Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’equip Ressò de l’ETSAV guanya el primer premi d’arquitectura al Solar Decathlon Europe 2014 Un cop finalitzat el concurs, l’edifici, de 150 m2, es construirà a la urbanització de Sant Muç https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’equip Ressò de l’ETSAV guanya el primer premi d’arquitectura al Solar Decathlon Europe 2014

Un cop finalitzat el concurs, l’edifici, de 150 m2, es construirà a la urbanització de Sant Muç
L’equip Ressò, format per 50 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha guanyat el primer premi d'arquitectura i el tercer d'urbanisme i societat al concurs internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, que té lloc fins al 14 de juliol a la Cité du Soleil de Versalles, a París (França). L'equip de la UPC, l’únic català i un dels dos representants de l’Estat espanyol, competeix amb una casa solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social que es construirà a Sant Muç. Fins al 12 de juliol, els internautes poden votar perquè aquest projecte també opti a guanyar el Public Choice Award (votar).

La competició consisteix a construir, en deu dies, un habitatge que funcioni amb energia solar. A més, s’han de superar deu proves sobre el funcionament de la casa i l’avaluació final per part d’un jurat professional. Malgrat haver guanyat el primer premi d'arquitectura i el tercer d'urbanisme i societat, en aquests moments, i a falta de lliurar 7 dels 10 guardons, Ressò ocupa la setena posició a la classificació general. El dissabte 12 de juliol tindrà lloc la cerimònia final de lliurament de premis del Solar Decathlon Europe 2014.

Edifici sostenible i social
L’equip Ressò construeix un habitatge de 150 m2 i 6 metres d’alçada. Es basa en una infraestructura col·lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Es tracta d’un espai neutre, en tant que els usuaris s’hi poden apropar i concebre’l a la seva manera.

Amb l'objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip de l’ETSAV ha creat un prototip d'arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. Ressò pretén millorar socialment i energèticament la urbanització de Sant Muç de Rubí, que acollirà aquest edifici per donar servei al veïnat. Aquest podrà utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques, com ara cuinar i rentar la roba, i d’altres activitats diverses, com si fos un centre cívic.

L’espai aconsegueix autosuficiència mitjançant sistemes passius i ofereix, de manera gratuïta, condicions climàtiques i de temperatura adaptatives, assumint que l’ocupació i l’activitat dels usuaris reforçaran el confort. El prototip de Ressò ha estat seleccionat d’entre més de 50 candidatures internacionals per competir en aquesta edició del Solar Decathlon Europe, en la qual hi han participat un total de 20 equips formats per universitaris de 16 països de quatre continents. L’equip català el forma un grup experimentat, ja que és l’únic europeu que ha participat tres cops consecutius en aquesta competició internacional.

El prototip d'habitatge va ser construït prèviament a les instal·lacions de l’ETSAV per veure el seu funcionament i ha comptat amb el suport de diverses empreses i institucions. La materialització del projecte, així com el finançament dels costos del transport del prototip fins a França, s’han reforçat amb la campanya de microfinançament col·lectiu SUMA UPC, mitjançant la qual Ressò ha aconseguit els recursos econòmics necessaris.