Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presideix el plenari de constitució del Consell Consultiu de la gent gran de Rubí El consell s’adhereix a la Plataforma unitària de la gent gran de Catalunya. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa presideix el plenari de constitució del Consell Consultiu de la gent gran de Rubí

El consell s’adhereix a la Plataforma unitària de la gent gran de Catalunya.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha presidit la constitució del nou plenari del Consell consultiu de la gent gran de Rubí, amb la participació de la regidora de l’Àrea de Cohesió social i Serveis a les persones, Ana Ma. Martínez, i els nous membres del consell, integrat, a més de l’alcaldessa que n’és la presidenta, per Armand Estella, vicepresident, i Carme Gil, Neus Lozano i Fina Núñez, vocals. L’alcaldessa va agrair la feina feta durant els darrers anys pels anteriors integrants del consell i va repassar com estan afectant les retallades que s’han fet a les aportacions pressupostàries estatals a la gent gran. La regidora, per la seva banda, va posar de manifest la importància de tenir una vida activa per a aquest col·lectiu i les aportacions que fa el consell en temes de ciutat, i els va encoratjar a seguir treballant amb la mateixa energia.

Després, els membres del Consell consultiu de la gent gran han explicat, a les responsables polítiques i a la resta de membres que han assistit al plenari, el temes que han anat treballant durant aquest darrer any, en què han traslladat les reunions mensuals a les seus de les entitats rubinenques, en les quals participen com a ciutadans, per donar-les a conèixer a la resta de membres.

En aquestes trobades mensuals, s’han treballat i debatut aspectes com la Llei de la dependència i el serveis i recursos als quals hi dona dret, així com les progressives retallades que han suposat les reduccions de les aportacions per part dels pressupostos de l’Estat a aquesta llei, aprovada a finals del 2006, que va aixecar grans expectatives entre la gent gran. Ara, a mida que s’han anant reduint les prestacions i els ajuts i ha augmentat el percentatge de copagament dels serveis, la seva cobertura ha quedat clarament minvada pel col·lectiu. De fet, les darreres modificacions de la llei ha reduït un 15% la prestació econòmica del cuidador familiar i ha modificat també els graus de dependència, deixant sense reconeixement de grau o amb un grau 1 a moltes persones amb deteriorament cognitiu o problemes físics ,que limiten la seva autonomia i que requereixen de suport per poder romandre al domicili o dels serveis d’un centre de dia o residencial.

També han pogut conèixer el Programa d'arranjament d'habitatges per a la gent gran, que consisteix en facilitar reformes bàsiques als habitatges de les persones grans més vulnerables per garantir unes condicions de seguretat, higiene i habitabilitat mínimes. Es tracta de petites reformes imprescindibles perquè el beneficiari gaudeixi d'autonomia i qualitat de vida en el seu domicili, destinats a persones majors de 65 anys que tinguin dificultats per realitzar les activitats de la vida diària, pocs recursos econòmics, o que tinguin acreditada la seva condició de discapacitat o situació de dependència. Aquest any s’estan arranjant un total de 18 habitatges a la ciutat, el 80% del cost serà assumit per la Diputació de Barcelona i el 20% restant per l’Ajuntament de Rubí.

L’acte va acabar amb la lectura del manifest d’adhesió a la Plataforma unitària de la gent gran de Catalunya, una entitat integrada per diverses entitats socials i associacions veïnals per protegir a la gent gran de les retallades, especialment les en relacionades amb l’assistència sanitària i la dependència.

Aquest Consell de Gent Gran és un òrgan de participació municipal de naturalesa consultiva per aportar el dret de participació en els assumptes municipals que afecten directa o indirectament al col·lectiu de la gent gran de Rubí, que constitueixen el 12% de la població a la ciutat.