Música de Rubí actual neix el curs 1980-1981, tot i que durant alguns anys, la ciutat va tenir dues escoles: una municipal creada al 1956 sota la direcció de Miquel Casas Bell, i una altra privada, creada al 1979, amb un nou corrent pedagògic (el del pare Ireneu Segarra) basat en el folklore català, en una major participació dels alumnes i en el desenvolupament de les seves aptituds sensorials. El músic rubinenc Pere Burés crea l’any 1981 l'Escola de Música de Rubí i al curs 1986-87 s’unifiquen ambdues escoles que es traslladen al Complex Cultural l’Escardívol al 1987.

Durant els anys posteriors, l’escola aconsegueix fites importants com ser autoritzada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat (1989) com a escola , i a l’any 1991 com a Conservatori de grau elemental. Amb l’entrada en vigor de la nova Llei d’ensenyament educatiu (LOGSE), els conservatoris de grau elemental de Catalunya van passar a ser Escoles de Música.

Biografia de Pere Burés

Pere Burés i Camerino (Barcelona 1950 – Rubí 2009) es va formar musicalment a l’ Escolania de Montserrat i va ser professor de música de l’Escola Maria Immaculada als anys 70 fins que va fundar l’ Escola Municipal de Música el curs 1980-1981.

L’any 1979, sota la seva direcció, s’iniciava l’ Obrador Coral de Rubí i quatre anys després, el 1983, va començar la seva activitat la Coral Infantil Siurell. Va ser important la seva aportació al moviment de Corals Infantils de Catalunya, incorporat durant un temps a la seva junta directiva, i el seu treball continuat amb l’ Escola de Pedagogia Musical, del Mètode Ireneu Segarra, impartint cursos i lliçons arreu de Catalunya.

Des del 1968 està vinculat a l’ Esbart Dansaire de Rubí i l’any 1988 assumeix la direcció musical de l’entitat, arribant a ser una figura cabdal de la mateixa com a músic i com a membre de la seva junta directiva.

Professionalment, Pere Burés va ser coordinador de Catalunya Música fins al 2004, on va aconseguir consolidar el projecte nascut l’any 1987 d’una ràdio en català, especialitzada en música clàssica i contemporània que servís també per acostar la música clàssica a un públic més ampli.