Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Escola d’Art EDRA programa la jornada artística #artEnMoviment per commemorar el seu 75è aniversari La plaça Catalunya ha estat l’escenari d’aquesta proposta per reivindicar els estudis artístics. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Escola d’Art EDRA programa la jornada artística #artEnMoviment per commemorar el seu 75è aniversari

La plaça Catalunya ha estat l’escenari d’aquesta proposta per reivindicar els estudis artístics.
L’Escola d’Art i Disseny Edra de Rubí ha aprofitat la celebració del 75è aniversari de la seva creació per organitzar un acte reivindicatiu de l’art com a matèria d’estudi i de la formació com a opció de futur, davant les retallades continuades en matèria d’educació. A través del muntatge #artEnMoviment, els alumnes de l’escola van organitzar divendres una activitat a la qual van convidar a participar a tothom a la plaça de Catalunya, on van crear tres espais diferenciats: el núvol, cosim les retallades per construir una gran tapís i una sessió de light pinting. L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, i la regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz, va voler conèixer les propostes creades pels alumnes d’Edra.

El Núvol ha consistit en una explosió de fragments de cartró serigrafiat amb textures i símbols que fan referència a la creativitat, l’art i el disseny, i al centre d’aquest núvol de cartró de color lila, s’ha ubicat un contenidor envoltat per 12 plafons que reivindiquen el paper de l’ensenyament artístic públic, explica que fa l’escola, quin paper juga la creativitat i altres models com el de Finlàndia basats en els ensenyaments artístics, o que diu la UNESCO sobre aquesta educació.

Per la nit, als plafons centrals s’ha il·luminat una catifa interactiva amb imatges de l’escola que s’anaven dissolent per donar pas a un videojoc d'inspiració Arcade anomenat Drets que recorda el tres drets amenaçats i qüestionats actualment: el dret a l'educació, a la salut i a l'habitatge. El muntatge d’aquesta proposta ha estat el resultat d'un projecte multidisciplinar i on han treballat estudiants i professors del cicles formatius de Disseny d'Interiors, Disseny Gràfic i Serigrafia Artística.

La segona proposta, Cosim les retallades, ha estat un gran tapís de molts colors que volia simbolitzar la reconstrucció dels elements malmesos per les retallades. Per fer aquest muntatge, es va convidar a tota la ciutadania a portar fragments de roba del color que identifiqués millor la seva lluita per tal de, unint els fragments, teixir un tapís per refer simbòlicament el teixit social esquinçat i esfilagarsat per les polítiques d'austeritat.

La darrera proposta va ser una sessió de light painting, que es ve fer a partir de les 21 h, en què la gent va participar dibuixant o escrivint amb llum a l’aire missatges curts d’esperança en nit i que es van projectar, a través d’un sistema de visió artificial, que va convertir els gestos en traços de color projectats a la façana del Casino.

75 anys a la ciutat

L’Escola d’Art Edra va començar a funcionar com a Escola d’Art l’any 1937, any en que edita el primer document gràfic que hi ha a l’Arxiu Municipal, en què el centre com a tal i la regidoria de Cultura (llavors Conselleria) organitzen la primera exposició de treballs de als alumnes en el curt període de classes inicial, segons s’indica al document.

A partir d’aquí, l’escola va anar organitzant diferents exposicions vinculades a diverses activitats culturals de la ciutat, com la Festa Major i la de Sant Roc de 1950, les festes de Nadal al 1952, en les qual els alumnes aprofitaven per donar a conèixer els seus treballs a la resta de la ciutadania, i altres per promocionar l’art entre la població com la “I Exposició d’Art i Escultura” a la Festa Major de 1950 o l’exposició de “Arte Nuevo” al desembre de 1951.