Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugurarà el primer taller per elaborar el Pla Municipal de Salut de Rubí A l’acte, al qual assistirà l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, professionals de la salut i tècnics debatran sobre quins són el aspectes prioritaris de la salut per a aquests col·lectius. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa inaugurarà el primer taller per elaborar el Pla Municipal de Salut de Rubí

A l’acte, al qual assistirà l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, professionals de la salut i tècnics debatran sobre quins són el aspectes prioritaris de la salut per a aquests col·lectius.
L’Ajuntament de Rubí iniciarà aquesta setmana, amb el primer dels tallers deliberatius, un procés participatiu per elaborar el primer Pla Municipal de Salut de Rubí. Aquest pla ha de permetre al consistori planificar i establir accions concretes per prevenir les malalties, protegir i promocionar la salut i, en definitiva, incrementar el nivell de salut de la població rubinenca. Aquest procés s’adreça a tota la ciutadania de forma general, a determinats professionals de l’àmbit de la salut, com metges, infermers/eres, etc, de benestar i serveis socials, educadors i tècnics municipals, i a les entitats locals de la ciutat, independentment de que tinguin o no vinculació directa amb la salut.

El primer taller deliberatiu, en el qual es parlarà de quines són les prioritats en la salut tant per professionals com per tècnics, serà inaugurat per l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, i l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ciutat que disposa d’un Pla Municipal de Salut propi, aquest divendres 19 de febrer a les 9.30 hores a l'Escola de Música del complex cultural L'Escardívol (c. Joaquim Blume, 28).

El següent taller deliberatiu, al qual estarà convidada tota la ciutadania de forma generalitzada així com les entitats de la ciutat, es farà el dissabte 27 de febrer (de 9.30 a 14 h), també a l'Escola de Música.

Després de la realització d’aquests dos primers tallers, la Comissió Tècnica del procés, que està integrada per responsables tècnics municipals, avaluarà les conclusions i aprovarà les línies estratègiques amb les quals es treballarà en la següent fase deliberativa, que serà l’últim dels tallers. Aquest, que estarà obert a qualsevol que vulgui participar, servirà per determinar quines són les accions que s’hauran de portar a terme en relació a les prioritats detectades en el desenvolupament dels dos primers tallers deliberatius. Aquest tercer taller, que s’organitza a l'IES La Serreta (c. Lepant, 1)., tindrà lloc el dijous 25 de març (de 18 a 21 h).

Posteriorment, la Comissió Cívica, formada per representants polítics del govern municipal i de l’oposició, entitats vinculades a la salut i un membre de la taula de comunitat i salut, farà el seguiment del treball ciutadà i tècnic i podrà controlar l’adequació del procés d’elaboració del pla i el procés participatiu. En plenari, es consensuaran les conclusions dels grups que hagin treballat cada àmbit.

Per poder participar en aquest procés per definir el primer Pla Municipal de Salut de Rubí, no és obligatori inscriure’s prèviament, tot i que es recomana fer-ho per tal de facilitar la preparació de la documentació que es lliurarà als participants en els tallers. Per formalitzar-la, només cal trucar al 93 588 70 00, enviar un correu electrònic a participacio@ajrubi.cat, o inscriure’s a través del formulari que es pot trobar a la web del procés.


La salut de la població rubinenca

La primera fase d’aquest pla, el diagnòstic de salut de la població que també serà presentat en aquesta primera jornada, ja va ser definit en base als indicadors de l’Estudi de la percepció de la salut dels ciutadans i professionals de la salut a Rubí, elaborat el 2007 per l’Associació CEPS (Associació per a la prevenció i la promoció de la salut), i altres dades objectives que ha treballat el Consorci Sanitari de Terrassa i que constitueixen el diagnòstic de la salut de Rubí. Aquest diagnòstic determina si la ciutat és o no saludable, en base a dades com ara la població, nivell de dependència, xifres d’aturats, habitants per metge, causes de mortalitat, estils de vida, alimentació, obesitat, contaminació de l’aigua o zones verdes, entre d’altres.

Segons l’estudi de 2007, els problemes de salut que més preocupen a la població de Rubí són la patologia oncològica, les malalties neurològiques, principalment les demències, la patologia psiquiàtrica, especialment les drogodependències en els joves i la patologia social, en concret, la violència. Aquests problemes de salut són també una part dels que més els afecten, tret de la patologia oncològica, junt amb els problemes reumàtics, cardiovasculars, ossis, respiratoris i endocrins.

Pel que fa a la percepció de l’estat de salut, aquest és bona quan es refereix a la població infantil, a la seguretat ciutadana i a què es tracta d’un municipi amb una població jove. En canvi, la percepció de l’estat de salut és dolenta pel que fa a la manca de recursos sanitaris, l’alt nivell de patologia, especialment entre la població adulta, i el deteriorament del medi ambient.

Les propostes dels participants en l’estudi per optimitzar el funcionament dels serveis sanitaris passen per millores en l’organització del sistema sanitari, increment del nombre de professionals sanitaris per atendre a la població, la millorar del tracte personal dels professionals, de l’educació sanitària des de les farmàcies, centres escolars i l’atenció primària i de la coordinació del treball entre tots els agents implicats.