Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa destaca el consens en la signatura del Pla de mesures d’acompanyament de la crisi Les accions, amb uns recursos de cinc milions d’euros, volen ajudar a les persones amb dificultats econòmiques causades per la crisi. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa destaca el consens en la signatura del Pla de mesures d’acompanyament de la crisi

Les accions, amb uns recursos de cinc milions d’euros, volen ajudar a les persones amb dificultats econòmiques causades per la crisi.
Per l’Alcaldessa, el pacte signat 'és una fita important ja que es tracta d’un acord global que s’ha treballat de manera conjunta per aconseguir el consens de tots els sectors implicats'. El Pla de mesures d’acompanyament de la crisi, signat amb els portaveus dels grups municipals i els representants de les patronals CECOT i Cambra de Terrassa, la Federació de Comerciants de Rubí i els sindicats UGT i CCOO, inclou una cinquantena d’accions estructurades a partir de 12 objectius prioritaris que s’emmarquen dins 3 àmbits d’actuació. Per dur-les a terme, l’Ajuntament hi destinarà 5 milions d’euros.

L’Alcaldessa, qui ha resumit les motivacions i les accions incloses dins el Pla, ha informat que es tracta d’una iniciativa de caràcter excepcional per garantir la cohesió social i el desenvolupament econòmic de la ciutat, davant “la situació econòmica generada per l’augment de l’atur i dels expedients de regulació a la ciutat, que ha generat un canvi de perfil dels ciutadans” que acudeixen als serveis d’ocupació i als serveis socials de l’Ajuntament. A més, ha assegurat que l’acord signat, algunes de les accions del qual ja s’estan desenvolupant, implica “una manera diferent de treballar tant pel que fa l’adjudicació de les inversions municipals com a la contractació de persones aturades, des de diferents perspectives amb les aportacions de les forces polítiques i el consens dels agents econòmics i socials”.

La resta dels signants del Pla han valorat de forma molt positiva aquesta aposta de l’Ajuntament de Rubí que suposa un “esforç important a nivell econòmic d’una administració local que és qui ha de donar resposta al ciutadana”, en paraules del dirigent d’UGT, José M. Jiménez, i que ajudarà a la ciutat a poder “sortir de la crisi amb un altre model econòmic diferent”, segons el sindicalista de CCOO, Pedro Sánchez. És un Pla que per al representant de CECOT Rubí, Lluís Ridao, suposa “una actuació ferma amb mesures clares i concretes per ajudar a la ciutadania” des d’un punt de vista pròxim al ciutadà “en un moment en què sembla que les administracions viuen en altres esferes, el d’avui és un acte de tocar de peus a terra”, ha puntualitzat el representat de la Cambra de Comerç de Terrassa, David Chaler.

Tres àmbits d’actuació bàsics

El Pla de mesures d’acompanyament a la crisi basa les seves actuacions en tres eixos principals: govern i administració, foment de l’ocupació i dinamització de l’activitat econòmica i cohesió social, per cadascun dels quals s’han desenvolupat diverses accions, uns eixos d’actuació que venen determinats pels àmbits en què pot actuar l’Ajuntament (la fiscalitat i la millora de l’eficàcia en la gestió, el foment de l’ocupació i la dinamització de l’activitat econòmica i accions per fomentar la cohesió social).

Pel que fa al primer eix, les accions que es plantegen es concreten en la reducció de la càrrega fiscal pels més necessitats, en la millora de la gestió dels pagaments per ajudar al finançament a curt termini de les empreses i en l’aplicació del pla d’austeritat, signat a finals de l’any passat, per dedicar aquest estalvi a finançar una part de les mesures anticrisi. Algunes de les accions de l’eix de govern i administració es plasmaran en bonificacions d’alguns impostos, facilitar el pagament d’impostos amb fraccionaments, redistribució de la plantilla per aprofitar millor els recursos, revisió dels contractes de serveis o l’aplicació de mesures d’estalvi energètic, entre d’altres.

Potenciar la contractació amb criteris socials

L’ocupació i dinamització de l’activitat econòmica ha agrupat les seves mesures en funció del col•lectiu al qual dirigeix les seves accions. Així, el pla preveu mesures per a la millora i el foment de l’ocupació de persones aturades, per a impulsar la creació de noves empreses i el treball autònom, de suport al comerç i de millora de la competitivitat del teixit industrial. En el primer dels casos, les accions s’adrecen a la contractació de persones aturades per desenvolupar projectes per a la ciutat i d’interès social per a la ciutadania, executar part de les inversions de 2009 per a què puguin participar petites i mitjanes empreses de la ciutat i millorar les competències dels treballadors i l’oferta formativa.

Aquests projectes d’interès per a la ciutat i la ciutadania estan relacionats amb l’àmbit del manteniment urbà, es a dir, projectes de construcció de voreres, millora de l’accessibilitat, adequació de zones estratègiques, neteja de franges perimetrals i torrenteres, adequació de places públiques i millora de la senyalització horitzontal, entre d’altres. La contractació dels aturats per la realització d’aquests projectes es gestionarà a través de l’Institut de Promoció Econòmica (IMPES) i tindrà en compte criteris socials, ja que l’objectiu és actuar sobre el nou perfil d’usuaris generat per la crisi econòmica, persones amb problemes econòmics però no de caire social.

Altres accions per ajudar a les persones


Les mesures per la creació de noves empreses contemplen la posada en marxa d’un pla d’impuls per a l’autoocupació i pels autònoms, amb sessions de formació i assessorament, la simplificació de tràmits vinculats a l’activitat econòmica i la possibilitat d’accedir a bonificacions de taxes i impostos locals durant el primer any; mentre que les del comerç i el teixit industrial s’adrecen a la possibilitta de demanar subvencions per la gestió de l’establiment, la incentivació del comerç rubinenc i del sector de la restauració entre la ciutadania o la organització de la nit del comerç i l’empresa amb promoció econòmica per reduir costos.

Les accions previstes en l’apartat que es refereix a la cohesió social permetran que les persones amb una situació econòmica precària puguin accedir de forma més ràpida a ajudes específiques amb l’agilització dels tràmits administratius que suposarà la creació dels cinc equips bàsics d’atenció primària i la contractació d’un/a informador/a per reduir les llistes d’espera a Serveis Socials. A més, s’incrementaran les partides econòmiques per a ajuts de menjador escolar i per cobrir necessitats socials bàsiques de famílies amb situació de precarietat, i s’incrementaran els ajuts i la col•laboració amb entitats com Creu Roja, Càrites i les Fundacions La Caixa i Clariana per dotar de més recursos a les diferents accions socials adreçades a aquelles persones que més les necessiten.