Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugura l’exposició “El cinema amateur. Homenatge a Silvestre Torra La mostra es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca Mestre Martí Tauler fins el 24 de juliol. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’alcaldessa inaugura l’exposició “El cinema amateur. Homenatge a Silvestre Torra

La mostra es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca Mestre Martí Tauler fins el 24 de juliol.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, va inaugurar la mostra “El cinema amateur. Homenatge a Silvestre Torra”, que es pot veure des de dimecres a la sala d’exposicions de la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

García va explicar que “era de justícia retre un homenatge a Silvestre Torra, una persona nascuda a Rubí que ha desenvolupat part de la seva obra a la ciutat i que ha estat reconeguda tant a Catalunya com a Espanya”. L’alcaldessa va recordar que “actes com aquest propicien l’orgull de ciutat”. A més, va avançar que Silvestre Torra donarà properament part del seu arxiu a Rubí, un fet del qual se n’ha felicitat.

Per la seva banda, el cineasta amateur va dir que vol que “la seva obra no es quedi en un calaix”. Torra va confirmar que donarà part del seu arxiu a Rubí “amb molt de gust, amb l’objectiu que els rubinencs del futur coneguin els rubinencs del passat”. Silvestre Torra també va convidar a tothom a anar a veure les pel·lícules a les sales de cinema. “Les pel·lícules s’han d’anar a veure al cine, no a la televisió. Te les fan per tu, encara que a la sala hi hagi 300 persones més. Veure aquells primers plans de tant a prop no es pot comparar a les imatges que veiem a la tele”, va dir el cineasta amateur.

L’exposició es divideix en 3 parts diferenciades: la primera fa referència al personatge de Silvestre Torra, repassant la seva biografia, producció, treball i material audiovisual; la segona se centra en el cinema amateur a Catalunya, destacant altres personatges amb trajectòries similars a la de Torra; i la darrera parla de com aquest cineasta amateur es va convertir en un conservador de patrimoni.

La mostra es dinamitzarà a través de projeccions mensuals, que tindran lloc a l’auditori de la Biblioteca. Les sessions es duran a terme els divendres 18 de març, 8 d’abril, 20 de maig, 17 de juny i 15 de juliol.

Biografia de Silvestre Torra
Neix a Rubí el 7 de gener de 1926. Enginyer tècnic mecànic i cineasta aficionat, Torra ha produït més de cent cintes (documentals, reportatges, etc.). Ha participat a concursos de cinema nacionals i estrangers, obtenint premis per totes les pel·lícules presentades.

Membre fundador del grup de Cinema Fòrum, entre els anys 1940 i 1956 és membre del grup escènic “Fortitud”. També forma part, com a ballador, de l’Esbart Dansaire, així com també de l’equip de bàsquet de la “JACE”. Organitza, juntament amb diversos aficionats rubinencs, els “Jocs Florals de Cinema” durant tres anys (1968, 1969 i 1970).

L’any 1955 estrena la seva primera pel·lícula al cine Domenech, amb gran èxit de públic. La segueix “Aquella novel·la“ (premi al millor guió, valors humans i d’interpretació i medalla de plata) i “Novios”, també premiada. I així fins a un centenar de curtmetratges.

El patronat Pau Casals el distingeix, pel seu rigor documental, en els dos films que dedica al mestre. També el distingeix el delegat del Govern Andorrà pel documental sobre els Paeratges, una antiga llei feudal. Al festival de cine de Cannes de 1980 es presenta el seu documental sobre l’Art de l’Escultura (un treball d’encàrrec). La pel•lícula és comprada pel Departament de Cultura del Govern Anglès.

Últimament ha acabat el reportatge “Rubí Segle XX”, de 5 hores de durada, on es reflecteixen els esdeveniments rubinencs més rellevants del segle. També té filmada la sèrie “Elecció de Pubilla de Catalunya” des del 1974 fins al 1990, amb un petit reportatge de les diferents poblacions.