Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Alcaldessa expressa el seu condol per la mort de l’escultor Josep Maria Subirachs Subirachs va ser l'autor del monument d’homenatge a les víctimes de la Rierada de Rubí, que es troba situat al pont del carrer Cadmo. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Alcaldessa expressa el seu condol per la mort de l’escultor Josep Maria Subirachs

Subirachs va ser l'autor del monument d’homenatge a les víctimes de la Rierada de Rubí, que es troba situat al pont del carrer Cadmo.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha destacat la feina d’aquest artista tan polifacètic i ha mostrat el seu condol per la pèrdua de qui “ha estat un referent artístic i històric per tot el país, i amb l’escultura en record a les víctimes de la Rierada de Rubí del 1962, Subirachs va deixar la seva empremta a la nostra ciutat i és ja part indiscutible de la nostra història i de la nostra memòria”.

Josep Maria Subirachs està considerat com l'escultor més representatiu de l'avantguardisme català de la postguerra. Tot i que va destacar especialment en l'escultura, també treballava altres tècniques com la pintura, el dibuix, el gravat i la il·lustració de llibres. A més, va ser col·laborador habitual en revistes i diaris com a crític d'art, editor de revistes especialitzades en art i fotografia, i conferenciant en universitats i acadèmies d'arreu del món.

Entre les seves obres més importants destaquen l’Evocació marinera, que es troba a la Barceloneta (Barcelona, 1958-60) i que va ser la primera escultura abstracta que s'instal·là en una via pública a Catalunya (1958-60), la Façana de la Passió del Temple Expiatori de la Sagrada Família (Barcelona, des de 1987) i el monument al president Macià, situat a la plaça Catalunya (Barcelona, 1991).

Va ser guardonat amb el premi Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (1986), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982) i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona (2011).

Josep Maria Subirachs i Sitjar ha mort als 87 anys, a Barcelona, després d'una llarga malaltia neurodegenerativa. La cerimònia de comiat se celebrarà en la intimitat i pròximament se li dedicarà un acte públic, segons ha informat la seva família.